Kövesi a dezvăluit cine formează „super echipa secretă“ care i-a asigurat succesul în Parlamentul European VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Un singur pas o mai desparte pe Laura Codruţa Kövesi de funcţia de procuror-şef al Parchetului European FOTO EPA EFE
Un singur pas o mai desparte pe Laura Codruţa Kövesi de funcţia de procuror-şef al Parchetului European FOTO EPA EFE

Laura Codruţa Kovesi a discutat despre parcursul spre şefia Parchetului European, funcţie de care o mai desparte un singur pas, dezvăluind ce a motivat-o.

Laura Codruţa Kövesi a fost invitata Andreei Esca la Europa FM, unde a discutat despre motivul pentru care s-a înscris în cursa pentru poziţia de procuror-şef al Parchetului European, cum au decurs audierile, dar şi ce a răspuns când a fost întrebată care îi este cel mai mare defect. 

De asemenea, fosta şefă DNA a precizat că sprijinul românilor a fost copleşitor şi că ei au reprezentat în realitate „super echipa secretă“ care a ajutat-o în acest demers, făcând referire la „ştirile false“ care au apărut recent. 

Victoria Laurei Codruţa Kövesi depinde acum de negocierile dintre Parlamentul European şi Consiliul UE.

Vă prezentăm cele mai importante declaraţii făcute de Laura Codruţa Kövesi la Europa FM privind procedura din PE. 

  • În acest demers mă motivează aceleaşi lucruri care m-au motivat în carieră. Îmi doresc foarte mult să-mi fac meseria. Am o experienţă foarte mare pe care am acumulat-o şi vreau să o folosesc tot în acest domeniu. În decembrie era termenul limită pentru această procedură şi m-am gândit că este ceva ce mi-aş dori să fac.
  • N-am spus nimănui că-mi depun candidatura, doar familiei. Mama s-a bucurat, părinţii şi fratele meu m-au susţinut întotdeauna în alegerile pe care le-am făcut, m-au încurajat foarte mult.
  • M-am prezentat în faţa acelei comisii formată din 12 membri, oameni cu o reputaţie internaţională de netăgăduit. Aveam 10 minute în care să-mi prezint candidatura, apoi au urmat câte 10 întrebări, care au fost puse fiecărui candidat. La fiecare întrebare, ei notau câte ceva. Au fost şi multe întrebări suplimentare, inclusiv chestiuni personale, calităţi şi defecte, situaţii dificile din carieră.
  • Le-am spus că uneori sunt încăpăţânată, dar eu consider că asta este consecvenţă.
  • Nu mi-a fost frică, la început am avut emoţii. Interviul a fost în limba engleză, nu vorbesc o engleză de Oxford sau de Harvard, dar tot timpul mi-am transmis mesajul, vorbesc corect gramatical. Ce a fost uşor a fost faptul că te-ai adresat unor oameni din aceeaşi profesie, e foarte important cui te adresezi.
  • Audierea din Parlament a fost cu foarte mari emoţii. Te duci acolo în nume personal, mi-am depus candidatura singură şi m-am bazat pe mine. Dar toată acea sală plină ştie că eşti un procuror din România, că reprezinţi într-un fel ţara, sistemul judiciar român, care în ultimii ani chiar a depus eforturi, şi procurorii, şi judecătorii chiar au muncit foarte mult. Nu zic că suntem un sistem de justiţie perfect, că nu s-au făcut greşeli, dar s-au făcut foarte multe lucruri bune, mai ales în lupta anti-corupţie, dar nu numai. Şi atunci când eşti într-o astfel de competiţie cu colegi din alte ţări, ţii cumva să arăţi că reprezinţi nişte oameni profesionişti, oneşti curajoşi. E o presiune în plus. 
  • Am primit foarte multe încurajări, foarte mulţi oameni m-au încurajat, inclusiv pe stradă, prin mesaje, prin petiţii. Erau foarte mulţi oameni care aveau aşteptări şi care m-au susţinut. Am tot auzit nişte ştiri false cum că am avut „o super echipă secretă“. Aceasta a fost echipa, toţi oamenii care mai speră şi mai au încredere în Justiţie, care au transmis câte un gând bun şi au încercat să încurajeze. 
  •  
  • Ce m-a încurajat foarte mult a fost şi atitudinea procurărilor şi a judecătorilor. Toate aceste campanii nu au fost doar împotriva mea, ci a ideei pe care o reprezentam şi a întregului sistem de justiţie. Eu sunt mai vizibilă, dar sunt foarte mulţi procurori şi judecători care au fost ameninţaţi şi hărţuiţi, dar cu toate astea continuă să-şi facă treaba. 
  • N-am avut aşteptări de la Guvern, mă aşteptam la o campanie împotriva mea, dar am apreciat că am avut posibilitatea în Parlamentul European să lămuresc anumite lucruri, mi s-a părut că a fost o procedură onestă şi transparentă.
  • Eu sunt controversată pentru că am deranjat, niciodată eu nu am avut încredere când auzeam de un procuror sau de un judecător că „e băiat bun“. Nu ai cum să nu deranjezi ca procuror sau ca judecător plecând de la un principiu simplu în justiţie: o parte trebuie să câştige, una trebuie să piardă. Atunci e clar că superi pe cineva. Dar în momentul în care există asemenea energie negativă, campanii întregi de denigrare şi hărţuire, este clar că ai deranjat pe cine trebuie. 
  • Este clar că această chestiune cu dosarul penal, care văd că este plin de coincidenţe. Am înţeles că s-a început urmărire penală chiar înainte de a merge la audieri, deşi era un dosar vechi de un an. Dar o altă coincidenţă a fost după ce m-am întors, am primit citaţie pentru 7 martie,  când se votează din nou în PE. Iarăşi coincidenţă! Cam multe coincidenţe aici, vom vedea cât de mult afectează. 
  • Ceea ce a ţinut de mine, eu am făcut, acum este o decizie politică. Contribuţia mea în acest moment s-a oprit. E o decizie care a fost stabilită prin regulament.
  • Dacă nu voi fi aleasă, o să îmi continui drumul. Deocamdată eu sunt procuror şi îmi place acest lucru. Nu se termină viaţa cu o funcţie şi nici nu începe viaţă cu o funcţie. Deocamdată drumul pe care am ales să merg este acesta. O să analizez opţiunile după ce se va termina.
  • Cred în Dumnezeu, mă duc la biserică şi în România. Acum, înainte de audierea în Parlamentul European, am fost la o biserică ortodoxă din Bruges. Au fost mulţi români. Nu mă aşteptam să fie atâţia. Am fost impresionată că au fost foarte mulţi copii. A fost o slujbă frumoasă. Când s-a terminat slujba cineva gătise cozonac şi sarmale. Am primit şi eu. Oamenii m-au încurajat. Urmăriseră ştirile. Ştiau de ce sunt în Belgia şi m-au încurajat şi mi-au zis că îmi ţin pumnii.

CITEŞTE ŞI:

Kovesi, despre Parchetul European: Nu am spus nimănui că îmi depun candidatura. Sunt multe coincidenţe în dosarul meu

Kovesi, ameninţată înaintea audierilor de la Bruxelles? „Am primit o scrisoare extrem de ciudată“

Care este marele regret al Laurei Codruţa Kövesi şi ce sfat i-a dat mama ei înainte de a fi revocată din funcţie

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite