Kovesi, explicaţii despre dosarul Microsoft: Am sesizat Inspecţia Judiciară. Altă pârghie legală nu am. Nu îmi dau demisia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Laura Codruţa Kovesi a făcut o serie de declaraţii despre Dosarul Microsoft, la Digi24. Şapte foşti miniştri, acuzaţi de tunul din afacerea Microsoft, nu vor mai răspunde în faţa legii. Procurorul care a preluat ancheta, după plecarea Mihaelei Moraru Iorga din DNA, a descoperit că supecţii au fost puşi sub acuzare după ce infracţiunile s-au prescris.

Ea a declarat, la Digi 24, că DNA a cerut aviz de urmărire penală pentru miniştri în dosarul Microsoft pentru că procurorul de caz a considerat că termenul de prescripţie se calculează de la data efectuăriii ultimelor plăţi şi el nu era împlinit, iar practica judiciară era contradictorie, a intervenit un nou Cod Penal în 2014 şi discuţia despre legea penală mai favorabilă. Kovesi a precizat că modul în care se calculează termenul de prescripţie a unui dosar este strict responsabilitatea procurorului de caz, respectiv Mihaiela Iorga, şi că atunci când a constatat situaţia a sesizat Inspecţia Judiciară, ea neavând alte pârghii în astfel de situaţii.

„ În primul rând, cazul Microsoft este din 2013. DNA primeşte sesizări pentu fapte petrecute în urmăcu câţiva ani. Dosarele au fost înregistrate în DNA în 2013 şi procurorii au trebuit să dovedească fapte din urmă cu 10 ani. Pentru o parte dintre foştii miniştri investigaţi faptele s-au prescris. Când am constatat, am sesizat Inspecţia Judiciară. Atât pot să fac“, a precizat şefa DNA. 

Kovesi a declarat că nu are niciun motiv să demisioneze şi a explicat cum s-a ajuns la prescrierea faptelor în dosarul Microsoft.

„Am cerut aviz de urmărire penală pentru cei şase miniştri în dosarul Microsoft pentru că procurorul de caz a considerat că termenul de prescripţie se calculează de la data efectuării ultimelor plăţi şi el nu era împlinit, iar practica judiciară era contradictorie, a intervenit un nou Cod Penal în 2014 şi discuţia despre legea penală mai favorabilă. Dacă nu ceream avizele de urmărire penală pentru cei şase miniştri, noi nu am fi putut face investigaţii, nu puteam administra probe. Avizul e o condiţie prealabilă pentru a face cercetări şi nu am fi făcut cele patru rechizitorii în dosarul Microsoft, pentru care avem deja condamnări definitive pentru o parte dintre persoane", a declarat Kovesi. 

Ea a spus că solicitarea avizelor nu a întrerupt prescripţia, ci doar un act de urmărire penală o poate face, cum ar fi comunicarea către suspect a ordonanţei prin care a primit această calitate.

"Pentru anumite persoane doamna procuror Iorga, deşi obţinuse avizul înainte de prescriere, a început urmărirea penală la câteva zile după împlinirea termenului, motiv pentru care a şi fost sesizată Inspecţia Judiciară", a spus Kovesi.

Ea a precizat că modul în care se calculează termenul de prescripţie a unui dosar este strict responsabilitatea procurorului de caz. "Nu o suspectez (pe procurorul Mihaiela Iorga - n.r.) de rea-credinţă şi nu pot să fac niciun fel de apreciere la adresa acesteia până când nu am rezultatele Inspecţiei Judiciare", a declarat procurorul şef al DNA. 

"Este adevărat că în acest acest dosar DNA e în culpă pentru că un procuror a început urmărirea penală pentru fapte perscrise. (...) Şi când am constatat că un procuror a greşit, am sesizat Inspecţia Judiciară. Eu alte pârghii legale în astfel de situaţii nu am la îndemână", a mai spus Kovesi, subliniind că acesta este un caz izolat şi că se fac controale periodic, iar de câte ori a sesizat situaţii similare a reclamat Inspecţiei Judiciare.

  

Procurorul şef al DNA a mai spus că în cele patru dosare Microsoft au fost dispuse măsuri asigurătorii până la concurenţa întregului prejudiciu - 62,5 milioane de euro şi 22 de milioane de dolari. "În momentul în care se vor fi finaliza dosarele în instanţă, vom vedea dacă va fi recuperat acest prejudiciu. Nu este adevărat că prejudiciul nu va fi recuperat", a mai susţinut Kovesi.

Parchetul General a anunţat vineri că, după o informare primită din partea şefei DNA, a sesizat încă din 20 septembrie 2017 Inspecţia judiciară în legătură cu instrumentarea dosarului Microsoft, în care pentru şapte miniştri a fost dispusă clasarea cauzei.

"În data de 20 septembrie 2017 - pe baza actelor înaintate de către conducerea DNA anterior, respectiv pe 5 septembrie 2017 - procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a sesizat, în calitate de titular al acţiunii disciplinare, Inspecţia Judiciară cu privire la săvârşirea abaterii disciplinare prev. de art. 99 lit. t coroborat cu art. 991 alin. (1) şi (2) din Legea 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor (exercitarea funcţiei cu rea-credinţă sau gravă neglijenţă) de către procurorul Moraru Iorga Mihaela.  Sesizarea priveşte mai multe aspecte, printre care şi modul de instrumentare a cauzei menţionate anterior", precizează Parchetul.

Oamenii de afaceri Dinu Pescariu şi Claudiu Florică au fost trimişi în judecată, joi, de către procurorii Direcţiei Naţionale Anticotupţie (DNA), pentru spălare de bani. 

Totodată, DNA a anunţat finalizarea dosarului Microsoft şi face bilanţul soluţiilor dispuse până în acest moment, anunţând că s-a dispus clasarea clauzei faţă de şapte foşti miniştri - Daniel Funeriu, Ecaterina Andronescu, Alexandru Athanasiu, Dan Nica, Silvia Ţicău, Mihai Tănăsescu şi Şerban Mihăilescu. În cazul lui Funeriu cauza a fost clasată pentru că fapta nu există, iar în celelalte şase cazuri a intervenit prescripţia.

De asemenea, DNA a anunţat că referitor la ”împrejurarea că faţă de unele fapte s-a dispus efectuarea urmăririi penale in personam după împlinirea termenului de prescripţie, dar şi cu privire la alte aspecte legate de modul de efectuare/neefectuare a unor acte, la data de 17 iulie 2017, procurorul şef al DNA a solicitat Inspecţiei Judiciare să facă verificări sub aspectul respectării normelor de procedură penală de către procurorul de caz care a instrumentat iniţial această cauză, pentru a se stabili dacă au fost sau nu săvârşite abateri disciplinare”.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite