Kovesi, decorată cu Legiunea de Onoare. Ambasadorul Franţei în România: DNA devine model de urmat la nivel european

Kovesi, decorată cu Legiunea de Onoare. Ambasadorul Franţei în România: DNA devine model de urmat la nivel european

Ambasadorul francez Francois Saint-Paul o decorează pe şefa DNA FOTO Eduard Enea/Adevărul

Procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), Laura Codruţa Kovesi, a primit, marţi, Legiunea de onoare în grad de Cavaler de la ambasadorul Franţei în România, Francois Saint-Paul. La ceremonia desfăşurată la Ambasada Franţei au participat şi părinţii Laurei Kovesi, precum şi fratele şi cumnata procurorului şef al DNA.

Ştiri pe aceeaşi temă

"Este o zi a DNA-ului, a tuturor. Acestă medalie este a tuturor colegilor prezenţi aici şi a celor care au rămas la sediu. Este o sărbătoare de care sunt foarte onorată. N-am fost singuri în această luptă din ultimii trei ani. Pe lângă partenerii instituţionali, un suport extrem de important a avenit din partea oamenilor, din partea cetăţenilor. Sunt mii şi mii de oameni cinstiţi în România care ne susţin activitatea, care-şi doresc o schimbare şi care au fost alături de noi şi de lupta anticorupţie”, a arătat Laura Kovesi.

În continuare, Kovesi a lăudat curajul colegilor din DNA.

"Această distincţie ne arată în acelaşi timp că suntem pe un drum pe care trebuie să-l continuăm. Sunt înconjurată de oameni curajoşi, activi, de oameni care doresc să schimbe România, de oameni care ştiu că legea se aplică în mod egal, de oameni care nu s-au lăsat intimidaţi de persoane cu averi impresionante, sau de persoane care au deţinut funcţii importante în stat. Oameni care pur şi simplu au aplicat legea şi au fost profesionişti în ceea ce au făcut”, a completat şefa DNA.

 
Ea a mai spus că dedică familiei sale Legiunea de Onoare.
"Dedic această distincţie familiei mele, care m-a susţinut la bine şi la greu. Sper să îndeplinim aşteptările a mii de oameni care vor să schimbe în bine lucrurile în ţara asta", a precizat Kovesi.
 
Nu este pentru prima dată când Laura Codruţa Kovesi este apreciată de statul francez. Ea a primit, în 2011, Ordinul Naţional al Meritului în grad de ofiţer, distincţia fiindu-i oferită de ambasadorul de atunci al Franţei la Bucureşti, Henri Paul.

Legiunea de onoare este cea mai înaltă distincţie civilă şi militară franceză. A fost instituită în 1802 de Napoleon Bonaparte şi acordată neîntrerupt din 1804 până astăzi.

Ambasadorul Franţei în România: DNA devine model de urmat la nivel european

Ambasadorul Franţei în România, Francois Saint Paul, a declarat, marţi, după ce i-a decernat Legiunea de onoare procurorului şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Laura Codruţa Kovesi, că DNA este un model de urmat la nivel european.

"Este o reală plăcere pentru mine să vă primesc la reşedinţa Franţei şi să vă înmânez medalia Legiunii de onoare în grad de Cavaler, odată cu decorarea dumneavoastră cu Ordinul Naţional al Meritului în grad de Ofiţer. Republica Franceză decernează aceste două prestigioase decoraţii celor care o servesc precum şi personalităţilor străine pentru realizările lor în serviciul binelui comun. Cine mai mult decât dumneavoastră, doamnă Kovesi, reprezintă în România simbolul profesionalismului, al integrităţii şi al datoriei?”, s-a întrebat, retoric, ambasadorul Francois Saint Paul.

Diplomatul a trecut în revista carieră sportivă şi juridică a Laurei Kovesi, de la rezultatele obţinute cu echipa de baschet până la ocuparea funcţiei de procuror general al României.

"Aţi fost prima femeie care aţi ocupat funcţia de procuror general al României. Astăzi putem să apreciem lungul drum parcurs şi transformarea puternică şi durabilă a unui sistem care vă datorează mult. Datorită dumenavoastră şi colegilor, DNA se bucură de o mare popularitate. Renumele DNA depăşeşte astăzi graniţele ţării dumneavoastră, devenind model de urmat la nivel european. DNA figurează în primele cinci instituţiii anticorupţie din Europa. Este pur şi simplu impresionant”, a mai arătat ambasadorul.

Francois Saint Paul a precizat că oferă acestă distincţie Laurei Kovesi pentru devotamentul ei în lupta împotriva corupţiei, pentru simţul datoriei şi "pentru acest extraordinar curaj care vă animă în această luptă exemplară”.

Diplomatul a asigurat-o pe Kovesi de întreaga susţinere pe care Parisul o dă punând la dispoziţie experţi pentru a ajuta la crearea agenţiei destinate recuperării eficiente a prejudiciilor şi prin formarea procurorilor în Franţa, în lupta anticorupţie sau în investigaţiile financiare.

Imagini din aceeasi galerie
  • FOTO Eduard Enea/Adevărul  
  • FOTO Eduard Enea/Adevărul  
Distribuie imaginea

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările