UPDATE Kovesi a contestat la Curtea Supremă măsura preventivă a controlului judiciar. Instanţa urmează să se pronunţe miercuri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Laura Codruta Kovesi a contestat la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie măsura preventivă a controlului judiciar. Contestaţia a fost depusă vineri la Curtae Supremă. Instanţa urmează să se pronunţe miercuri, 3 aprilie.

"Cauza se afla în procedură de cameră preliminară. Primul termen de judecată urmeaza a fi alocat ulterior", se arată pe portalul Curţii Supreme.

Secţia specială de anchetare a infracţiunilor comise de magistraţi a anunţat, vineri, oficial, că a pus în mişcare acţiunea penală împotriva fostei şefe DNA, Laura Codruţa Kovesi, fiind acuzată de săvârşirea infracţiunilor de luare de mită, abuz în serviciu (cinci acte materiale) şi mărturie mincinoasă. Secţia anunţă într-un comunicat că procurorii au dispus luarea măsurii controlului judiciar, pe o durată de 60 zile începând cu data de 28 martie 2019. Kovesi nu poate părăsi România decât cu încuviinţarea procurorului şi nu mai poate desfăşura activitatea de procuror.

Procurorii SIIJ susţin că Laura Codruţa Kövesi ar fi pretins şi primit, în cursul anului 2011, suma de 268.689 lei de la omul de afaceri Sebastian Ghiţă pentru extrădarea din Indonezia a fostului director al FNI Nicolae Popa.  SIIJ mai susţine că, în perioada 2010 - aprilie 2011, în calitate de procuror general la acea dată, Kövesi ar fi implicat instituţia pe care o conducea în procedura extrădării lui Nicolae Popa, cu încălcarea dispoziţiilor legale. 

În ceea ce priveşte cea de-a treia acuzaţie care i se aduce fostei şefe DNA, cea de mărturie mincinoasă, procurorii SIIJ susţin că aceasta a fost audiată, în calitate de martor în data de 10 aprilie 2017 într-un dosar penal, „prilej cu care ar fi declarat în mod nereal că relaţia pe care a avut-o cu persoana vătămată (Sebastian Ghiţă - n.r.) a fost o relaţie pur instituţională, negând existenţa unei relaţii private, deşi această relaţie ar fi constituit o împrejurare esenţială pentru cauza penală”.

Kovesi: Se încearcă intimidarea mea

Fostul procuror-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, susţine că toate anchetele care o vizează fac parte dintr-un plan prin care se încearcă oprirea ei din tentativa de a deveni procuror-şef al Parchetului European.

”Îmi este foarte clar că tot ce s-a întâmplat în ultimele luni are legătură cu candidatura mea. Se încearcă prin orice mijloace să fiu oprită din a ocupa funcţia de procuror-şef al Parchetului European. Sunt parte a unei campanii de hărţuire, de intimidare. Sunt un exemplu pentru toţi ceilalţi colegi magistraţi care doresc să îşi facă treaba”, a spus Kovesi la ieşirea de la Secţia 18 de Poliţie din Capitală, unde a semnat controlul judiciar dispus în dosarul aducerii în ţară a lui Nicolae Popa.

„Timp de 24 de ani mi-am făcut treaba. Sunt un procuror care a dovedit că în activitatea mea profesională am luptat cu corupţia în mod eficient şi sunt un procuror care a reuşit să inspire teamă celor care au vrut să fure liniştiţi în România”, a mai declarat Kovesi.

Laura Codruţa Kovesi a fost inculpata şi plasată sub control judiciar de către Secţia pentru investigarea infracţiunilor din justiţie (SIIJ), joi seară, după mai bine de 6 ore de audieri într-un dosar instrumentat de procurorul Adina Florea.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite