UPDATE Kovesi, pusă sub control judiciar: Mi s-a interzis să vorbesc cu presa despre dosar. Disperarea unora a ajuns prea mare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fosta şefă DNA a declarat, după ce a fost audiată peste 6 ore la Secţia specială a Adinei Florea, că a fost pusă sub control judiciar şi că i s-a interzis să vorbească cu presa despre acest dosar. „Probabil că disperarea unora a ajuns prea mare”, a precizat Kovesi. Fosta şefă DNA a fost citată în dosarul aducerii în ţară a lui Nicolae Popa, deschis în urmă unei sesizări depuse de fostul deputat PSD, Sebastian Ghiţă.

UPDATE: Fostul procuror-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, a fost pusă sub control judiciar de Secţia de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie. 

„Procurorul de caz mi-a interzis să vorbesc cu presa. (...) Este o măsură de a-mi închide gura”, a declarat Laura Codruţa Kovesi, la ieşirea de la audieri, fără a preciza dacă are şi alte interdicţii.

Kovesi a fost audiată mai bine de 6 ore de către procurorii Secţiei de anchetă.

„Am o carieră profesională de aproape 24 de ani ca procuror. Niciodată n-am fost cercetată. Toate aceste lucruri se întâmplă ca urmare a faptului că mi-am făcut treaba. Nu sunt singura supusă acestor hărţuiri. Sunt cercetaţi şi alţi procurori sau judecători. Se iau tot felul de decizii prin care se încearcă intimidarea noastră şi reducerea la tăcere.Eu respect această interdicţie, nu o să vorbesc cu presa despre acest dosar. Ştiţi că sunt rezistentă la stres, de o mie de ori dacă mă veţi întreba despre acest dosar vă spun că nu pot vorbi”, a declarat presei fosta şefp DNA.

Ea a negat şi acuzaţiile cu privire la abuzurile care ar fi fost făcute de procurori, subliniind că acestea nu au fost încă probate de justiţie.

„Cu privire la abuzuri, acestea trebuie constatate de instanţe sau de un judecător. Nu ştiu să fie hotărâri definitive că un procuror din DNA să fi comis abuzuri. În mandatul de procuror şef al DNA au fost peste 70 de magistraţi trimişi în judecată inclusiv pentru abuzuri. Am fost prima care am intervenit. În toate situaţiile în care au existat îndicii despre un procuror că a săvârşit fapte penale, inclusiv din DNA am intervenit, am sesizat inspecţia judiciară, am sesizat CSM. De asemenea, am sesizat de fiecare dată Inspecţia Judiciară. Până nu avem decizii definitive ale instanţelor, nu cred că putem vorbi despre abuzuri. Aşa cum după un an şi opt luni am dovedit că abaterile disciplinare care au fost reţinute în sarcina mea au fost simple fabulaţii, sunt convinsă că toate celelalte acuzaţii care se fac la adresa mea se vor dovedi neadevărate.”, a declarat Kovesi.

Laura Codruţa Kovesi a subliniat că în spaţiul public apare un număr imens de informaţii false cu privire la persoana sa, considerând că aceste atacuri îi au la origine pe cei care încearcă să limiteze acţiunile justiţiei şi care îşi doresc să îi vadă pe procurori doar stând în biroruri.

***

   

Procuroarea Adina Florea, propunerea lui Tudorel Toader la şefia DNA, i-a deschis două dosare penale Laurei Codruţa Kovesi. Dosarul aducerii în ţară a lui Nicolae Popa, deschis în urma unui denunţ depus de Sebastian Ghiţă, unde o acuză că ar fi luat „mită” constând în plata a 68.000 de euro pentru aducerea în ţară a fostului director FNI Nicolae Popa, fugit în Indonezia ca să scape de închisoare. Kovesi a fost pusă sub acuzare pentru 3 infracţiuni: luare de mită, abuz în serviciu şi mărturie mincinoasă. Cel de-al doilea dosar, îi vizează pe procurorii de la DNA Ploieşti, în care Kovesi este urmărită penal pentru două infracţiuni: constituire de grup infracţional organizat şi complicitate la represiune nedreaptă.

Acuzaţiile oficiale aduse fostei şefe DNA

Concret, procurorii SIIJ susţin că Laura Codruţa Kövesi ar fi pretins şi primit, în cursul anului 2011, suma de 268.689 lei de la omul de afaceri Sebastian Ghiţă pentru extrădarea din Indonezia a fostului director al FNI Nicolae Popa.  SIIJ mai susţine că, în perioada 2010 - aprilie 2011, în calitate de procuror general la acea dată, Kövesi ar fi implicat instituţia pe care o conducea în procedura extrădării lui Nicolae Popa, cu încălcarea dispoziţiilor legale. 

În ceea ce priveşte cea de-a treia acuzaţie care i se aduce fostei şefe DNA, cea de mărturie mincinoasă, procurorii SIIJ susţin că aceasta a fost audiată, în calitate de martor în data de 10 aprilie 2017 într-un dosar penal, „prilej cu care ar fi declarat în mod nereal că relaţia pe care a avut-o cu persoana vătămată (Sebastian Ghiţă - n.r.) a fost o relaţie pur instituţională, negând existenţa unei relaţii private, deşi această relaţie ar fi constituit o împrejurare esenţială pentru cauza penală”.

Reacţia fostei şefe a DNA

Fosta şefă a DNA a negat toate aceste acuzaţii, susţinând că este hărţuită de mai bine de doi ani şi că are 18 plângeri penale pe numele ei. De asemenea, ea a precizat că dosarul penal îi va afecta candidatura la poziţia de procuror şef european. „Nu am discutat niciodată cu Sebastian Ghiţă despre această extrădare. Nu sunt adevărate acuzaţiile de luare de mită, abuz în serviciu şi mărturie mincinoasă. Acuzaţiile sunt făcute de un inculpat dintr-un dosar DNA. Nu am avut niciun fel de atribuţii legate de extradarea lui Nicolae Popa din Indonezia”, a spus Kövesi la ieşirea de la audieri. 

Cristoiu şi Gabriel Oprea audiaţi în dosar

Jurnalistul Ion Cristoiu a fost audiat la Secţia pentru investigarea magistraţilor în legătură cu fotografia în care apare fost şefă a DNA Laura Codruţa Kovesi depusă de Sebastian Ghiţă. Cristoiu a precizat că există o singură fotografie la dosar şi că aceasta nu este făcută acasă la Ghiţă, ci la crama Budureasca, care îi aparţine omului de afaceri.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite