Kovesi va fi audiată în cadrul procedurii de desemnare a procurorului-şef al Parchetului European pe 26 februarie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Codruta Kovesi FOTO David Muntean
Codruta Kovesi FOTO David Muntean

Fosta şefă DNA, Laura Codruţa Kovesi, urmează să fie audiată în Parlamentul European în data de 26 februarie în procedura de desemnare a procurorului-şef al Parchetului European.

Ulterior, în data de 27 februarie,se va intruni COREPER, reuniunea tuturor ambasadorilor statelor UE pe lângă instituţiile europene. Votul va fi în funcţie de mandatul oferit de Guvern.

Roberta Metsola, coordonatoarea PPE în Comisia LIBE, forul care o va audia pe Laura Codruţa Kovesi pentru funcţia de şef al Parchetului European, susţine că fosta şefă a DNA este favorită pentru postul european, PPE fiind cel mai mare grup politic de la Bruxelles.

„Grupul PPE este ferm pentru susţinerea unui procuror-şef european calificat şi respectat, care va trebui să conducă lupta împotriva fraudei la bugetul UE şi pentru interesul financiar al Uniunii Europene, în ansamblu. Comisia LIBE va intervieva acum cei trei candidaţi listaţi pentru acest post în cadrul unei audieri speciale care va avea loc în această lună. Într-o notă personală, trebuie să recunosc că CV-ul şi determinarea Laurei-Codruţa Kövesi o fac favorită pentru acest post. De fapt, ea s-a plasat deja pe primul loc după selecţia făcută de un panel special. Aştept cu nerăbdare să am ocazia de a discuta despre acest rol cu doamna Kövesi şi cu ceilalţi doi candidaţi”, a spus Roberta Metsola, coordonatoarei PPE în Comisia LIBE. 

Partidul Popular European (PPE), cel mai mare grup politic din Parlamentul European, o susţine pe Laura Codruţa Kovesi pentru funcţia de procuror-şef al Parchetului European, a declarat, marţi, la Strasbourg, Esteban Gonzalez Pons, vicepreşedintele grupului PPE, pentru HotNews.ro. Ca să răspund foarte scurt, noi o susţinem, clar. Credem că abordarea politică trebuie să stea departe de alegerea procurorului european. Deci, numai gândindu-ne la capacitatea ei tehnică, o susţinem”, a răspuns Esteban Gonzalez Pons, vice-lider al Grupului PPE.

Laura Codruţa Kovesi concurează pentru Parchetul European cu alţi doi procurori din Germania şi Franţa. Câştigătorul va fi ales prin codecizie: Parlamentului European şi COREPER, instituţie a Consiliului UE. Toţi cei trei candidaţi vor fi audiaţi în Comisia LIBE din Parlamentul European, apoi va urma votul final, în plen, la mijlocul lunii martie. Procedura se mută apoi în COREPER, reuniunea tuturor ambasadorilor statelor UE pe lângă instituţiile europene. Ambasadorul României e Luminiţa Odobescu, care va vota în funcţie de  mandatul oferit de Guvern.

Fosta şefă a DNA s-a clasat pe prima poziţie într-o listă scurtă, înaintată Consiliului UE şi Parlamentului Uniunii, de trei candidaţi propuşi de către o comisie de experţi independenţi pentru ocuparea funcţiei de procuror-şef al Parchetului European. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite