Kövesi, atacată de Băsescu şi Udrea. Mărul discordiei: abuzul în serviciu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Laura Codruţa Kovesi
Laura Codruţa Kovesi

Traian Băsescu şi Elena Udrea sunt avocaţii cei mai vocali ai dezincriminării infracţiunii de abuz în serviciu. Ei au atacat-o în tandem pe Laura Codruţa Kövesi, care susţine că pe rolul DNA sunt deschise 865 de astfel de anchete pentru această infracţiune de corupţie. Şefa DNA a sesizat Inspecţia Judiciară

Procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kövesi, a cerut ieri Inspecţiei Judiciare să efectueze verificări cu privire la mai multe afirmaţii făcute de Elena Udrea, potrivit căreia şefa DNA ar fi dat ordin să fie arestată şi, în plus, multe dintre dosare sunt deschise de procurori la ordin. Kövesi a cerut ca Inspecţia să constate că declaraţiile sunt de natură să aducă atingere independenţei sistemului judiciar.

„Asemenea afirmaţii tendenţioase, făcute de o persoană care în prezent este inculpată fiind trimisă în judecată de procurorii DNA pentru infracţiuni de corupţie şi care este judecată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie sunt de natură să submineze autoritatea judecătorească”, susţine Kovesi.

Udrea, judecată în „Gala Bute“

În contextul în care pe 24 mai judecătorii Curţii Constituţionale urmează să decidă dacă infracţiunea de abuz în serviciu este constituţională sau nu, marţi seara, Elena Udrea a declarat că vrea să fiu judecată de abuz în serviciu.

 „Este o tâmpenie de acuzaţie. Nu mă interesează personal, eu am multe alte acuzaţii. Pe mine mă doare în cot de această lege (…) Această faptă nu există nicăieri”, a declarat deputatul încurajat de faptul că excepţia de neconstituţionalitate a fost ridicată de Alina Bica, fostul şef al DIICOT, şi prietenă cu Udrea. Concret, Udrea este acuzată de abuz în serviciu în dosarul „Gala Bute”, iar în alte două dosare este cercetată pentru instigare la abuz în serviciu şi complicitate la abuz în serviciu.

Băsescu: „O afirmaţie propagandistică“

Tot marţi seara, a luat atitudine şi fostul preşedinte al României, Traian Băsescu. Şi acesta a criticat-o dur pe şefa DNA pentru că a afirmat că dacă abuzul în serviciu va fi dezincriminat sau va fi scos din legislaţie, „funcţionarii îşi vor îndeplini atribuţiile după ureche şi nu după lege”. „Eu vă asigur că este o afirmaţie propagandistică şi mincinoasă. Este dincolo de orice limită să faci asemenea observaţii sau să încerci să intimidezi Curtea Constituţională spunând că 865 de dosare se închid!”, a reacţionat Băsescu.

Statistica dosarelor

În acest moment, pe rolul DNA sunt deschise 865 de dosare privind infracţiunea de abuz în serviciu. În perioada 1 ianuarie 2016- 9 mai 2016, procurorii DNA au trimis în judecată 6 dosare şi au fost inculpate 54 de persoane şi 12 persoane juridice. Printre aceştia: un preşedinte de consiliu judeţean, doi primari de municipiu şi un viceprimar. Prejudiciul în aceste dosare se ridică la 94.818.624 de lei. De altfel, chiar ieri, procurorii DNA
l-au trimis în judecată pe Gabriel Oprea pentru abuz în serviciu, în dosarul în care a fost acuzat că a aprobat achiziţia unui autoturism Audi A8, din fondurile Departamentului de Informaţii şi Protecţie Internă.

De asemenea, doar în luna martie  2016, instanţele au dat 95 de hotărâri definitive de condamnare, în urma cărora 263 de inculpaţi au fost condamnaţi definitiv pentru abuz în serviciu. Printre aceştia sunt şi patru deputaţi, un asistent parlamentar acreditat în Parlamentul European, un director de spital, un director din Ministerul Sănătăţii, doi notari şi doi vicepreşedinţi de consiliu judeţean. Judecătorii au decis şi confiscarea valorii produselor infracţionale: 40,6 milioane de lei şi 412.000 de euro.

În plus, cei găsiţi vinovaţi trebuie să plătească despăgubiri către părţile civile în sumă de 278 de milioane de lei şi 6,6 milioane de euro de euro, cea mai mare parte către instituţii publice sau firme cu capital de stat, pentru prejudicii aduse bugetului public ori unor entităţi de interes public.

Cum a ajuns abuzul la CC şi ce a remarcat Curtea Supremă

Curtea Supremă a admis pe 1 februarie cererea formulată de Alina Bica în dosarul ANRP şi a sesizat Curtea Constituţională cu privire la excepţia de neconstituţionalitate a infracţiunii de abuz în serviciu. Bica a acuzat că prevederile sunt lipsite de claritatea necesară pentru ca un funcţionar public să-şi regleze comportamentul astfel încât să nu rişte sancţiuni penale.

Când au sesizat Curtea Constituţională, judecătorii Curţii Supreme au apreciat că excepţia de neconstituţionalitate nu se susţine şi că respectivele articole „respectă condiţiile de claritate, precizie, previzibilitate şi accesibilitate” ale legii cerute de Constituţie. Judecătorii au arătat că „formularea largă este utilizată pentru a acoperi orice încălcare a atribuţiilor de serviciu prevăzute de legi, regulamente, fişe ale postului” şi că „textul permite oricărui destinatar să-şi regleze comportamentul prin raportare la atribuţiile sale concrete de serviciu”.


 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite