Klaus Iohannis o respinge pe Adina Florea la şefia DNA. Cum a reacţionat ministrul Justiţiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Klaus Iohannis o respinge pe Adina Florea, propusă de ministrul Tudorel Toader pentru conducerea DNA. Anunţul a fost făcut făcut de Administraţia Prezidenţială, fiind invocate motive de legalitate. Tot azi, preşedintele Iohannis a respins alţi patru procurori propuşi de ministrul Justiţiei pentru poziţii de conducere în Ministerul Public.„Mă surprinde faptul că a terminat de citit şi de înţeles aşa de repede!", a reacţionat Toader.

UPDATE Ministrul Justiţiei Tudorel Toader a ironizat decizia preşedintelui Klaus Iohannis de a respinge numirea Adinei Florea la conducerea DNA, declarându-se surprins că acesta a terminat de citit şi de înţeles aşa de repede.

„Mă surprinde faptul că a terminat de citit şi de înţeles aşa de repede!", a declarat ministrul Toader, potrivit news.ro. 

Preşedintele Klaus Iohannis a respins propunerea făcută de ministrul Justiţiei Tudorel Toader pentru postul de procuror-şef al DNA. În comunicat se menţionează că Adina Florea nu sunt îndeplineşte condiţiile de legalitate. Şeful statului a respins şi alte patru propuneri făcute de ministrul Justiţiei privind numiri importante în Ministerul Public.

“În luna octombrie a.c., ministrul justiţiei, domnul Tudorel Toader, a transmis Preşedintelui României, domnul Klaus Iohannis, următoarele propuneri de numire a unor procurori în funcţii de conducere:

– doamna Adina Florea, pentru funcţia de procuror-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie;

– doamna Florena-Esther Sterschi, pentru funcţia de procuror şef al Secţiei de resurse umane şi documentare din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie;

– doamna Elena Giorgiana Hosu, pentru funcţia de procuror-şef adjunct al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism;

– doamna Iuliana Nedelcu, pentru funcţia de procuror-şef adjunct al Secţiei Judiciare din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie;

– doamna Antonia-Eleonora Constantin, pentru funcţia de procuror-şef al Secţiei Judiciare din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

În conformitate cu dispoziţiile art. 54 din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, republicată, cu modificările şi completările ulterioare şi, având în vedere considerentele Deciziei Curţii Constituţionale nr. 358/2018, Preşedintele României respinge propunerile înaintate de către ministrul justiţiei, întrucât nu sunt îndeplinite condiţiile de legalitate necesar a fi întrunite, în mod obiectiv, de către procuror, pentru a fi numit într-o funcţie de conducere, respectiv cea prevăzută de art. 54 alin. (2) prin raportare la art. 48 alin. (10) şi (12) din Legea nr. 303/2004”, se arată într-un comunicat al Administraţiei Prezidenţiale: 

Adina Florea a declarat, după decizia şefului statului că „este decizia preşedintelui” şi că nu doreşte să comenteze.

Iohannis: România nu poate face paşi înapoi în lupta anticorupţie

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat luna trecută, referindu-se la numirea Adinei Florea la conducerea DNA, că există un aviz negativ de la CSM, care trebuie să dea de gândit şi a avertizat că nu va accepta să facem paşi înapoi în lupta anticorupţie.

„România nu poate face paşi înapoi în lupta anticoruptie, este inadmisibil. Nu voi accepta nicodată aşa ceva. Pentru asta, este nevoie în fruntea DNA de o persoană independentă, care să îşi asume această luptă împotriva corupţiei", a declarat şeful statului.

El a spus că sunt probleme grave şi în modul în care se aplică procedurile privind această numire, având în vedere avizul negativ al CSM, care conţine lucruri foarte grave.

"Apar probleme grave în felul in care se aplica procedurile. Avem un aviz negativ de la CSM care conţine lucruri foarte grave care trebuie să ne dea de gândit. Am cerut departamentului de resort să verifice legalitatea acestei propuneri, dar nu voi accepta nimic care reprezintă un pas înapoi în lupta anticorupţie", a adăugat şeful statului.

CSM a avizat negativ propunerea ministrului Justiţiei de numire în funcţia de procuror şef al DNA a Adinei Florea. Ministrul Justiţiei declara cu privire la avizul negativ al CSM că “aştept motivarea, apoi anunţ dacă trimit propunerea preşedintelui”. Cu toate acestea, anterior declarase că nu va ţine cont de avizul CSM.

Tudorel Toader declara tot în octombrie că nu exclude posibilitatea de a o propune tot pe Adina Florea la şefia DNA, în cazul în care Iohannis respinge propunerea iniţială: Nu scrie nicăieri că a doua oară trebuie să fie altcineva.

Între cele mai controversate declaraţii ale Adinei Florea se numără şi afirmaţia potrivit căreia la DNA au fost dosare comandate: ,,Cred că au fost dosare comandate la DNA. Mai mult de un sfert dintre dosare sunt de abuz în serviciu, o abatere de la obiectul de activitate. DNA trebuie să ancheteze marea corupţie”. De asemenea, Florea mai susţinea că este nevoie de o selecţie a procurorilor din DNA şi că nu are obiecţii faţă de modificările intrate în vigoare privind Codurile Penale.

Cine sunt ceilalţi patru procurori respinşi de Iohannis

Florena-Esther Sterschi, recent numită în funcţia de procuror-şef al Secţiei de investigare a magistraţilor, a fost respinsă de preşedintele Iohannis pentru funcţia de procuror şef al Secţiei de resurse umane şi documentare. Şi în cazul acestei propuneri exista un aviz negativ din partea CSM. Luna trecută ea a fost numită în fruntea Secţiei pentru investigarea magistraţilor, declarând la interviul desfăşurat la CSM că are ca obiectiv, „în primul rând operaţionalizarea acestei secţii. Vreau să fie o secţie de elită pentru că, fiind o secţie operativă şi cu competenţă exclusivă, mi-aş dori să fie de elită”.

Elena Giorgiana Hosu, propusă de ministrul Justiţiei în 14 septembrie pentru funcţia de procuror-şef adjunct al DIICOT, este în prezent delegată pe aceeaşi funcţie. Ea a mai ocupat această funcţie în perioada în care instituţia era condusă de Alina Bica. În luna octombrie, CSM avizase pozitiv numirea Elenei Hosu în funcţia de procuror-şef adjunct al DIICOT. 

Procurorul Giorgiana Hosu are peste 20 de ani vechime, ea activând ca adjunct al DIICOT în perioada 2013-2015, după ce, anterior a condus vreme de cinci ani Serviciul de combatere a macrocriminalităţii economico-financiare al instituţiei. După ce Alina Bica şi-a dat demisia în 2015 din funcţia de procuror-şef al instituţiei, Giorgiana Hosu a preluat interimatul instituţiei.

Hosu a candidat fără succes în 2015 la funcţia de procuror şef al DIICOT, pierzând competiţia în favoarea lui Daniel Horodniceanu.

Ulterior, în mai 2016, Giorgiana Hosu a depus o cerere la CSM prin care a solicitat încetarea activităţii la DIICOT, ea revenind la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Motivul pentru care Giorgiana Hosu a plecat în 2016 de la DIICOT a fost faptul că ministrul Justiţiei de atunci, Raluca Prună, nu a mai propus-o pentru un nou mandat în structura de conducere a Direcţiei.

În 2017, soţul Giorgianei Hosu, Dan Hosu, a fost trimis în judecată de DNA, fiind acuzat de trafic de influenţă.

Antonia-Eleonora Constantin, propusă pentru funcţia de procuror-şef al Secţiei Judiciare din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, primise aviz pozitiv din partea CSM-ului pentru ocuparea acestei funcţii.

Şi procurorul Iuliana Nedelcu avea aviz pozitiv din partea CSM pentru numirea în funcţia de procuror-şef adjunct al Secţiei Judiciare din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Ce articole de lege a invocat preşedintele Iohannis în respingerea propunerilor ministrului Tudorel Toader

Comunicatul de presă al administraţiei prezidenţiale menţionează că la baza deciziei şefului statului a stat articolul 48 din legea 303/2004.

Potrivit articolului 48, alineatul 10, din legea nr. 303/2004, modificată şi publicată în Monitorul Oficial pe 15 octombrie 2018, "nu pot fi numiţi în funcţii de conducere judecătorii care au făcut parte din serviciile de informaţii sau au colaborat cu acestea ori judecătorii care au interes personal, ce influenţează sau ar putea influenţa îndeplinirea cu obiectivitate şi imparţialitatea a atribuţiilor prevăzute de lege".

Alineatul 12 al aceluiaşi articol stipulează că "înainte de numirea în funcţiile de conducere, Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii verifică şi comunică, în termen de 15 zile de la solicitarea Consiliului Superior al Magistraturii, dacă judecătorul a făcut parte din serviciile de informaţii înainte de 1990 sau a colaborat cu acestea".

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite