Klaus Iohannis: "Germania a ajutat cu 400.000 de euro firmele româneşti"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Germania a trimis anul trecut 400.000 de euro pentru ajutorarea firmelor româneşti, prin intermediul unor fundaţii ale comunităţii germane din România, a declarat vineri primarul Klaus Iohannis, preşedinte al Forumului Democrat al Germanilor din România (FDGR).

'De mulţi ani încoace, statul german sprijină comunitatea germană din România. Sprijinul se referă la proiecte care vizează comunitatea germană. O parte însemnată din bani merge în sprijin economic pentru firme româneşti. În ultimul an, valoarea acestui sprijin economic a fost de 400.000 de euro' - a spus Klaus Iohannis.

El a explicat că firmele româneşti care au beneficiat de finanţări din Germania nu au fost alese pe criterii etnice. Germania a început să finanţeze afacerile etnicilor germani din România pentru a-i împiedica să emigreze din ţară. Ulterior, din banii veniţi din Germania au fost ajutate firmele româneşti, cele întemeiate de saşi fiind foarte puţine.

'Criteriile de acordare a banilor nu sunt exclusiviste şi nu sunt etnice. S-a dorit iniţial să se sprijine firme fondate de etnici germani din România, ca să fie determinaţi să rămână aici. Dar cum acest lucru a funcţionat foarte puţin şi foarte mulţi totuşi au plecat, s-a dorit să se continue acest sprijin, dar să fie accesibil şi românilor, maghiarilor sau altor cetăţeni' - a afirmat Klaus Iohannis.

Germania a ajutat în 2009 cu 1,6 milioane de euro comunitatea celor aproape 60.000 de saşi care încă mai locuiesc în România. Mai mult de jumătate din această sumă a fost destinată azilelor de bătrâni fondate de saşi, în care locuiesc acum în majoritate români.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite