Justiţia în pandemie: Şedinţele  de judecată ar putea avea loc prin videoconferinţă. Proiectul, trimis în Parlament. Ce observaţii are CSM

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Imagine: Inquam Photos / Octav Ganea
Imagine: Inquam Photos / Octav Ganea

Proiectul de lege care prevede că instanţele de judecată pot desfăşura proceduri judiciare prin videoconferinţă şi pot prioritiza soluţionarea dosarelor pe rol, în contextul pandemiei de COVID-19, a fost adoptat de Guvern.  Plenul CSM arată că proiectul ar trebui să fie modificat cu reglementarea unor situaţii punctuale: ce se întâmplă în situaţa în care întreaga conducere a instanţei s-a infectat cu noul coronavirus.

Actul normativ va fi trimis Parlamentului, pentru adoptare în procedură de urgenţă.

Şeful Cancelariei premierului, Ionel Dancă, a afirmat că a fost adoptat un proiect de lege privind măsuri în domeniul justiţiei în contextul pandemiei de COVID-19, acesta urmând a fi trimis Parlamentului pentru a fi adoptat în procedură de urgenţă.

„Este un proiect de lege care ţine cont de contextul actual al pandemiei COVID-19 şi oferă posibilitatea instanţelor de judecată de efectuare a unor proceduri judiciare în sistem la distanţă prin videoconferinţă şi de asemenea permite instanţelor de judecată să prioritizeze soluţionarea dosarelor aflate pe rol, în funcţie de acest obiectiv de a limita pe cât posibil răspândirea infecţiilor cu coronavirus şi pentru a reduce interacţiunile fizice din instanţele de judecată", a explicat el.

Observaţiile Plenului CSM pe marginea proiectului

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a avizat favorabil, cu observaţii, proiectul de lege privind unele măsuri în domeniul justiţiei în contextul pandemiei COVID-19. CSM remarcă, între altele, că proiectul de lege nu stabileşte măsuri referitoare la restrângerea activităţii parchetelor în contextul pandemiei de coronavirus.

La data de 18 noiembrie 2020, Plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a hotărât avizarea favorabilă, cu observaţii, a proiectului de lege privind unele măsuri în domeniul justiţiei în contextul pandemiei COVID-19.

Printre observaţiile CSM, legate strict de anumite situaţii paritculare, printre  care se numără:

  • Lipsa unor prevederi aplicabile în cazul în care, din cauze obiective determinate de situaţia epidemiologică, atât colegiul de conducere, cât şi preşedintele nu îşi pot desfîşura activitatea, motiv pentru care nu pot fi formulate propunerile de restrâmgere a activităţii. În acest sens, apreiciem că dispoziţia trebuie să acopere şi situaţia în care,din motive generate de pandemia de COVID-19, atât colegiul de conducere, cât şi preşedintele  instanţei vizate nu îşi pot desfăşura activitatea, caz în care propunerea de restrângere a activităţii aer putea fi formulate de preşedintelle curţii de apel din oficiu.
  • Proiectul stabileşte tipurile de cauze,î n mod distinct în materie civilă şi materie penală, pentru care va continua activitatea de judecară pe durata restrângerii activităţii dispuse la nivelull instanţei sau, după caz, la nivelul secţiei ori secţiilor instanţei vizate. În materie civilă, potrivit propunerilor formulate în proiect, CSM dă îndrumări,în vederea asigurării practicii unitare, colegiilor de conducere ale curţilor de apel cu privire la modul de stabilire a cauzelor care se judecă pe durata restrângerii activităţii de judecată.
  • Art. 2 alin. (7) din proiect prevede un caz de amânare de drept a cauzelor ppentru care legea nu prevede continuarea activităţii de judecată pe  durata restrângerii activităţii. În fapt,în condiţiile în ccare nu se acordă un termen pentru judecarea cauzei, este vorba de o temporizare a cursului judecăţii. Referitor la acest aspect, Plenul a apreciat că se impune inserarea unor dispoziţii în sensul că amânarea judecării cauzelor  sefaceadministrativ, nefiind necesară întocmirea unei încheieri de şedinţă în acest sens, deoarece este posibil ca persoanele care intră în constituirea completului să nu fie în măsură să redacteze şi să semneze o astfel de încheiere de amânare. În acelaşi timp, amânarea administrativă evită riscul de infectare generat de prezenţaficică  a părţilor şi a altor participanţi la proces.

Citeste aici observaţiile CSM

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite