Justiţia, lăsată fără braţe: Încă un mare Parchet stă să rămână fără şef. Birchall confirmă discuţiile cu şeful DIICOT

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La un an de la momentul în care l-a numit în funcţie în ciuda opoziţiei procurorilor DIICOT, preşedintele Klaus Iohannis cere demisia lui Felix Bănilă de la conducerea parchetului anti-mafia pentru incompetenţă. Miercuri, ministrul Ana Birchall a confirmat că i-a comunicat marţi şefului DIICOT nemulţumirile legate de modul în care a fost desfăşurată ancheta în cazul Caracal.

Ministrul Justiţiei, Ana Birchall, a declarat miercuri că a avut discuţii cu şeful DIICOT, Felix Bănilă, căruia i-a transmis că ”e inacceptabil modul în care s-a acţionat vineri la domiciliul familiei Melencu. E important să respectăm legea, dar trebuie să avem respect faţă de suferinţă şi nu ne costă nimic să fim oameni”.

 Ana Birchall, a declarat că va anunţa la momentul potrivit dacă va declanşa procedura de revocare a lui Felix Bănilă, în cazul în care acesta nu demisionează.

„Nu este prima discuţie (cu Felix Bănilă, n.r.), în ultimele luni am avut foarte multe discuţii. Confirm că mi-am exprimat nemulţumirea faţă de câteva aspecte, în primul rând că de mai mult de 2 luni de zile, am solicitat măsuri ferme pentru combaterea criminalităţii şi a formelor asociate, fie că vorbim de trafic de persoane, exploatarea minorelor, criminalitate informatică. (...) Am solicitat măsuri inclusiv pentru a combate clanurile. Nu vă ascund că i-am exprimat profunda nemulţumire şi confirm că a fost o discuţie vineri şi am reluat şi ieri (marţi, n r.) că nu consider deloc acceptabil modul în care s-a acţionat vineri la domiciliul familiei Melencu”, a declarat ministrul.

Încă un mare parchet fără şef?

Parchetul anti-mafia ar putea avea în curând aceeaşi soartă cu Ministerul Public şi DNA, conduse de şefi interimari, după ce actuala putere a reuşit schimbarea din funcţie a foştilor procurori şefi, Augustin Lazăr, respectiv Codruţa Kovesi, fără a putea însă să şi propună înlocuitori care să fie acceptaţi şi de preşedinte. 

„Gestul preşedintelui Iohannis de a cere demisia şefului DIICOT, Felix Bănilă a fost simbolic pentru modul dezastruos în care actualul şef a condus parchetul anti-mafia. Şi mă refer în special la modul în care a fost condusă ancheta în cazul Caracal. Vorbim de un caz revoltător, cu o foarte mare încărcatură emoţională, unde au fost făcute nenumărate erori şi unde ne-am fi aşteptat ca măcar acum în ceasul al 12-lea să fie gestionat ca la carte. Este ca şi cum am fi avut repetarea evenimentelor de la 10 august. Oricum, problema cu DIICOT acum nu este dacă mai rămâne Bănilă acolo, aşa cum pare să dea de înţeles reacţia lui. Problema este dacă are cineva chef să pună un procuror acolo şi să avem o repetare a episodului DNA. În acest moment procurorii cu experienţă, capabili să conducă acest parchet, nu par a dori să iasă în faţă. Ceea ce s-a întâmplat cu Kovesi pare să fi dus la o temere, sau cel puţin o stare de aşteptare permanentă în rândul procurorilor până când se vor lămuri lucrurile politic”, este de părere Elena Calistru, preşedintele organizaţiei non-guvernamentale Funky Citizens.

Ministrul Justiţiei ar putea declanşa revocarea lui Bănilă

Mai multe publicaţii au relatat marţi că ministrul Ana Birchall ar putea declanşa procedura de revocare a lui Felix Bănilă din fruntea DIICOT, în cazul în care acesta nu demisionează. Ministrul i-ar fi reproşat modul în care a fost gestionat cazul Caracal şi felul în care a fost tratată familia Melencu. De altfel, acesta a fost şi motivul pentru care preşedintele Iohannis a cerut luni revocarea din funcţie a şefului anti-mafia. „În condiţiile în care oamenii au aşteptarea legitimă de a fi apăraţi, este revoltator felul în care unele instituţii publice au reacţionat şi în ceea ce priveşte crima de la Caracal. Ce s-a întâmplat în ultimele zile e un exmplu de „aşa nu”. Este extrem de grav că cei care conduc instituţii ale statului român girează astfel de comportamente prin care posibili infractori sunt trataţi cu mânuşi iar victimele sunt tratate cu duritate şi agresivitate”, a spus şeful statului. Reacţia preşedintelui a venit după ce mama Luizei Melencu, a declarat că a fost obligată şi ameninţată de un comisar de poliţie să dea probele biologice şi cele de ADN, precizând că a vrut să se răzgândească, dar apoi a fost obligată să dea respectivele eşantioane.

În replică, ieri, Felix Bănilă a declarat că va trata cu seriozitate solicitarea preşedintelui, dar că se va consulta cu colegii şi cu superiorii săi, susţinând că activitatea DIICOT nu poate fi redusă doar la cazul Caracal. „Activitatea DIICOT nu se rezumă numai la cazul Caracal şi de aceea, vreau să vă asigur despre faptul că demisia şefului DIICOT, dacă aceasta se va produce, va fi rezultatul unui amplu proces cognitiv şi nu doar expresia unei simple porniri instinctuale, golită de importanţa funcţiei, de care, de altfel, sunt pe deplin conştient”, a susţinut acesta.

Procurorii DIICOT i-au cerut preşedintelui Iohannis să refuze numirea lui Bănilă

Reamintim că preşedintele Iohannis l-a numit pe Felix Bănilă, prim-procurorul de la Tribunalul Bacău fără nicio experienţă în cadrul DIICOT, la conducerea parchetului anti-mafia în iulie 2018 la propunerea lui Tudorel Toader şi în ciuda opoziţiei marii majorităţi a procurorilor acestui parchet. Peste 150 de procurori DIICOT au semnat atunci un memoriu către preşedinte prin care îi cereau să nu-l numească pe Bănilă la conducerea parchetului. Aceştia invocau necunoaşterea legislaţiei de funcţionare a DIICOT, a activităţii experţilor din Maneyval (măsuri contra spălării banilor) sau Greta (măsuri împotriva traficului de persoane) şi chiar necunoaşterea unei limbi străine. De altfel, audierea lui Bănilă la CSM a fost una comică pe alocuri, acesta demonstrându-şi calităţile profesionale prin prezentarea unui rechizitoriu ce viza arderea unor căpiţe de fân.

De altfel, instituţia pe care Bănilă o conduce de un an s-a „remarcat” şi prin tergiversarea dosarului „10 august”. Mai exact, din septembrie anul trecut procurorii de aici sunt aşteptaţi să soluţioneze plângerea Jandarmeriei privind presupusa lovitură de stat, în condiţiile în care toţi cei implicaţi au declarat că nu au avut informaţii din care să reiasă că pe 10 august 2018 ar fi avut loc o tentativă de lovitură de stat. În lipsa unei decizii în acest sens, Parchetul militar a fost nevoit să decline dosarul „10 august” către DIICOT, în condiţiile în care infracţiunile contra ordinii constituţionale intră în competenţa lor. Astfel, dosarul a fost „îngropat” definitiv, susţin specialiştii în drept.

Un alt episod stânjenitor pentru DIICOT s-a petrecut la începutul acestui an, când Bănilă s-a lăudat cu una dintre cele mai mari capturi de droguri din istoria ţării, aproape 1000 de kg de cocaină în valoare de 300 de milioane de dolari. Deşi şeful DIICOT declara atunci că depistarea cocainei „a fost rodul unei ample investigaţii”, în zilele următoare zeci de pachete cu cocaină au început să răsară pe litoral, fiind aduse de mare şi nu de procurori.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite