Justiţia, încă plină de probleme

0
Publicat:
Ultima actualizare:

România mai are mult de lucru în ceea ce priveşte sistemul judiciar, iar ridicarea monitorizării de către Uniunea Europeană depinde exclusiv de îndeplinirea obiectivelor asumate de ţara noastră.

Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a declarat, ieri, că Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV) nu va putea fi ridicat prin lobby politic sau instituţional, iar Comisia Europeană şi statele membre nu vor accepta ridicarea mecanismului până nu vor fi îndeplinite toate obiectivele.

„Cred că este evident pentru oricine că, în ultima perioadă, s-au făcut progrese în cadrul MCV, dar suntem departe de realizarea tuturor obiectivelor. Ideea că totul se va rezolva cumva de la sine este greşită şi dacă mai sunt responsabili care împărtăşesc această idee, trebuie să o abandoneze", a subliniat Cătălin Predoiu.

Ministrul a reamintit că obiectivele impuse României de către Uniunea Europeană au fost gândite în 2006 pentru a interveni pe termen lung în reformarea sistemului judiciar, până la realizarea tuturor obiectivelor.

Obiective

În opinia ministrului Justiţiei, pronosticurile privind ridicarea monitorizării ar trebui legate de obiective, nu de date.

„Este incorect să spunem că MCV va fi ridicat la data de sau în perioada de. Este corect să spunem că MCV va fi ridicat când jurisprudenţa va fi unitară, cânt termenele vor fi previzibile şi rezonabile, când dosarele de mare corupţie vor fi soluţionate de instanţa supremă, când CSM va elimina problemele de integritate din sistem, când INM va funcţiona eficient", a arătat Predoiu.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite