DOCUMENT Jurnaliştii de la Rise Project acuză „gruparea Dragnea” că încearcă să limiteze dezvăluirile despre Tel Drum

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Liviu Dragnea valiza FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Liviu Dragnea valiza FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

Jurnaliştii de la Rise Project au anunţat că Autoritatea Naţională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal (ANSPCP) le-a solicitat divulgarea surselor în cazul #TeleormanLeaks şi informaţii cu privire la documentele pe care le deţin.

Gruparea Dragnea încearcă să intimideze RISE Project invocând legislaţia europeană, după ce ei înşişi au fost acuzaţi că ar fi furat bani europeni. Astăzi, prin această notificare, Autoritatea Naţională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal (ANSPCP) ne solcită divulgarea surselor în cazul #TeleormanLeaks şi informaţii despre toate datele pe care le deţinem. ANSPCD mai ameninţă cu penalităţi de 20 de milioane de euro în caz că nu furnizăm acces la sistemele noastre informatice. 

 

Instituţia este condusă de Ancuţa Opre, numită de Senat şi urmărită penal la DNA pentru abuz în servicu comis într-o funcţie anterioară. Mai precis, Opre este acuzată că ar fi supraevaluat proprietăţi când era şefa Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor (A.N.R.P.), într-un dosar celebru - https://bit.ly/2DuyB5k

 

Preşdinta Ancuţa Opre, om cu vechime în PSD, a fost colegă la ANRP cu George Bălăiţi, cel care semnează solicitarea către RISE. Bălăiţi a lucrat înainte la serviciul de comunicare al PSD şi e acum şef serviciu control operatori în cadrul ANSPCP.

 

RISE este un centru independent de investigaţii de presă, afiliat organizaţiilor internaţionale de profil, iar demersurile noastre sunt întreprinse exclusiv în interes public.

 

Continuăm”, au scris cei de la Rise Project pe pagina lor de Facebook.

Dragnea spune că nu are nicio legătură

Liderul PSD, Liviu Dragnea, a declarat joi, legat de notificarea trimisă de ANSPCD jurnaliştilor de investigaţie de la Rise, că nu are nicio legătură cu acest demers. „Eu le-am spus celor de la Rise că îmi place de ei şi atunci când sunt penibili. Nu lucrez la această instituţie. În aceste condiţii nu am ce să comentez”, a declarat Dragnea. 

Site-ul de investigaţii Rise Project a publicat luni primul articol ce are la bază documentele firmei Tel Drum. A doua zi, Direcţia Naţională Anticorupţie a confirmat că aceste documente au legătură cu un dosar în lucru în cadrul direcţiei.

„O valiză cu informaţii esenţiale din interiorul corporaţiei Tel Drum, la care procurorii DNA n-au avut acces când au percheziţionat fizic şi informatic sediul firmei, anul trecut, a fost găsită în zona rurală din Teleorman, de către un localnic, chiar pe proprietatea lui”, anunţau anterior cei de la RISE Project pe Facebook.

„Valiza conţine: un hard negru în care a fost salvat tot conţinutul de 63,39 GB din computerul unui om-cheie de la Tel Drum, mii de facturi, contracte, bilanţuri, devize, procuri, acte constitutive de firme-fantomă, extrase de cont, ordine de plată, documente personale ale unor interpuşi, rapoarte de audit, tabele contabile”. se mai arăta în mesajul iniţial.

În noiembrie 2017, Liviu Dragnea a fost pus sub acuzare în dosarul Tel Drum, pentru constituire a unui grup infracţional organizat, folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete şi abuz în serviciu cu obţinere de foloase pentru sine sau pentru altul. 

Potrivit procurorilor, Liviu Dragnea, în calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean Teleorman, a iniţiat un grup infracţional organizat care acţionează şi în prezent şi din care au făcut şi fac parte funcţionari ai instituţiilor din administraţia publică şi persoane din mediul de afaceri. 

Grupul iniţiat în anul 2001 avea ca principal scop obţinerea frauduloasă a unor sume importante din contractele finanţate din fonduri publice , prin comiterea unor infracţiuni de abuz în serviciu, de fraudare a fondurilor europene, de evaziune fiscală, spălarea banilor şi folosirea de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, spun procurorii DNA.

Prejudiciul în acest dosar este de 30 de milioane de lei prin abuz în serviciu şi de 20 de milioane de euro prin fraudarea fondurilor europene. De asemenea, DNA a anunţat că liderului PSD, Liviu Dragnea, i-a fost pus sechestru asigurător şi poprire pe toate bunurile, până la concurenţa sumei de peste 127,5 milioane de lei, în dosarul Tel Drum

rise anspdcp
rise anspdcp
Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite