UPDATE Stan Mustaţă, magistratul care îl judecă pe Dan Voiculescu în dosarul ICA, a fost arestat preventiv

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Judecătorul Stan Mustaţă este urmărit penal de procurorii anticorupţie FOTO Mediafax
Judecătorul Stan Mustaţă este urmărit penal de procurorii anticorupţie FOTO Mediafax

Judecătorul Stan Mustaţă, care face parte din completul care îl judecă pe Dan Voiculescu în dosarul „ICA”, şi grefiera Mariana Curea au fost arestaţi preventiv, pentru 30 de zile, de către judecătorii Curţii de Apel Bucureşti.

UPDATE 01.05 Judecătorii Curţii de Apel Bucureşti au decis, marţi noapte, ca magistratul Stan Mustaţă şi grefiera Mariana Curea să fie arestaţi preventiv pentru 30 de zile. Decizia judecătorilor nu este definitivă şi poate contestată la Curtea Supremă. 

UPDATE Potrivit avocatului, judecătorul a fost dus la Curtea de Apel Bucureşti unde colegii acestuia vor lua în discuţie propunerea de arestare preventivă.

UPDATE 18.30 Judecătorul Stan Mustaţă a fost reţinut de procurori. El va fi prezentat, în această seară, în faţa magistraţilor Curţii de Apel Bucureşti cu propunerea de arestare preventivă.

UPDATE 17.43 Magistratul Stan Mustaţă s-a prezentat din nou, marţi seară, la sediul DNA. De această dată procurorii l-au citat pentru ora 18.00, dar numai după ce au primit de la CSM încuviinţarea reţinerii şi arestării acestuia.

Înainte de a intra în sediul instituţiei, acesta a precizat că este prieten doar cu Ion Boraciu, menţionând că pe Florian Alexandru l-a văzut doar de câteva ori, la unele dintre întâlnirile cu Boraciu.

De asemenea, el a precizat că ia în calcul şi arestarea preventivă, însă acuzaţiile de la dosar ar fi nefondate, „glume”.

În legătură cu dosarul „ICA”, acesta a precizat că a dat numai soluţii reale, fără să tergiverseze cazul.

„Dosarul nu se putea întoarce dosarul la DNA şi nu aveam nici cum să tergiversez dosarul. Pentru a da o soluţie conform legii trebuie să te documentezi. Excepţiile ridicate în acest caz trebuiau verificate”, a mai spus judecătorul Curţii de Apel. 

„Iau în calcul şi arestarea preventivă. Vă promit că vă arăt cătuşele, nu mi le ascund. Ceea ce mi se întâmplă este groaznic pentru cariera mea”, a explicat acesta.

Potrivit unor surse judiciare, Ion Boraciu s-ar fi dus la partea vătămată dintr-un dosar privind moartea unui copil şi ar fi zis că dacă va „cotiza” mai mult, va primi mai multe daune morale.

Cu privire la aceste acuzaţii, judecătorul a spus că a fost exigent în cazurile privind accidentele de circulaţie unde dădea pedeapsă cu executare chiar dacă cei mai mulţi magistraţi aplicau pedepse cu suspendare.

UPDATE 16.55 Potrivit unor surse judiciare, grefiera Mariana Curea a fost reţinută de procurorii DNA.

UPDATE 16.30 Procurorii Direcţiei Naţionale au precizat, marţi, că magistratul Stan Mustaţă, de la Curtea de Apel Bucureşti, este acuzat de constituire a unui grup infracţional organizat, folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii care nu sunt destinate publicităţii şi permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, şase infracţiuni de luare de mită şi o infracţiune de trafic de influenţă.

În acelaşi dosar, Mariana Curea, grefier la aceeaşi instanţă, este urmărită penal pentru constituirea unui grup infracţional organizat, folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii care nu sunt destinate publicităţii şi permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii şi complicitate la infracţiunea de trafic de influenţă.

Totodată, Ion Boraciu va fi cercetat pentru constituire a unui grup infracţional organizat, două infracţiuni de trafic de influenţă, complicitate la şase infracţiuni de luare de mită şi complicitate la infracţiunea de trafic de influenţă.

Iar Florian Alexandru este acuzat de constituire a unui grup infracţional organizat şi complicitate la săvârşirea a cinci infracţiuni de luare de mită.

„Magistratul Mustaţă ar fi pretins, în mai multe rânduri, de la diferite persoane condamnate sau inculpate în respectivele dosare, sume de bani care nu au fost particularizate sub aspectul cuantumului, după cum urmează:

  • Pe 7 aprilie 2014, prin intermediul lui Boraciu , în vederea pronunţării unei soluţii favorabile unei persoane condamnate, în sensul admiterii contestaţiei în anulare împotriva deciziei penale pronunţată de Curtea de Apel Bucureşti.

Potrivit unor surse judiciare, în acest caz ar fi vorba de contestaţia depusă de Mihai Stoica la pedeapsa de trei ani şi patru luni primită în dosarul „Transferurilor”.

  • Pe 11 aprilie 2014, prin intermediul lui Boraciu şi Alexandru, în vederea pronunţării unei soluţii de punere în libertate a unui inculpat, prin admiterea contestaţiei formulate de acesta împotriva unei sentinţe date de Tribunalul Bucureşti în martie 2014 (respingerea cererii de înlocuire a arestării preventive cu măsura preventivă a controlului judiciar).
  • În perioada 15-16 aprilie 2014, prin intermediul aceloraşi doi complici, în vederea pronunţării unei soluţii favorabile unui condamnat, cu prilejul judecării contestaţiei formulate împotriva sentinţei penale pronunţate de Tribunalul Ilfov.
  • Pe 16 aprilie 2014, prin intermediul suspecţilor Ion Boraciu şi Florian Alexandru, în vederea pronunţării unei soluţii favorabile unei persoane condamnate.
  • Pe 16 aprilie 2014, prin intermediul celor doi complici, în vederea pronunţării unei soluţii favorabile unui inculpat, cu prilejul judecării apelului declarat împotriva unei sentinţei penale pronunţate de Tribunalul Ilfov, Secţia penală.
  • Pe 16 aprilie 2014, prin intermediul lui Ion Boraciu şi Florian Alexandru, în vederea pronunţării unei soluţii favorabile unor persoane care s-au constituit parte civilă (majorarea despăgubirilor civile), cu prilejul judecării apelului declarat împotriva unei sentinţei penale pronunţate de Judecătoria Roşiorii de Vede”, arată procurorii.

De asemenea, anchetatorii precizează că în cursul lunii aprilie, judecătorul Mustaţă ar fi pretins, cu complicitatea Marianei Curea şi prin intermediul lui Ion Boraciu, de la o persoană, suma de 30.000 euro, lăsând să se creadă că are influenţă asupra judecătorilor învestiţi în compunerea unui alt complet al Curţii de Apel Bucureşti, Secţia a II-a penală, pentru a-i determina să pronunţe o soluţie favorabilă unui inculpat.

Procurorii DNA precizează că în cazul judecătorului Mustaţă au fost aplicate prevederile articoplului din Codul de Procedură Penală care spune că „suspectul sau inculpatul poate fi adus cu mandat de aducere, chiar înainte de a fi fost chemat prin citaţie, dacă această măsură se impune în interesul rezolvării cauzei”.

UPDATE 15. 40 Dan Voiculescu este aşteptat, pe 13 mai, la Curtea de Apel Bucureşti când magistraţii urmează să se pronunţe cu privire la două cereri depuse la dosar, printre care şi cererea de anulare a privatizării Institutului pentru Cercetări Alimentări (ICA). În acest dosar, omul de afaceri a fost condamnat iniţial la cinci ani de închisoare.

UPDATE 15.00 Florian Alexandru, urmărit penal pentru complicitate la luare de mită în acest dosar, a declarat la ieşirea din DNA că în momentele în care se întâlnea cu judecătorul discuta doar probleme familiale.

„Ne întâlneam în apartament  şi discutam probleme familiale, nu am primit nicio listă cu nume”, a spus acesta.

Mai mult, el a recunoscut că a fost pus sub acuzaţie de anchetatori.

„Mi-au pus control judiciar pentru complicitate la luare de mită, dar nu s-a luat nicio mită, nu s-a luat niciun ban şi nici nu s-au făcut promisiuni”, a mai spus acesta.

De asemenea, Alexandru a precizat că le-a spus procurorilor că nu a dat şi nici nu a primit nicio mită.

Potrivit unor surse judiciare, judecătorul Stan Mustaţă lua listele de şedinţă în care intra să judece şi le dădea cunoscuţilor săi, respectiv lui Florian Alexandru şi Ioan Boraci, şi îi întreba pe aceştia dacă recunosc persoane de pe aceste liste, iar când se întâmpla să fie recunoscute unele persoane, le cerea acestora să intre în contact cu ele.

Mai exact, cei doi trebuiau să ia legătura cu persoanele pe care le cunoşteau şi să le spună că judecătorul le poate oferi favoruri în baza noului Cod Penal şi de Procedură Penală.

UPDATE 14.40 Magistraţii Curţii Supreme au încuviinţat reţinerea şi arestarea preventivă a judecătorului Stan Mustaţă.

„În şedinţa din data de 29.04.2014, Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii a încuviinţat reţinerea şi arestarea preventivă a magistratului Stan Mustaţă, judecător în cadrul Curţii de Apel Bucureşti", se arată într-un comunicat de presă al CSM.

UPDATE 14.15 Dan Voiculescu a depus o sesizare la Parchetul General prin care a cerut să se facă o anchetă la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA).

„Eu am semnat azi şi am trimis, prin intermediul avocatului Mateuţ, o sesizare la Parchetul General prin care l-am rugat pe procurorul general să facă o anchetă la DNA. Acest DNA nu este deasupra legii, nu este Dumnezeu pe pământ”, a precizat omul de afaceri. 

UPDATE 13.15 Potrivit unui comunicat emis de procurorii DNA, judecătorul Stan Mustaţă şi alte cinci persoane, printre care şi un grefier, sunt urmărite penal.

Anchetatorii precizează că, în perioada octombrie 2013 – aprilie 2014, cele şase persoane ar fi constituit sau aderat la grupul infracţional „în scopul săvârşirii unor infracţiuni de corupţie judiciară (luare de mită, trafic de influenţă, cumpărare/folosire în orice mod - direct sau indirect - de informaţii care nu sunt destinate publicităţii şi permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii) urmărind obţinerea de beneficii materiale”.

DNA precizează că astăzi s-a cerut şi încuviinţarea arestării preventive a magistratului Mustaţă.

UPDATE 11.50 Magistratul Stan Mustaţă a declarat astăzi, la ieşirea din sediul DNA, că a fost ridicat când se pregătea să meargă să se pronunţe în dosarul „ICA”. Acesta a făcut o legătură cu judecătoarea Viorica Dinu, care a fost arestată în momentul în care judeca un dosar în care inculpat tot Dan Voiculescu.

La ieşirea din sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), judecătorul Stan Mustaţă, de la Curtea de Apel Bucureşti, a spus că probele anchetatorilor nu sunt concludente şi nici suficiente pentru formularea unor acuzaţii, arată Mediafax.

Judecătorul a admis însă că la dosar sunt înregistrări ambientale, făcute de anchetatori, cu tehnică montată în biroul unui prieten de-al său, „Boraci Ioan”, care deţine o fermă, dar cu care nu a vorbit vreodată despre chestiuni precum intervenţii în dosare sau primirea unor bani ori bunuri.

Întrebat dacă de-a lungul carierei sale i s-au oferit sau a primit vreodată bunuri, judecătorul Mustaţă a spus că a refuzat întotdeauna tot ce i s-a oferit, dând ca exemplu o oferă făcută de „o persoană interesată", care a vrut să îi dea un telefon mobil.

judecator stan mustata foto adevarul

Stan Mustaţă a explicat că nu are informaţii referitoare la cum a fost deschis acest dosar şi a menţionat că nu are prieteni în rândul avocaţilor, motiv pentru care la DNA a fost reprezentat de un avocat din oficiu.

Întrebat despre termenul de astăzi din dosarul „ICA”, magistratul  a răspuns: „oricum amânam termenul de astăzi pentru că a murit mama unui coleg".

Stan Mustaţă a precizat că a fost emoţionat pe tot parcursul audierilor, dar că, în opinia sa, nu are cum să existe vreo legătură între cazul său şi cel al judecătoarelor Viorica Dinu şi Antonela Costache, în dosarul cărora există o interceptare în care este pomenit numele său.

De asemenea, magistratul a afirmat că, atunci când a fost arestată, Viorica Dinu îl judeca pe Voiculescu.

Despre cauza cu Dinel Staicu, Mustaţă a arătat că nu putea interveni sub nicio formă, din cauza legii, dar şi din cauza softului de calculator, care realiza repartizarea aleatorie a cauzelor, pentru că programul în sine este strict şi orice modificare făcută se poate vedea de către tehnicienii IT.

Întrebat dacă îi este frică dacă va fi arestat, acesta a precizat „sigur că îmi este frică".

UPDATE 10.54 Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) au cerut aviz Consiliului Superior al Magistraturii pentru reţinerea magistratului Mustaţă.

UPDATE 10.50 Potrivit unor surse judiciare, judecătorul Stan Mustaţă era cunoscut ca fiind „unul care primea mită”. Mai mult, în acest caz ar exista şi interceptări din timpul unor discuţii în care magistratul cerea mită.

Aceleaşi surse au precizat că faptele comise de magistrat ar avea legătură şi cu dosarul în care este judecat Dan Voiculescu, dar şi cu alte cauze, printre care şi contestaţia la executare înaintată de Mihai Stoica.

În cazul lui Mihai Stoica, magistraţii au amânat judecarea contestaţiei privind anularea pedepsei pentru 23 mai după ce avocaţii acestuia au depus la dosar minuta unei decizii a Înaltei Curţi privind aplicarea prescripţiei penale. 

Potrivit acestei decizii, prescripţia este o instituţie autonomă, motiv pentru care magistraţii o pot aplica în funcţie de Codul penal - fie cel vechi, fie cel nou - în funcţie de cel care îi este mai favorabil inculpatului.


Astăzi, la Curtea de Apel Bucureşti, era programat un nou termen în dosarul „ICA” în care Dan Voiculescu, Gheorghe Mencinicopschi şi alte 11 persoane sunt acuzate de fapte de corupţie privind modul de privatizare a Institutului de Cercetări Alimentare (ICA).

Pe 8 aprilie, judecătorul Stan Mustaţă a formulat o cerere prin care ceruse să se abţină pe motiv că au apărut în presă materiale „neadevărate“, în care se relatau presupuse interese ale sale în acest dosar. El preciza că această cerere o formulează pentru a elimina orice dubiu sau suspiciune. 

Magistratul Stan Mustaţă refuza să judece acest dosar pentru că numele său este menţionat în referatul DNA de arestare a judecătoarei Veronica Cîrstoiu, care ar fi luat mită peste 600.000 de euro pentru a-l elibera din închisoare pe Dinel Staicu. 

„Cu prilejul întâlnirii pe care a avut-o cu martora denunţătoare R.I.A., la data de 03.07.2013, învinuita Dascălu Adriana a precizat că trebuie neapărat să remită suma de 100.000 euro judecătorilor Cîrstoiu Veronica şi Mustaţă Stan de la Curtea de Apel Bucureşti, respectiv câte 50.000 euro fiecăruia dintre aceştia, pentru «dirijarea» dosarului nr. 388/P/2012, la momentul sesizării instanţei de judecată prin rechizitoriu, la un complet favorabil care va pronunţa o hotărâre avantajoasă”, a relatat presa.

Cine este magistratul Stan Mustaţă

Judecătorul Stan Mustaţă este cel care în urmă cu mai mulţi ani a dispus arestarea lui Ovidiu Tender şi care i-a eliberat pe Dan Stroe, fost director general adjunct şi, respectiv, fost director de achiziţii în cadrul Administraţiei Naţionale de Administraţie Fiscală (ANAF), precum şi pe Octavian Grecu, zis „Butoane", în dosarul în care sunt cercetaţi alături de Sorin Blejnar şi omul de afaceri Radu Nemeş, pentru fapte de evaziune fiscală cu produse petroliere.

Dan Voiculescu, 5 ani de închisoare cu executare

În dosarul „ICA“ pe 26 septembrie 2013, Tribunalul Bucureşti l-a condamnat pe Dan Voiculescu la cinci ani de închisoare cu executare pentru spălare de bani.

Atunci, instanţa a constatat că a fost împlinit termenul de prescripţie specială şi a dispus încetarea procesului penal pentru cealaltă infracţiune de care a fost acuzat Dan Voiculescu respectiv cea de folosire, de către o persoană care îndeplineşte o funcţie de conducere într-un partid, a influenţei şi autorităţii date de această calitate în scopul de a obţine, pentru sine sau pentru altul, bani, bunuri sau alte foloase necuvenite.

Alături de omul de afaceri a fost condamnat şi celebrul medic nutriţionist Gheorghe Mencinicopschi, la şase ani de închisoare, dar şi alte 11 persoane.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite