Judecătorul Cristi Dănileţ: Violatorii din Vaslui sunt liberi în baza recursului compensatoriu. Siguranţa cetăţeanului onest este pusă în pericol

Judecătorul Cristi Dănileţ: Violatorii din Vaslui sunt liberi în baza recursului compensatoriu. Siguranţa cetăţeanului onest este pusă în pericol

Violatorii din Vaslui care au revoltat România în urmă cu 5 ani când au agresat sexual o minoră sunt în libertate „graţie recursului compensatoriu”, conform judecătorului Cristi Dănileţ.

Ştiri pe aceeaşi temă

Şase din cei şapte violatori de la Vaslui sunt în libertate datorită recursului compensatoriu. Doar cel care a fost condamnat la 10 ani de închisoare mai este în spatele gratiilor, potrivit şi reprezentanţilor Administraţiei Penitenciarelor. 

„Afirm încă o data că această lege a fost greşit concepută, căci a intenţionat rezolvarea unor probleme de supraîncărcare carcerală, dar în realitate a dus la eliberarea unor condamnaţi mai înainte să se îndrepte şi fără ca între timp să se îmbunătăţească condiţiile din penitenciare. În plus, statistica arata ca 80% din condamnaţii pentru agresiuni sexuale recidivează”, a explicat ulterior judecătorul.

Asta dovedeşte ca statul nu are o politică penală coerentă. Siguranţa cetăţeanului onest este pusă în pericol de anumite reglementari concepute ad-hoc şi fără discuţii cu profesioniştii dreptului”, a conchis acesta.

Cei şapte tineri, cu vârste cuprinse între 18 şi 27 ani, au fost acuzaţi că în luna noiembrie 2014 au violat o elevă de 18 ani, timp de mai multe ore, supunând-o unor suplicii greu de imaginat. Adolescenta a declarat anchetatorilor că a fost stropită cu alcool să îşi revină, pentru ca, ulterior, agresorii să o batjocorească din nou. Pe tot parcursul procesului, cei şapte tineri au au scandalizat opinia publică prin atitudinea sfidătoare şi campania agresivă de denigrare a victimei care au susţinută prin intermediul rudelor şi a prietenilor.

La acea vreme, peste 400.000 de români au semnat o petiţie online prin care solicitau arestarea celor şapte tineri din Văleni.

În 2015, toţi au fost condamnaţi la pedepse cuprinse între 6 şi 10 ani de închisoare.


Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările