Judecătorul Cristi Danileţ: Curtea Constituţională spune clar că recomandările MCV sunt obligatorii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cristi Danileţ Foto David Muntean
Cristi Danileţ Foto David Muntean

Judecătorul Cristi Danileţ arată, într-un mesaj postat marţi pe pagina sa de Facebook, după publicarea raportului MCV de către Comisia Europeană, că recomandările acestui raport sunt obligatoriu de implementat în România, potrivit chiar deciziilor Curţii Constituţionale.

Judecătorul Cristi Danileţ arată, într-un mesaj postat pe Facebook că, potrivit deciziei nr. 2/2012 a Curţii Constituţionale a României, recomandările raportului MCV sunt obligatorii pentru autorităţile române. 

„Înainte ca cineva să spună o prostie, reamintesc că recomandările MCV sunt obligatoriu de implementat în România, în virtutea normelor constituţionale. O spune însăşi CCR în decizia nr. 2/2012 la pct. IV”, a scris magistratul

„Or, calitatea de membru al Uniunii Europene impune statului român obligaţia de a aplica acest mecanism şi de a da curs recomandărilor stabilite în acest cadru, în conformitate cu dispoziţiile art. 148 alin (4) din Constituţie, potrivit cărora „ Parlamentul, Preşedintele României, Guvernul şi autoritatea judecătorească garantează aducerea la îndeplinire a obligaţiilor rezultate din actul aderării şi din prevederile alineatului (2)”, se arată în decizia CCR menţionată.

Comisia Europeană a publicat marţi raportul MCV (Mecanismul de Verificare şi Cooperare în Justiţie) pentru România care este extrem de critic la adresa Guvernului şi Parlamentului. Principalul capăt de acuzare: atacurile la justiţie. Ca urmare, Comisia Europeană ne cere să suspendăm „imediat” punerea în aplicare a legilor justiţiei.

Executivul comunitar arată că România a îndeplinit doar două din cele 12 recomandări emise de Comisia Europeană în raportul MCV din ianuarie 2017 (cele referitoare la Sistemul Prevent al Agenţiei Naţionale de Integritate şi Agenţia Naţională a Bunurilor Indisponibilizate) şi adăugă alte recomandări extrem de dure.

„Raportul Comisiei din ianuarie 2017 a făcut un bilanţ al progresului general înregistrat în ultimii zece ani şi a identificat 12 recomandări specifice, care ar ajuta România să avanseze spre îndeplinirea tuturor criteriilor de referinţă ale MCV. O primă evaluare din luna noiembrie a anului trecut a arătat că, deşi s-au înregistrat progrese în ceea ce priveşte o serie de recomandări, ritmul general al reformei în cursul anului 2017 a fost blocat, iar provocările legate de independenţa judiciară au reprezentat o sursă perseverentă de îngrijorare”, a arătat prim-vicepreşedintele Frans Timmermans.

Printre noile recomandări ale Comisiei Europene se numără oprirea imediată a implementării legilor Justiţiei realizate de Comisia Iordache, precum şi a ordonanţelor de urgenţă emise de Guvernul Dăncilă, stoparea implementării Codului Penal şi a Codului de Procedură Penală, asumarea de către Parlament şi Guvern a recomandărilor Comisiei de la Veneţia şi GRECO.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite