Judecătorul constituţional Gheorghe Stan vrea să îşi rezerve un post la Parchetul General până când îi încetează mandatul de 9 ani de la CCR

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În decembrie 2019, Gheorghe Stan a cerut să îi fie rezervat un post de procuror la Secţia de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie până la încetarea mandatului de judecător CCR
În decembrie 2019, Gheorghe Stan a cerut să îi fie rezervat un post de procuror la Secţia de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie până la încetarea mandatului de judecător CCR

Judecătorul CCR Gheorghe Stan vrea rezervarea unui post de procuror la Parchetul General până la încetarea mandatului de 9 ani de la Curtea Constituţională. Stan ceruse rezervarea unui post la controversata Secţie Specială, dar CSM l-a refuzat. Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii urmează să se pronunţe asupra cererii lui Gheorghe Stan.

Pe ordinea de zi a şedinţei de marţi a Secţiei pentru procurori a CSM se află solicitarea lui Gheorghe Stan de rezervare a unui post de procuror la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, până la încetarea mandatului de judecător la Curtea Constituţională.

În decembrie 2019, Gheorghe Stan a cerut să îi fie rezervat un post de procuror la Secţia de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie până la încetarea mandatului de judecător CCR, care durează 9 ani. CSM i-a respins însă solicitarea. Au fost nouă voturi pentru respingerea cererii sale, cinci pentru admitere şi o abţinere.

În 7 mai, Gheorghe Stan a fost numit de Camera Deputaţilor - la propunerea PSD - în funcţia de judecător la Curtea Constituţională, pentru un mandat de 9 ani. Gheorghe Stan a condus, alături de adjuncta sa, Adina Florea, controversata Secţie specială pentru investigarea magistraţilor, iar anterior a fost procuror-adjunct al Inspecţiei Judiciare.

Gheorghe Stan, prins de procurorii CSM cu un „fake news”

Secţia pentru procurori din Consiliul Superior al Magistraturii ( CSM ) a constatat săptămâna trecută că fostul şef al Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie , procurorul Gheorghe Stan, a prezentat cifre neconforme cu realitatea în celebra conferinţă de presă din 28 februarie 2019. „Sunt date false”, a conchis CSM.

„De la data la care a devenit operaţională, Secţia pentru Investigare a Infracţiunilor din Justiţie a preluat 1.422 de dosare, aflate în curs de soluţionare , din care 70% au fost înregistrate că urmare a unor sesizări din oficiu. Dosare cu o vechime în sistem de cel puţin doi ani şi care erau lăsate în nelucrare”, declara Gheorghe Stan, pe 28 februarie 2019, în prima şi ultima conferinţă de presă organizată în calitate de şef al Secţiei Speciale

Declaraţiile lui Gheorghe Stan au fost făcute într -o conferinţă de presă , la ora de maximă audienţă, în care a apărut al ături de mâna sa dreaptă, procurorul Adina Florea. Declaraţiile procurorului Stan au alimentat teoriile unor politicieni din coaliţia PSD- ALDE potrivit cărora DNA deschidea dosare din oficiu unor magistraţi pentru a pune presiune pe aceştia.

Verificările realizate de Inspecţia Judiciară au scos la iveală că datele prezentate de Gheorghe Stan sunt departe de realitate, în realitate, procentul era doar de 2%. Datele furnizate public de procuror nu ar fi fost susţinute printr-o verificare corespunzătoare a evidenţelor Secţiei Speciale. „Chiar dacă s-ar admite că la acel moment evidenţele nu erau la zi pentru o analiză exactă, este inadmisibilă furnizarea de date, doar pe baza unor verificări superficiale”, explică CSM. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite