Judecătorii lui Voiculescu fug de sentinţă ca dracul de tămâie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
La termenul de marţi, Dan Voiculescu a lipsit FOTO Arhivă
La termenul de marţi, Dan Voiculescu a lipsit FOTO Arhivă

Magistraţii refuză să mai judece dosarul privatizării Institutului pentru Cercetări Alimentare, în care omul de afaceri Dan Voiculescu este acuzat de spălare de bani. Judecătorul Florică Duţă a anunţat ieri că se pensionează şi nu mai vrea să judece nici măcar pe cererile făcute de avocaţi

Inculpaţii din dosarul „ ICA“, în care Dan Voiculescu este acuzat de spălare de bani, au primit, ieri, un ajutor nesperat din parte completului de judecată, mai exact din partea magistratului Florică Duţă.

La începutul termenului care trebuia să aibă loc la primele ore ale dimineţii, judecătorul, care cu numai o săptămână în urmă anunţa că vrea să se pensioneze de la 1 iulie, le-a atras atenţia celor prezenţi în sală că există o hotărâre a colegiului de conducere al Curţii de Apel Bucureşti (CAB) prin care se stabileşte că dosarul trebuie trimis pentru repartizare aleatorie unui nou complet, dacă cel actual nu are aceeaşi componenţă ca cea stabilită de la bun început, respectiv judecătorii Duţă şi Stan Mustaţă.

Concret, potrivit magistratului, hotărârea colegiului CAB spune că în momentul în care un complet de judecată îşi schimbă componenţa (cum s-a întâmplat în situaţia de faţă când judecătorul Stan Mustaţă a fost arestat pentru corupţie), dosarul pe care acesta îl judeca trebuie repartizat aleatoriu la un alt complet.

Avocaţii inculpaţilor din dosar au reacţionat imediat şi au cerut repartizarea aleatorie a cauzei unui alt complet de judecători.

Procurorul de şedinţă i-a cerut însă magistratului că se pronunţe măcar pe excepţiile înaintate în urmă cu mai bine de o lună de apărători însă judecătorul Duţă a spus că, în decizia Consiliului CAB, se face referire la întregul complet de judecată. Mai mult, acesta a adăugat că un alt motiv pentru care nu vrea să se pronunţe este că, oricum, se va pensiona pe data de 1 iulie. Drept urmare, a şi decis ca 1 iulie să fie data la care se va stabili dacă apelul în acest dosar va fi judecat în continuare de acelaşi complet, din care Duţă oricum nu va mai face parte, sau dacă va fi scos de pe rol şi trimis spre repartizare aleatorie.

Oficiali din cadru Curţii de Apel Bucureşti au declarat însă pentru Adevărul că nu ştiu la ce decizie a colegiului de conducere a făcut referire magistratul, astfel că nu pot spune ce hotărâre a dus la o nouă amânare a procesului.

Un  proces lung de şase ani

Instanţa Curţii de Apel era aşteptată ieri să se pronunţe asupra cererii inculpaţilor de a anula Hotărârea de Guvern prin care Institutul pentru Cercetări Alimentare a fost trecut din proprietatea statului în proprietate privată să fie anulată. Mai exact, apărătorii au cerut ca privatizarea să fie declarată ilegală, iar Dan Voiculescu, a solicitat să-I fie restituiţi toţi banii pe care i-a investit în ICA după ce l-a cumpărat.

Cealaltă solicitare se referă la legalitatea trimiterii în judecată a inculpaţilor. Practic, prin această cerere, avocaţii lui Dan Voiculescu şi ai celorlalţi inculpaţi au sperat să obţină retrimiterea dosarului la DNA pentru refacerea urmăririi penale.

Procesul în care Dan Voiculescu, cel care controlează trustul de presă Antena Grup, este acuzat de spălare de bani se află în instanţă de aproape 6 ani.

Mişcări de trupe printre judecători

Judecătorul Florică Duţă a cerut penisonarea la foarte scurt timp după ce colegul său de complet, magistratul Stan Mustaţă, a fost săltat de procurori pentru că dădea sentinţe favorabile contra cost. Pentru că Mustaţă a fost reţinut exact în ziua în care dosarul ICA avea termen, în locul lui a fost desemnat un alt magistrat Luminiţa Ninu, care în ziua respectivă era de „judecător de rezervă”. A fost nevoie de această mişcare pentru ca instanţa să poată amâna termenul. La scurt timp însă a fost desemnat un alt magistrat care să preia dosarul în locul lui Mustaţă. Este vorba despre Carmen Balaci.

Cine este noul magistrat din complet

Judecătoarea Carmen Constanţa Balaci a fost promovată la începutul acestui an la Curtea de Apel Bucureşti. Magistratul a făcut parte, pe vremea când activa la Tribunalul Bucureşti, din completul de trei judecători care a soluţionat contestaţia procurorilor anticorupţie la eliberarea condiţionată formulată de fostul premier Adrian Năstase. Decizia de eliberare a fost luată cu majoritate, Carmen Balaci fiind cea care a avut opinie separată în sensul admiterii contestaţiei Direcţiei Naţioanle Anticorupţie şi menţinerea lui Năstase în închisoare până în iunie 2013. Judecătorul şi-a motivat decizia prin faptul că Năstase nu a dovedit semne de îndreptare, ideile din materialele publicate pe blog-ul personal fiind unul dintre argumentele deciziei.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite