Şefii de tribunale şi  curţi de apel din ţară cer separarea „imediată” a atribuţiilor CSM în Secţia pentru judecători şi Secţia pentru procurori

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Judecătorii de la toate tribunalele din ţară, prin reprezentanţii lor, reuniţi în cadrul ,,Întâlnirii semestriale a preşedinţilor şi vicepreşedinţilor de tribunale” organizate de CSM, au adoptat o rezoluţie prin care cer să se înceapă demersuri„ în măsură să conducă la recunoaşterea şi asigurarea garanţiilor necesare pentru o justiţie independentă”.

UPDATE  La acest punct de vedere au aderat preşedinţii şi vicepreşedinţii curţilor de apel din ţară. "Solicităm şi noi puterii legislative ca, în cel mai scurt timp, să fie adoptate modificări legislative care să asigure separarea atribuţiilor CSM, astfel încât cariera judecătorilor şi organizarea instanţelor judecătoreşti să reprezinte prerogative aparţinând exclusiv secţiei pentru judecători", se arată într-un comunicat al Curţii de Apel Bucureşti, citat de News.ro.
 
În acelaşi document, şefii de instanţe atenţionează judecătorii din CSM că sunt datori să respecte legea, fără a preciza, punctual, la ce anume se referă.
 
Şi Asociaţia Magistraţilor din România (AMR) susţine, "în mod expres", Rezoluţia adoptată la înâlnirea reprezentanţilor Consiliului Superior al Magistraturii, Ministerului Justiţiei, Institutului Naţional al Magistraturii, Şcolii Naţionale de Grefieri şi a reprezentanţilor tribunalelor. "Astfel cum AMR a subliniat, în repetate rânduri, că independenţa puterii judecătoreşti nu este un scop în sine, nu este un privilegiu de care beneficiază judecătorii, cu titlu individual şi personal, dar se justifică prin necesitatea de a le permite să îşi îndeplinească misiunea (...) Asociaţia Magistraţilor din România a susţinut, în mod clar, punctual, chiar şi în cadrul propunerilor/observaţiilor făcute cu privire la Legile Justiţiei, pe care le-a transmis CSM, că este justă şi fundamentată constituţional analizarea, de către fiecare Secţie a CSM, a cererilor privind cariera şi drepturile judecătorilor, respectiv ale procurorilor. AMR a subliniat că problemele specifice judecătorilor sau procurorilor nu trebuie să formeze obiectul hotărârilor Plenului CSM, cu atât mai mult cu cât, în aceste situaţii, se pune problema drepturilor şi carierei judecătorilor care este necesar să fie analizate şi soluţionate de judecători, aceştia fiind cei ce au, legalmente, atributele esenţiale ale inamovibilităţii şi independenţei (...) O altă abordare ar însemna să se atribuie procurorilor putere de decizie în chestiunea drepturilor, obligaţiilor şi carierei judecătorilor, fără că ei înşişi (procurorii) să aibă atributele inamovibilităţii şi independenţei, cu efectul încălcării dispoziţiilor constituţionale şi ale actelor europene la care România este parte", susţine AMR într-un comunicat de presă.

UPDATE Judecătorul Cristi Danileţ a comentat rezoluţia e facebook. „Fiindcă sunt judecător şi activez la un tribunal voi spune câteva lucruri: E prima oară când aud de aşa ceva. Nu am fost consultat în prealabil, nu am mandatat pe nimeni să semneze şi nu sunt de acord cu un asemenea demers. Nu cred că e adecvat că membri CSM sa semneze o astfel de rezoluţie adresată celorlalţi membri CSM: credeam că timpul fracţiunilor din CSM a trecut si cred că disensiunile din CSM, fireşti uneori, nu trebuie să ocupe agenda publica. Cu siguranţă însă nu e cazul că unii judecători din CSM sa se poziţioneze împotriva procurorilor din CSM, astfel de conflicte fiind complet artificiale şi specifice anilor 2000.Azi, membrii CSM trebuie sa fie solidari între ei, puternici că organism, să apere magistratura in ansamblu şi să militeze pentru un act de justiţie competent şi eficient”.

Rezoluţia de la Constanţa

Rezoluţia este semnată de doi membri CSM, Gabriela Baltag şi Evelina Oprina, şi de 51 de preşedinţi şi vicepreşedinţi de tribunal din ţară. Potrivit „Rezoluţie”, judecătorii  solicită public declanşarea, în cel mai scurt timp, de către puterea legislativă, precum şi de către celelalte autorităţi decizionale, a tuturor demersurilor în măsură să conducă la recunoaşterea şi asigurarea garanţiilor necesare pentru o justiţie independentă.

„În egală măsură, semnatarii prezentei Rezoluţii solicită judecătorilor care sunt membri în Consiliul Superior al Magistraturii să asigure respectarea dispoziţiilor legale, aşa încât drepturile fiecărui judecător să fie efectiv protejate, niciun argument de oportunitate neputând prevala celui de legalitate”, se arată în documentul citat, potrivit juridice.ro.

Semnatarii solicită consolidarea statutului judecătorilor prin separarea imediată a atribuţiilor Consiliului Superior al Magistraturii referitoare la cariera judecătorilor şi procurorilor, precum şi cu privire la organizarea şi funcţionarea instanţelor judecătoreşti şi a parchetelor în sensul ca acestea să aparţină distinct celor două Secţii ale Consiliului, respectiv Secţiei pentru Judecători în privinţa judecătorilor şi instanţelor judecătoreşti şi Secţiei pentru Procurori în privinţa procurorilor şi parchetelor.

„Recunoaşterea acestei garanţii ar conduce la o consolidare a independenţei judecătorilor, singurii care înfăptuiesc justiţia, acest lucru nefiind pe deplin posibil cât timp cariera le este hotărâtă prin alte mecanisme decât cele proprii puterii judecătoreşti”, se arată în Rezoluţie.

Potrivit documnteului, semnatarii solicită judecătorilor – membri în Consiliului Superior al Magistraturii să denunţe şi să se delimiteze de orice încălcări ale dispoziţiilor legale, având această obligaţie faţă de întregul corp de judecători pe care-l reprezintă, dar şi faţă de societatea românească în favoarea căreia îşi exercită funcţia publică.

„Întrucât JUDECĂTORUL are un rol hotărâtor în statul de drept, solicităm tuturor instituţiilor şi autorităţilor publice implicate în reglementarea statutului judecătorului, precum şi în organizarea şi funcţionarea instanţelor judecătoreşti să dispună măsurile necesare în acest scop, începând cu consolidarea rolului şi atribuţiilor Secţiei pentru Judecători din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii. Reafirmăm importanţa întăririi garanţiilor de independenţă recunoscute deja prin înlăturarea oricăror forme de presiune ce ar putea ameninţa desfăşurarea activităţii judiciare în alte condiţii decât cele strict legale”, se mai arată în documentul citat.
Rezoluţie urmează să fie transmisă Plenului CSM, Ministrului Justiţiei, preşedinţilor Camerei Deputaţilor şi Senatului.

 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite