Judecătorii care l-au condamnat pe Carabulea: „Rolul ASF a fost denaturat”. „Pericol deosebit de mare pentru siguranţa financiară a asiguraţilor”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ilie Carabulea FOTO Adevărul
Ilie Carabulea FOTO Adevărul

Milionarul Ilie Carabulea a fost condamnat la 6 ani şi 6 luni de închisoare cu executare pentru că a sfidat justiţia pe parcursul procesului, dar şi pentru că avea antecedente penale. Aceasta este motivarea Curţii de Apel Bucureşti. Instanţa a arătat că inculpaţii din dosarul Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) au pus în pericol siguranţa financiară a tuturor asiguraţilor din România, acoperind neregulile de la compania Carpatica.

„Astfel, inculpatul Carabulea este cel care a controlat de la bun început această acţiune ilicită şi cel care controla şi acţiunile celorlalţi inculpaţi. De asemenea, această Curte constată că inculpatul a demostrat o atitudine de sfidare faţă de actul de justiţie concluzie ce rezultă din antecedentele sale penale şi atitudinea sa procesuală pe parcursul acestui proces penal. Curtea  apreciaza ca aplicarea unor pedepse orientate între minimul şi mediul pedepselor prevazute de legea penala, cu înschisoarea în regim de detenţie, satisface scopurile pedepsei, principiului proporţionalităţii pedepsei cu gravitatea infracţiunii săvârşite şi echitabilitatea procesului penal în ansamblu", se arată în motivarea instanţei.

Condamnarea

În acest caz, omul de afaceri Ilie Carabulea a fost condamnat la şase ani şi şase luni de închisoare în dosarul ASF, în timp ce fostul preşedinte al Autorităţii de Supraveghere Financiară Dan Radu Ruşanu a fost achitat. Decizia Curţii de Apel Bucureşti nu este definitivă. Trimişi în judecată alături de el pentru constituirea grupului infracţional, Marian Mârzac,  fost director general al SC Carpatica Asig SA, şi Radu Mustăţea,  la data faptelor membru în Consiliul de Administraţie al SC Carpatica Asig SA, au fost condamnaţi la 4 ani şi şase luni şi respectiv 3 ani şi şase luni de închisoare.

„Aceeaşi concluzie, sub aspectul modalităţii de executare, este valabilă şi în ceea ce îi priveşte pe inculpaţii Mîrzac şi Mustăţea. Aceştia au fost implicaţi în crearea grupului infracţional organizat şi au avut un rol determinant în activitatea acestuia. Rolul avut de către aceşti inculpaţi a fost unul principal, aceştia stabilind, împreună cu inculpatul Carabulea, modul în care activitatea grupului se desfăşura, direcţionând şi activitatea celorlalţi inculpaţi ce au sprijinit activitatea grupului infracţional”, au motivat magistraţii.


Cronologia cazului

Curtea a constatat că totul începe  atunci când Mîrzac a fost numit în cadrul ASF. „Chiar de la acest moment, inculpaţii au avut reprezentarea faptului că acesta va proteja interesele Carpatica Asig şi că urmează a fi recompensat pentru această activitate, aceste recompense financiare fiind mascate sub forma unor drepturi sau beneficii ce derivau din fostul raport de muncă dintre inculpatul Mîrzac şi Carpatica Asig. Din acest punct de vedere, Curtea constată că inculpatul Mîrzac nu a avut practic nici un moment intenţia de a îşi desfăşura activitatea în cadrul ASF-ului cu probitatea profesională şi morală ce era normală pentru o persoană ce ocupa această funcţie”, arată judecătorii.   

De asemenea, Curtea a considerat  că modul în care sunt sancţionaţi aceşti inculpaţi trebuie sa reprezinte o ripostă fermă şi dură a societăţii faţă de fenomenul corupţiei precum şi un puternic semnal de alarma in primul rand către orice persoană, în sensul că indiferent de orice factori subiectivi sau de natură personală, săvarşirea unei infracţiuni de acest gen nu trebuie să fie ignorată şi nu va rămane nepedepsită.
Curtea a considerat că executarea acestor pedepse în regim privativ de libertate este singura modalitate de reeducare a inculpaţilor şi constituie singura modalitate în care societatea poate avea o reacţie adecvată în scopul reducerii fenomenelor infracţionale de acest gen. “De asemenea, executarea în regim de detenţie este singura măsură ce poate da membrilor societăţii confirmarea că organele ce au ca rol protejarea societăţii reacţionează ferm pentru reprimarea comportamentelor antisociale”, au arătat magistraţii.

Sute de mii de asiguraţi

Această concluzie, mai arată Curtea de Apel Bucureşti,  se bazează şi pe faptul că prin activitatea infracţională a inculpaţilor aceştia au perturbat activitatea unei instituţii căreia i s-au acordat atribuţii de control şi supraveghere tocmai a se realiza o obiectivă analiză şi verificare a unei pieţe în care acţionează societăţi comerciale ce au relaţii contractuale cu un număr enorm de beneficiari. “Denaturarea rolului ASF, mai ales în condiţiile în care este vorba despre o companie ce deţine un rol fruntaş în piaţa asigurărilor ce are sute de mii de asiguraţi, crează un pericol deosebit de mare pentru siguranţa financiară a asiguraţilor, aspect ce a fost dovedit şi anterior în cazul altor societăţi de asigurări”, au motivat judecătorii.

Judecătorii arată că ASF-ul este bugetat prin intermediul societăţilor de asigurare, care la rândul lor, încaseasă banii de la cetăţean, face ca ASF-ul să fie o instituţie ce trebuie să îşi focalizeze întreaga activitate în scopul protejării consumatorului final, respectiv cetăţeanul care încheie o poliţă de asigurare RCA. “Acţiunile inculpaţilor au condus la imposibilitatea de a se realiza acest scop şi reprezintă practic o atingere adusă intereselor fiecărui asigurat, atât al Carpatica Asig cât şi al altor societăţi de asigurare”, arată Curtea de Apel Bucureşti.

Ruşanu, achitat

Potrivit sentinţei, Dan Radu Ruşanu, la data faptelor preşedinte al ASF, trimis în judecată pentru că şi-a folosit influenţa în folosul lui Carabulea, a fost achitat. Celelalte persoane acuzate că au aderat la grupul infracţional au primit pedepse cu suspendare sau au fost achitate.
Elena Rusu, membru în conducerea SC Carpatica Asig SA, şi Ina Ana Crudu, fost director general la SC Carpatica Asig SA, au primit pedepse de câte doi ani de închisoare cu suspendare, ca şi Ioan Dacian Vinerean, din anturajul lui Mustăţea.
Soţia fostului ministru de Finanţe Daniel Chiţoiu, Laura Elena Chiţoiu, fost director al Direcţiei Avizări din ASF, a fost condamnată la un an de închisoare cu suspendare, ca şi Georgel Călin, fost secretar general al ASF.
Ioan Opriş, expert tehnic auto în cadrul Biroului de expertize locale de pe lângă Tribunalul Sibiu, a primit o pedeapsă de două luni de închisoare cu suspendare.
Corneliu Silviu Modlveanu, fost vicepreşedinte al ASF, şi avocatul Dan Odobescu, suspendat de drept din Baroul Bucureşti şi proprietar al unei societăţi de asigurări, au fost achitaţi.
 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite