Judecătorii au dat verdictul în dosarul Colectiv. Piedone, condamnat la 8 ani şi 6 luni de închisoare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
A fost dat veridctul în dosarul Colectiv, foto Arhivă
A fost dat veridctul în dosarul Colectiv, foto Arhivă

Judecătorii Tribunalului Bucureşti au dat verdictul în dosarul Colectiv, după ce acesta a fost amânat săptămâna trecută. Sentinţa nu este definitivă şi poate fi atacată.

UPDATE Au fost aplicate sancţiuni şi firmei care deţinea clubul şi a celei de artificii. Mai exact, Clubul Colectiv SRL a primit 470 zile amendă, cu o sumă corespunzatoare de 5.000 lei pentru ziua de amendă, şi confiscarea sumei de 62.298 lei; Golden Ideas Fireworks Artists SRL - 470 zile amendă, cu o suma corespunzătoare de 5.000 lei pentru ziua de amendă.

Decizia obligă în solidar pe inculpaţii Popescu Cristian Victor Piedone, Iofciu Aurelia, Ganea Luminiţa Larisa, Anastasescu George Alin, Gancea Paul Cătălin, Mincu Costin, Niţă Daniela Ioana, Zaharia Viorel, Moise Marian, Radu Antonina, Matei George-Petrica, SC Colectiv Club SRL, SC Golden Ideas Fireworks Artists SRL si partile responsabile civilmente Unitatea Administrativ Teritoriala-Subdiviziunea Administrativ Teritoriala Sector 4 (in solidar cu inculpatii  Popescu Cristian Victor Piedone, Iofciu Aurelia, Ganea Luminiţa Larisa), Inspectoratul Pentru Situatii De Urgenta ,,Dealu Spirii,, Bucuresti-Ilfov (in solidar cu inculpatii Radu Antonina si Matei George-Petrica )  la plata urmatoarelor sume, după cum urmează: 1.399.209,36 lei către Spitalul Clinic de Urgenţă, de Chirurgie Plastică, Reparatorie şi Arsuri Bucureşti reprezentând cheltuieli de spitalizare cu persoanele decedate, precum şi cele referitoare la persoanele vătămate în raport de care a fost pusă în mişcare acţiunea penala, 1.322.981,71 lei către Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti, 789.471,94 lei(sumă actualizată cu rata inflaţiei şi dobânda legală până la plata efectivă) către Spitalul Universitar de Urgenţă Elias Bucureşti, precum şi alte sume către spitale în care au fost tratate victimele din Colectiv.

UPDATE Daniela Niţă, patroana firmei de artificii Golden Ideas Fireworks Artists , a fost condamnată luni de Tribunalul Bucureşti la 12 ani şi 8 luni de închisoare cu executare în dosarul Colectiv.

În acelaşi dosar, pirotehniştii Viorel Zaharia şi Marian Moise au fost condamnaţi la 9 ani şi 8 luni de închisoare, respectiv la 10 ani de închisoare. De asemenea, Cristian Niţă a primit 3 ani şi 6 luni de închisoare cu executare.

UPDATE George Matei şi Antonina Radu, cei doi pompieri de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Bucureşti care au verificat clubul Colectiv fără a lua măsurile legale în privinţa respectării normelor PSI, au fost condamnaţi la câte 9 ani şi 2 luni de închisoare.

UPDATE: Fostul primar al Sectorului 4 Cristian Popescu-Piedone a fost condamnat luni de Tribunalul Bucureşti la 8 ani şi 6 luni închisoare cu executare pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu în legătură cu eliberarea autorizaţiilor de funcţionare pentru clubul Colectiv.

Cei trei patroni ai clubului au primit pedepse de 11 ani şi 8 luni. 

Aurelia Iofciu, şef al Serviciului autorizări comerciale din Sectorul 4, a primit 7 ani de închisoare. 

  

Luminiţa Ganea, consilier superior în cadrul Serviciului autorizări comerciale din Sectorul 4, a primit 7 ani de închisoare. 

  

Sandra Motoc, referent superior în cadrul Serviciului autorizări comerciale din Sectorul 4, a primit 3 ani de închisoare sub supraveghere şi obligaţia de a presta muncă neremunerata în folosul comunităţii pe o perioadă de 90 de zile lucrătoare, în cadrul ADP Sector 4 şi Direcţiei Generale de Asistentă Socială şi Protecţie a Copilului Sector 4 Bucureşti.  

Ştire în curs de actualizare.

Procurorii au cerut pedepse maxime pentru toţi cei implicaţi

La ultimul termen procurorul DNA a cerut ca cei doi pompieri, Antonina Radu şi George Matei, să primească pedeapsă maximă prevazuta de lege pentru avuz în serviciu cu consecinte deosebit de grave, respectiv 14 ani de închisoare. Ei sunt acuzaţi că au verificat clubul înainte de incendiu şi nu au luat măsuri pentru remedierea problemelor de securitate. Parchetul a cerut şi ca cei doi să achite contravaloarea intervenţiei pompierilor în noaptea tragediei de la clubul Colectiv, situată la suma de 30.000 de lei, iar Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă să plătească împreună cu cei doi pompieri daunele civile şi morale.

La termenele precedente, procurorii au cerut condamnarea celor trei patroni ai clubului Colectiv - Alin George Anastasescu, Paul Gancea şi Costin Mincu - la câte 12 ani şi 10 luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunilor de ucidere din culpă în formă agravantă, vătămare corporală din culpă în formă agravantă şi neluarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă.

Procurorii au mai cerut ca Daniela Niţă - patroana firmei de artificii Golden Ideas Fireworks Artists - să fie condamnată la 14 ani şi 6 luni închisoare, iar pirotehniştii Viorel Zaharia şi Marian Moise, la câte 12 ani şi 10 luni închisoare. De asemenea, Cristian Niţă să fie condamnat la cinci ani închisoare pentru tăinuirea unor probe.

De asemenea, reprezentanţii Parchetului au cerut aplicarea unor amenzi maxime pentru SC Colectiv Club SRL şi SC Golden Ideas Fireworks Artists SRL, acuzate de ucidere din culpă şi vătămare corporală din culpă.

Procurorii au mai cerut condamnarea fostului primar al Sectorului 4 Cristian Popescu-Piedone la 15 ani de închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu în legătură cu eliberarea autorizaţiilor de funcţionare pentru clubul Colectiv. Aceeaşi pedeapsă a fost cerută pentru trei funcţionari din Primărie - Aurelia Iofciu (şef al Serviciului autorizări comerciale), Larisa Luminiţa Ganea (consilier superior), Ramona Sandra Moţoc (referent superior).

Părţile civile din dosar - familiilor celor decedaţi, dar şi persoanele rănite - au solicitat ca inculpaţii să plătească, în solidar cu instituţii publice, printre care şi Primăria Sectorului 4, despăgubiri uriaşe, care se ridică la sute de milioane de euro.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite