Polemică între Ministerul Justiţiei şi Curtea Supremă. Judecătorii ÎCCJ nu vor să renunţe la dosarele parlamentarilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele Înaltei Curţi, Livia Stanciu, spune că judecătorii instanţei supreme nu vor să renunţe la dosarele parlamentarilor FOTO Adevărul
Preşedintele Înaltei Curţi, Livia Stanciu, spune că judecătorii instanţei supreme nu vor să renunţe la dosarele parlamentarilor FOTO Adevărul

Preşedintele Curţii Supreme, Livia Stanciu susţine că magistraţii de la Instanţa Supremă nu vor să renunţe la a judeca dosarele parlamentarilor aşa cum a spus ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc. Livia Stanciu a precizat că instituţia pe care o conduce a formulat o singură propunere, şi anume ca magistraţii să nu mai judece cauzele cu mareşali, chestori sau generali.

„Iniţiativa modificării din Constituţie, în sensul eliminării persoanelor care au calitatea de deputat sau de senator din competenţa de primă instanţă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, nu a aparţinut instanţei supreme”, a subliniat Livia Stanciu.

Ministrul a declarat public săptămâna trecută că iniţiativa care presupune ca Instanţa supremă să nu mai judece cauzele ce implică parlamentari vine chiar de la Curtea Supremă. „În cadrul discuţiilor avute cu premierul şi conducerea Curţii Supreme a fost exprimată această dorinţă foarte clară a Înaltei Curţi de a se reduce competenţa după calitatea persoanei, pentru ca aceasta să rămână instanţă de casaţie. Am fost de acord cu excluderea din competenţa Înaltei Curţi a ceea ce însemnă judecta în primă instanţă a parlamentarilor şi a altor categorii”, a spus ministrul.

Parlamentarii nu vor mai fi judecaţi la Curtea Supremă

Afirmaţia a venit imediat după ce Comisia de revizuire a Constituţiei a aprobat un amendament din partea UDMR, în urma căruia parlamentarii nu vor mai fi judecaţi la Curtea Supremă, ci de instanţele inferioare. Astfel, potrivit articolului 72, aprobat în şedinţa din 17 iunie a Comisiei condusă de Ioan Chelaru (întrucât Crin Antonescu se afla într-o vizită de lucru în Croaţia), orice Parchet poate cere Camerei din care face parte parlamentarul reţinerea sau arestarea acestuia, precum şi trimiterea lui în judecată. Cu toate astea, acelaşi articol din noua Constituţie prevede că „deputaţii şi senatorii nu pot fi percheziţionaţi fără încuviinţarea Camerei din care fac parte, după ascultarea lor”. 

Mate Andras, unul dintre reprezentanţii UDMR în Comisia de revizuire a Constituţiei, spune că prin adoptarea acestei prevederi şi parlamentarii vor fi judecaţi ca orice simplu cetăţean. „Dacă eu provoc un accident de maşină, trebuie să fiu judecat mai întâi la Judecătoria Cluj-Napoca, nu direct la Înalta Curte“, a spus Mate Andras.

În schimb, unii parlamentari nu s-au ferit să-şi manifeste entuziasmul faţă de acest amendament: „Am mai câştigat o etapă, că altfel eram pa, ajungeam direct la Înalta Curte“, a spus o voce din Comisie.

În legislativ există peste 20 de parlamentari anchetaţi, trimişi în judecată sau chiar condamnaţi. Printre aceştia se numără deputaţii Monica Iacob-Ridzi, Mircia Muntean sau Sebastian Ghiţă, dar şi ministrul Transporturilor, Relu Fenechiu.

Deputatul Monica Iacob-Ridzi, trimis în judecată pentru abuz în serviciu

În mai 2011 Ridzi a fost trimisă în judecată pentru fapte de corupţie într-un dosar legat de organizarea evenimentelor dedicate Zilei Naţionale a Tineretului şi Sportului la Costineşti, în 2009. Potrivit procurorilor anticorupţie, în perioada 17 martie – 22 mai 2009, aceasta ar fi atribuit ilegale unor firme private contracte de prestări servicii pentru organizarea festivităţii. Procurorii spun că Ridzi ar fi cumpărat o scenă în valoare de 75.000 de euro în condiţiile în care Ministerul avea deja una.

Ministrul Transporturilor, deputatul liberal Relu Fenechiu, este acuzat de procurorii anticorupţie că, prin firmele sale, ar fi cumpărat, în perioada 2002 – 2005, transformatoare vechi din anii ‘70  de la Electrica Moldova pe care le-a vândut ulterior aceleiaşi firme ca fiind noi. Potrivit anchetatorilor, majoritatea transformatoarelor cumpărate de stat au rămas în stocul companiei fără să fie folosite, iar prejudiciul estimat se ridică la peste 7,5 milioane de lei.

Şi depututul democrat-liberal Mircia Muntean a fost trimis în judecată de procurorii anticorupţie sub acuzaţia că ar fi încheiat tranzacţii ilegale cu terenuri, fiind acuzat că ar fi prejudiciat statul cu aproape 360.000 de dolari

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite