UPDATE Judecătorii constituţionali discută conflictul Birchall - CSM şi numirea lui Meleşcanu în fruntea Senatului. CCR a amânat toate deciziile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Curtea Constituţională a României dezbate, astăzi, conflictul juridic dintre Consiliul Superior al Magistraturii şi fostul ministru al Justiţiei Ana Birchall, precum şi sesizarea privind neconstituţionalitatea alegerii lui Teodor Meleşcanu în funcţia de preşedinte al Senatului. În plus, judecătorii vor dezbate şi sesizarea USR privind numirea lui Marian Neacşu la Autoritatea Naţionala pentru Reglementare în domeniul Energiei.

UPDATE 12.50:

Judecătorii Curţii Constituţionale au amânat pronunţarea în toate cele trei cazuri de pe ordinea de azi. Noul termen dat de CCR pentru cele trei decizii este 11 decembrie.

„Cerere de soluţionare a conflictului juridic de natură constituţională dintre ministrul justiţiei, respectiv Ministerul Justiţiei, ca parte a autorităţii executive, şi autoritatea judecătorească, reprezentată de Consiliul Superior al Magistraturii”, arată ordinea de zi a şedinţei CCR.

Pe 12 noiembre, la şedinţă în care s-au prezentat punctele de vedere, CSM nu a trimis un reprezentant. Judecătorii constituţionali nu au acceptat atunci ca Ana Birchall, aflată în sală pentru a-şi susţine punctul de vedere, să ia cuvântul, constatând că aceasta nu mai are calitatea de ministru al Justiţiei.  Alexandru Stan, director al Ministerului Justiţiei şi reprezentantul instituţiei la dezbateri, a declarat că CSM nu prezintă soluţii de rezolvare a conflictului de natură constituţională pe care instituţia îl reclamă, considerând că întregul conflict este unul „artificial”.

Dezbaterile judecătorilor CCR vin după ce Lia Savonea, preşedinta CSM, a sesizat Curtea în privinţa unui conflict între Consiliu şi acitivitatea Anei Birchall, ministru al Justiţiei în acel moment.

Numirea lui Meleşcanu în fruntea Senatului

O decizie din partea judecătorilor CCR pe această speţă a fost amânată deja de trei ori până acum. Teodor Meleşcanu a fost ales pe 10 septembrie, la propunerea PSD, ca preşedinte al Senatului. Imediat, Călin Popescu Tăriceanu, liderul ALDE trădat de mişcarea lui Meleşcanu, a anuţat că va sesiza CCR asupra alegerii noului lider al Senatului, considerând că a fost încălcat Regulamentul de funcţionare a camerei superioare.

Mai exact, Tăriceanu reclamă că Meleşcanu făcea parte din grupul parlamentar ALDE atunci când a fost propus pentru şefia Senatului, iar partidul lui Tăriceanu l-a propus atunci pentru această funcţie pe Ion Popa. Totul în contextul în care regulamentului Senatului nu ar permite două propuneri pentru şefia Senatului din partea aceluiaşi grup parlamentar. 

Numirea lui Marian Neacşu în fruntea ANRE

„Sesizarea de neconstituţionalitate a Hotărârii Parlamentului României nr.17/2019 pentru numirea unui

vicepreşedinte al Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei, membru în Comitetul de reglementare al Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei”, arată ordinea de zi a CCR.

Sesizarea CCR în acest caz vine după ce deputatul USR Cristina Prună a considerat că Marian Neacşu nu poate ocupa acea poziţie dată fiind condamnarea penală definitivă primită. Marian Neacşu, fost secretar general al PSD şi membru al Pro România, a fost votat, pe 26 iunie, în plenul reunit al celor două camere în funcţia de vicepreşedinte al Autorităţii Naţionale pentru Reglementare în domeniul Energiei.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite