Judecătorii cer CSM să sesizeze Inspecţia Judiciară în cazul afirmaţiilor lui Gheorghe Nichita

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gheorghe Nichita FOTO Mediafax
Gheorghe Nichita FOTO Mediafax

Uniunea Naţională a Judecătorilor din România (UNJR) a solicitat duminică CSM să sesizeze Inspecţia Judiciară pentru a verifica dacă afirmaţiile preşedintelui PSD Iaşi, Gheorghe Nichita, au afectat independenţa justiţiei.

Sesizarea vine în contextul în care Nechita a făcut o serie de declaraţii privind protecţia acordată de serviciile secrete în faţa legii. 

„Aceste afirmaţii sunt de o gravitate excepţională, transmiţând opiniei publice ideea că dosarele în care sunt anchetate fapte de corupţie pot fi <<rezolvate>> cu sprijinul serviciilor secrete”, se arată în sesizarea făcută de UNJR, potrivit Agerpres. 

Potrivit sursei citate, impactul declaraţiilor asupra opiniei publice este unul cu deosebire puternic, în contextul în care survine într-un spaţiu public în care ideea implicării serviciilor secrete în actul de justiţie dincolo de limitele legii a transpărut, cel puţin la nivel de aparenţă, din chiar declaraţii ale reprezentanţilor acestor structuri. 

UNJR aminteşte în scrisoarea către CSM că în 30 aprilie, într-un interviu acordat unui site, generalul Dumitru Dumbrava declara că SRI nu se retrage din „câmpul tactic" odată cu sesizarea instanţei prin rechizitoriu, ci îşi menţine „atenţia sau interesul" până la soluţionarea definitivă a cauzei, afirmaţie explicată ulterior de către directorul Serviciului Român de Informaţii prin aceea că sunt urmăriţi „judecători, procurori, care pe drum au uitat că servesc statul român şi au avut alte preocupări decât a servi statul român".

„Aceste declaraţii, ce au născut ideea supravegherii magistraţilor de către serviciile secrete, pentru a garanta 'corectitudinea' judecătorilor, au vulnerabilizat actul de justiţie şi au permis perpetuarea unor astfel de idei, precum cele ale domnului Gheorghe Nichita, transmise publicului în scopul diminuării încrederii în anchetele penale ce îi vizează”, au arătat judecătorii în scrisoarea lor.

UNJR precizează că „o justiţie puternică este una care apare în ochii publicului ca atare, reacţionând ferm şi imediat la derapajele ce îi ştirbesc independenţa, indiferent din partea cui ar veni”.

Judecătorii susţin că afirmaţiile lui Gheoghe Nichita impun un răspuns imediat din partea CSM, pentru a clarifica opiniei publice limitele legale în care se derulează cooperarea justiţie-servicii secrete.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite