UPDATE Cătălin Voicu a fost condamnat la 7 ani de închisoare. Marius Locic, condamnat la 4 ani, s-a prezentat singur la Poliţia Capitalei pentru a fi încarcerat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fostul senator Cătălin Voicu a fost găsit vinovat de trafic de influenţă şi condamnat la 7 ani de închisoare. FOTO Adevărul
Fostul senator Cătălin Voicu a fost găsit vinovat de trafic de influenţă şi condamnat la 7 ani de închisoare. FOTO Adevărul

Fostul senator Cătălin Voicu a fost condamnat, luni, la şapte ani de închisoare cu executare în dosarul în care a fost acuzat de trafic de influenţă. Alături de Voicu, instanţa l-a condamnat la patru ani de închisoare şi pe omul de afaceri Marius Locic. Fostul judecător Florin Costiniu şi omul de afaceri Costel Căşuneanu au primit condamnări cu suspendare. Decizia este definitivă după un proces care a durat trei ani.

UPDATE Omul de afaceri Marius Locic s-a prezentat la Serviciul Arest al Poliţiei Capitalei pentru a fi încarcerat.

"N-au avut curajul să dea o soluţie, din punctul meu de vedere, corectă. Deci, este total nedrept, sunt total nevinovat şi am spus-o, o mai şi repet, după ce voi rezolva toate problemele, voi pleca din România. Avocaţii vor decide care sunt paşii de astăzi încolo. Era mult mai util să fiu în libertate, cred că era mult mai util să ajut handicapaţii, cred că era mult mai util să fac o grădiniţă, cred că era mult mai util să fiu în societate", a declarat omul de afaceri înainte de a fi încarcerat.

UPDATE 21.15 Judecătorii au dat o nouă lovitură corupţiei la nivel înalt. Fostul senator PSD Cătălin Voicu a fost condamnat definitiv la  7 ani de închisoare cu executare, după ce completul de cinci judecători de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a ascultat ultimul cuvânt al inculpaţilor din dosar.

Alături de Cătălin Voicu, instanţa l-a condamnat şi pe omul de afaceri Marius Locic la 4 ani de închisoare. Fostul judecător Florin Costiniu şi omul de afaceri Costel Căşuneanu au primit fiecare câte 4 ani de închisoare cu suspendare.

Având în vedere că Voicu s-a internat de urgenţă la Floreasca, luni dimineaţă, în cazul său, după ce vor primi mandatul de aducere, poliţiştii vor merge la spital pentru a stabili, în funcţie de diagnosticul medicilor, dacă poate fi dus în arestul Poliţiei Capitalei, potrivit unor surse din Poliţie. 

Marius Locic va putea fi însă ridicat imediat ce poliţiştii vor primi mandatul de încarcerare eliberat de Instanţa Supremă pe numele său, asta în cazul în care nu se va prezenta singur la cea mai apropiată secţie de poliţie pentru a fi încarcerat. ”La noi deocamdată nu a ajuns niciun mandat de aducere în arest pentru cei care au fost condamnaţi în acest dosar”, au declarat sursele citate pentru adevarul.ro.

UPDATE 18.20 Mircea Beuran, şeful  Clinicii de chirurgie 3 de la Spitalul Floreasca, a declarat luni, pentru Mediafax, că fostul senator Cătălin Voicu a fost internat aici, cu diagnosticul rectoragie şi anemie secundară, fiind supus unor investigaţii amănunţite întrucât are şi alte boli.

„Au fost multe discuţii în legătură cu internarea fostului senator Cătălin Voicu. Acesta a ajuns luni dimineaţă la spital în urgenţă, având rectoragie, adică pierdere de sânge prin rect, dar şi anemie secundară. Totodată, pacientul are şi alte suferinţe, precum diabet, boală de inimă şi obezitate, în prezent fiind supus unor investigaţii medicale complexe“, a spus medicul Mircea Beuran.

UPDATE 18.00 Un complet de cinci judecători de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a rămas în pronunţare  în dosarul în care fostul senator Cătălin Voicu este acuzat de trafic de influenţă, alături de fostul judecător Florin Costiniu şi oamenii de afaceri Marius Locic şi Costel Căşuneanu.

Instanţa a anunţat că va da o sentinţă definitivă în acest caz după terminarea şedinţei de judecată.

UPDATE Avocaţii lui Cătălin Voicu susţin că acesta nu a comis nicio infracţiune şi că este, deci, nevinovat. „Toate acuzaţiile se rezumă la un simplu împrumut. Nu există dovezi legate de traficul de influenţă”, spune unul dintre avocaţii lui Voicu.

Avocatul omului de afaceri Costel Căşuneanu susţine că acesta este nevinovat şi că a fost sincer în faţa procurorilor şi a instanţei. De asemenea, un alt apărător al lui Căşuneanu, Marian Nazat, susţine că omul de afaceri nu ar trebui condamnat întrucât este un mare contribuabil pentru statul român, iar firmele sale au un număr mare de angajaţi.

Avocata fostului judecător Florin Costiniu, le-a spus judecătorilor că are încredere în aceştia că vor aplica o judecată dreaptă, „fără a ţine seama de algoritmi”.

„Sunt şocată de modul în care procurorul v-a cerut să-l condamnaţi pe Costiniu. Nu înţeleg cum poate fi condamnat un intelectual, un profesor emerit ca domnul Costiniu, doar pentru că avea o relaţie de normalitate cu un personaj politic, un jurist eminent ca domnul Voicu sau cel puţin era atunci”, a spus aceasta în faţa completului.

UPDATE Avocatul lui Ion Cazacu susţine pledoaria finală în favoarea nevinovăţiei fostului senator care nu e prezent în sală.

UPDATE Procurorii anticorupţie cer o pedeapsă de şase ani de închisoare pentru fostul judecător al Curţii Supreme Florin Costinoiu, arătând că acesta „a afectat grav prestigiul Curţii Supreme”.

Totodată, reprezentanţii acuzării susţin că şi sentinţa lui Voicu ar trebui majorată de la cinci ani, cât a dispus completul de judecători în iunie anul trecut, la nouă ani de închisoare.

„Vă cer să aplicaţi pentru inculpatul Voicu o pedeapsă de nouă ani de închisoare. Inculpatul a încercat să zădărnicească aflarea adevărului. Veţi constata un şir de infracţiuni de trafic de influenţă. A penetrat instanţe, poliţie, instituţii de învăţământ”, a declarat procurorul Direcţiei Naţionale Anticorupţie. 

Reprezentantul acuzării a cerut o pedeapsă de patru ani de închisoare cu executare pentru omul de afaceri Costel Căşuneanu, care dorea să obţină prin Voicu o decizie favorabilă într-un contract cu statul în valoare de 30 de milioane. Procurorul consideră că acţiunile acestui au încălcat grav principiile statului de drept.

În ceea ce îl priveşte pe omul de afaceri Marius Locic, acuzarea a cerut judecătorilor pedepsirea acestuia cu cinci ani de închisoare cu executare.

UPDATE Procesul lui Cătălin Voicu a început în absenţa acestuia. Ceilalţi inculpaţi sunt prezenţi la proces. La dosar, avocaţii fostului parlamentar au depus documente medicale care să ateste că starea acestuia de sănătate nu îi permite să fie prezen. Ion Cazacu, avocatul acestuia, susţine că Voicu s-a internat de urgenţă în această dimineaţă. Judecătorii au suspendat şedinţa pentru a verifica actele medicale depuse de avocaţii lui Voicu.

După analizarea documentelor medicale, instanţa a concluzionat că fostul senator Voicu a fost internat în perioada 25 – 28 martie şi că din biletul de externare rezultă că pacientul are o stare de sănătate bună: „stare bună de sănătate, obez, suflu sistolic bun. Se recomandă un tratament cu aspirină aspacardin”, arată biletul de externare al fostului senator,

„Din acest bilet de externare nu rezultă că ar avea afecţiuni grave, iar dintr-o altă fişă medicală, rezultă că în urma coronografiei nu rezultă afecţiuni ale inimii”, a precizat preşedintele Completului de judecată.

Cătălin Voicu a fost condamnat la cinci ani de închisoare cu executare de Completul de trei judecători ai Înaltei Curţi, însă fostul senator a atacat decizia cu recurs. Recursul înaintat de Voicu trebuia să primească o decizie finală pe 25 martie, însă fostului senator i s-a făcut rău şi nu a mai putut fi audiat. Astfel, judecătorii au amânat pentru 22 aprilie ultimul termen al dosarului. Fostul senator nu a ajuns încă la proces, iar avocaţii nu ştiu unde este.

Acuzaţiile aduse de procurori fostului senator Cătălin Voicu

Procurorii îl acuză pe fostul senator că ar fi primit bani de la oameni de afaceri pentru a interveni pe lângă judecători şi poliţişti pentru a obţine decizii favorabile în dosarele în care erau implicaţii. Voicu esta acuzat că în 2009 i-ar fi cerut omului de afaceri Costel Căşuneanu 260.000 de euro – din care a primit 200.000 – pentru a interveni pe lângă magistraţii din Secţia Contencios Administrativ şi fiscal din cadrul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie ca aceştia să dea o soluţie favorabilă societăţii comericale unde Căşuneanu era asociat - SC PA&CO SRL – şi care se afla în litigiu cu Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale (CNADNR).

Banii ar fi ajuns la judecătorul Florin Costiniu, care l-ar fi ajutat pe Voicu să intervină pe lângă magistraţii Secţiei Contencios administrativ şi fiscal din cadrul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) în sprijinul companiei lui Căşuneanu.

Procurorii anticorupţie susţin că, în perioada august – octombrie 2009, Cătălin Voicu a cerut şi a primit de la Marius Locic 119.000 de lei, promiţându-i acestuia că va interveni pe lângă poliţiştii din cadrul Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti şi-i va determina să nu dispună măsura de arestare preventivă, ci pe aceea a neurmăririi penale, într-un dosar în care Locic era cercetat pentru înşelăciune la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti.

Marius Locic i-ar mai fi promis lui Voicu şi publicarea gratuită, în cotidianul „Interesul Public”, a unor articole cu conţinut electoral.

Urmărirea penală în dosar a început pe 10 decembrie 2009, iar jumătate de an mai târziu, pe 21 mai 2010, cei patru inculpaţi au fost trimişi în judecată.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite