Judecătorii Alina Ghica şi Cristi Danileţ au contestat la Curtea Supremă revocarea din CSM

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alina Ghica şi Cristi Danileţ au fost revocaţi din CSM pe 26 februarie 2013 FOTO Adevărul
Alina Ghica şi Cristi Danileţ au fost revocaţi din CSM pe 26 februarie 2013 FOTO Adevărul

Judecătorii Alina Ghica şi Cristi Danileţ au depus, joi, la Curtea Supremă, două solicitări vizând anularea deciziei prin care au fost revocaţi din Consiliul Superior al Magistraturii (CSM). Solicitările acestora nu au primit deocamdată termene de judecată, au mai precizat sursele citate.

Judecătorii Cristi Danileţ şi Alina Ghica au fost revocaţi, marţi, din Consiliul Superior al Magistraturii. Danileţ şi-a pierdut funcţia din CSM după ce 14 dintre colegii săi au votat „pentru” şi 4 „împotrivă”, iar Alina Ghica în urma a 11 voturi „pentru” şi 7 „împotrivă”. 

Alina Ghica şi Cristi Danileţ îşi depuseseră candidaturile la funcţia de vicepreşedinte al CSM în 4 ianuarie 2013, după alegerea Oanei Schmidt Hăinealã ca preşedinte al Consiliului. Ulterior, împotriva lor adunările generale ale judecătorilor de la Curţile de Apel şi Judecătoriile au declanşat proceduri de revocare din CSM, nemulţumiţi de prestaţiile lor în Consiliu, dar şi pentru că "au ajutat" ca un procuror să devinã şef al justiţiei.

Este pentru prima dată când membri ai CSM sunt revocaţi din funcţia deţinută în Consiliu ca urmare a solicitărilor transmise de adunările generale ale judecătorilor.

Adunarea Generală a Judecătorilor din cadrul Judecătoriei Râmnicu Vâlcea a declanşat pe 7 ianuarie procedura de revocare din CSM a judecătorului Cristi Danileţ. Un demers similar a fost început în 10 ianuarie, la Curtea de Apel Cluj, pentru revocarea din funcţia de membru al CSM a Alinei Ghica, reprezentant al Curţilor de Apel în Consiliu.

Un număr de 103 Judecătorii din 135 au votat pentru revocarea din Consiliul Superior al Magistraturii a lui Cristi Vasilică Danileţ, rezultatele fiind transmise pe 23 ianuarie de Judecătoria Râmnicu Vâlcea la CSM.

În cadrul procedurii, 1.126 de judecători au votat pentru revocarea lui Danileţ, iar 324 au votat împotrivă sau s-au abţinut, potrivit Judecătoriei Râmnicu Vâlcea.

Curtea de Apel Cluj a sesizat pe 30 ianuarie Consiliul Superior al Magistraturii pentru procedura de revocare din calitatea de membru al CSM a Alinei Ghica, după centralizarea voturilor adunărilor generale ale judecătorilor din 13 curţi de apel din ţară din totalul de 16.

Curţile de Apel unde s-au întrunit adunările generale ale judecătorilor sunt cele din Alba Iulia, Braşov, Constanţa, Craiova, Galaţi, Iaşi, Curtea Militară de Apel Bucureşti, Oradea, Piteşti, Ploieşti, Târgu Mureş şi Timişoara. La fiecare dintre aceste Curţi de Apel, peste două treimi dintre judecătorii instanţei au votat pentru revocarea Alinei Ghica.

„În urma centralizării voturilor la aceste curţi de apel, precum şi la Curtea de Apel Cluj a rezultat că, dintr-un număr total de 514 judecători cu drept de vot, au participat la şedinţa adunărilor generale 475 de judecători, dintre care 424 au votat pentru revocarea Alinei Nicoleta Ghica, 39 au votat împotrivă, 10 voturi au fost nule şi au existat două abţineri”, preciza Curtea de Apel Cluj.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite