Judecători: Piedone a luat semnături de la minori pentru candidatura la Primărie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Piedone a inceput strangerea de semnaturi foto: facebook
Piedone a inceput strangerea de semnaturi foto: facebook

Tribunalul Bucureşti a anulat 2.526 de semnături de susţinere pentru candidatura lui Cristian- Popescu Piedone la Primăria Sectorului 4. Acesta este motivul pentru care magistraţii i-au respins candidatura. Piedone însă nu se lasă şi susţine că va lupta până la capăt. Drept urmare, politicanul a decis să nu mai candideze ca independent.

Tribunalul Bucureşti a constatat mai multe nereguli în listele de susţinători ai lui Cristian Popescu Piedone (63 de ani), până miercuri, candidat independent la Primăria Sectorului 4. Mai exact, instanţa a arătat miercuri în motivarea prin care a respins candidatura lui Cristian Popescu Piedone că acesta ar fi avut nevoie de o listă validă de minim 2.742 de susţinători şi deşi în dosarul depus de acesta pe 13 aprilie existau 5.076 de semnături, doar 2.550 dintre semnături erau valide. În total, Tribunalul a anulat 2.526 de semnături pe motiv că multe date din listele electorale sunt incomplete şi nu respectă cerinţele legale.

Concret, potrivit judecătorului, cele mai multe nereguli din listele prezentate de Piedone privesc lipsa adresei (de domiciliu sau reşedinţă) susţinătorilorşi astfel nu se poate face dovada că locuiesc în Sectorul 4. „De asemenea, Tribunalul Bucureşti a constatat şi lipsa menţiunii datei de naştere pentru o altă parte dintre susţinători sau neîndeplinirea vârstei”, a mai motivat magistratul. Au fost cazuri în care susţinătorii nu aveau 18 ani, vârstă ce conferă drept de vot, a mai explicat judecătorul care a subliniat că „cetăţenii au drept de vot de la vârsta de 18 ani, împliniţi până în ziua alegerilor inclusiv, potrivit articolului 36 din Constituţie”.  

Contestaţia lui Piperea

Decizia judecătorilor Tribunalului Bucureşti a venit practic ca răspuns la o contestaţie făcută de avocatul Gheorghe Piperea. În acelaşi dosar mai mulţi supravieţuitori ai incendiului din clubul Colectiv au contestat candidatura lui Piedone pentru funcţia de primar. Iniţial, Judecătoria Sectorului 4 a respins aceste contestaţii.
Atât avocatul Gheorghe Piperea cât şi victimele din Colectiv au arătat în faţa  judecătorilor că această candidatură este imorală, deoarece în opinia publică Piedone este văzut ca principalul responsabil pentru tragedia din Clubul Colectiv. „Acceptarea candidaturii ar reprezenta o ofensă adusă cetăţenilor indignaţi, precum şi o atingere adusă memoriei victimelor”, au susţinut cei prezenţi în sală.

La rândul lui, avocatul Piperea a ridicat două probleme. Prima:  un posibil conflict de interese, întrucât Sectorul 4 s-a constituit parte civilă în dosarul Colectiv, în care Piedone este cercetat pentru abuz în serviciu, solicitând daune morale de 100 milioane euro. Astfel, ar exista posibilitatea ca Piedone, dacă ar fi ales în funcţia de primar, să determine renunţarea la acţiunea civilă şi la aceste pretenţii. A doua problemă: modul în care politicianul a strâns 5.000 de semnături, în condiţiile în care nu există nicio probă vizuală privind o eventuală campanie de strângere publică de semnături pentru susţinerea acestei candidaturi.

"Vă anunţ că voi iniţia o nouă campanie de strângere de semnături, de data aceasta de două ori mai multe", Cristian Popescu Piedone, Candidat la Primăria Sectorului 4

Magistraţii Judecătoriei nu au verificat semnăturile

Judecătoria Sectorului 4 care a decis iniţial că Piedone poate candida a explicat că nu ar fi nicio problem cu semnăturile strânse pentru Piedone. „Instanţa constată că printre condiţiile de admisibilitate a candidaturii, enumerate de Legea nr. 115/2015 nu se numără şi necesitatea unei probe vizuale a strângerii semnăturilor susţinătorilor şi nici realizarea unei campanii publice în acest sens”, a motivat Judecătoria Sectorului 4 decizia prin care îl lăsa pe acesta să candideze.

„A strâns semnăturile cu poliţiştii locali“

La rândul lui, Daniel Băluţă, actualul primar interimar şi candidatul PSD la Primăria Sectorului 4, a declarat ieri că fostul edil Cristian Popescu Piedone şi-a strâns semnăturile respinse de Tribunal cu ajutorul Poliţiei Locale, instituţie care i-a rămas fidelă fostului primar. „Dânsul, care este un om onorabil, a avut condescendenţa să strângă semnăturile cu angajaţii Direcţiei de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului în timpul programului sau cu poliţişti locali, de asemenea, în timpul programului. Avem anchete disciplinare în acest sens. Este extrem de viclean. Dânsul are această tendinţă de a se victimiza. Dânsul nu este o victimă, ci este un vânător“, a arătat primarul interimar al Sectorului 4, Daniel Băluţă, la Adevărul Live.  

Băluţă a mai povestit că a avut nevoie de protecţie după ce a preluat conducerea Primăriei Sectorului 4 pentru că se simţea ameninţat. „În timpul unei şedinţe de Consiliu, în sală au pătruns în jur de 40 de poliţişti locali, o parte dintre ei înarmaţi. Eram în anul 2015 şi au venit să mă intimideze. M-am adresat a doua zi prefectului şi şefului Poliţiei Sectorul 4 pentru că instituţia Poliţiei Locale nu îmi mai răspundea la comenzi.  Momentul a fost filmat cu camerele de supraveghere. Au venit să intimideze pentru a-şi proteja liderul“, a spus Băluţă, precizând că totul poate fi probat cu documente.

„Strâng din nou semnăturile!”

Piedone nu s-a lăsat impresionat de decizia judecătorilor de la Tribunalul Bucureşti şi nici de mărturisirile făcute de fostul său adjunct şi de ieri a început să strângă noi semnături pentru candidatura sa la Primăria Sectorului 4. Ba mai mult, politicianul s-a deplasat personal în oraş pentru a convinge bucureştenii să-l voteze. „Am început să strâng din nou semnăturile!”, a scris Piedone  pe Facebook. El şi-a făcut un sediu de campanie în Sectorul 4. „Văd că se dă o luptă pe viaţă şi pe moarte să îmi fie împiedicată candidatura. Ei bine, nu au decât două opţiuni, să mă omoare sau să mă lase în pace să mă supun judecăţii Dumneavoastsă, la vot, pe 5 iunie”, a arătat Piedone.

Cronologia răzgândirii lui Piedone

30 octombrie 2015 Are loc incendiul din Clubul Colectiv;
4 noiembrie 2015 Piedone anunţă că demisionează din funcţie;
6 noiembrie 2015 Piedone, acuzat de DNA de abuz în serviciu;
7 noiembrie 2015 Tribunalul Bucureşti emite mandat de arestare de 30 de zile;
11 noiembrie 2015 Curtea de Apel Bucureşti decide eliberarea lui Piedone;
13 aprilie 2016 Piedone anunţă că vrea să candideze la Primărie;
17 aprilie 2016 Judecătoria Sectorului 4 anunţă că poate candida;
19 aprilie 2016 Tribunalul îi respinge candidatura lui Piedone.



 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite