Judecătoarea Viorica Dinu, acuzată de corupţie, „turnată” de martorii din dosar

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Judecătoarele Dinu şi Costache au fost trimise în judecată alături de alte 21 de persoane
Judecătoarele Dinu şi Costache au fost trimise în judecată alături de alte 21 de persoane

Mai mulţi inculpaţi din dosarul în care două judecătoare de la Tribunalul Bucureşti sunt acuzate de fapte de corupţie şi-au recunoscut faptele, limitele lor de pedeapsă prevăzute de lege putând fi astfel scăzute cu o treime. Instanţa Curţii de Apel Bucureşti a decis luni ca judecătoarea Viorica Dinu să fie audiată joi.

Printre cei care au recunoscut comiterea faptelor se numără soţii Daniel şi Daniela Petre, care au fost audiaţi, luni, la Curtea de Apel Bucureşti (CAB). Primul, avocat în Baroul Bucureşti, se află în stare de arest preventiv, el fiind acuzat de anchetatori de aderare la un grup infracţional organizat, trafic de influenţă, dar şi de complicitate la comiterea a trei infracţiuni de luare de mită.

Daniel Petre a povestit instanţei Curţii de Apel Bucureşti modul în care s-au desfăşurat faptele. 

„I-am trimis, prin soţia mea, un bileţel, prin care am întrebat-o pe judecătoarea Viorica Dinu ce ştie despre dosarul lui Dinel Staicu şi dacă el poate fi pus în libertate. Dinu mi-a răspuns, prin soţia mea, că eliberarea lui este fezabilă”, a declarat Petre.

Mai mult, el a menţionat că judecătoarea Viorica Dinu a primit 145.000 de euro, pe care i-a restituit, până la urmă, pentru că Dinel Staicu nu a primit o soluţie favorabilă, el nefiind eliberat din arest.

Prezentă în faţa instanţei, soţia lui Petre, Daniela Petre, a spus că îşi recunoaşte faptele prezentate în rechizitoriu, ţinând să menţioneze faptul că acestea au fost „greşeli, nu infracţiuni”. 

„Pe Viorica Dinu am cunoscut-o într-o vacanţă în Turcia. A fost o întâlnire întâmplătoare, pe plajă. Ea era cu soţul, eu cu cei doi copii şi cu soţul meu. Nu a fost debutul vreunei prietenii. N-am schimbat niciodată numere de telefon şi nu ne-am făcut confidenţe”, a povestit Daniela Petre.

Totuşi, aceasta a recunoscut că a făcut câteva vizite acasă la Viorica Dinu, „în calitate de cunoştinţe”.

„Eu eram însărcinată cu cel de-al treilea copil şi am vorbit lucruri legate despre starea mea fizică”, a explicat Daniela Petre.

Instanţa Curţii de Apel a stabilit ca joi să fie audiată Viorica Dinu.

Judecătoarele, trimise în judecată pe 5 iulie

Viorica Dinu şi Antonela Costache au fost trimise în judecată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), împreună cu alte 21 de persoane, pe 5 iulie.

Antonela Anemary Costache, judecător la Tribunalul Bucureşti - Secţia penală, în prezent suspendată din funcţie, a fost trimisă în judecată pentru constituire a unui grup infracţional organizat, luare de mită, trafic de influenţă, complicitate la infracţiunea de trafic de influenţă şi alte trei infracţiuni informatice.

Viorica Dinu, care şi-a dat demisia din funcţia de judecător la Secţia penală a Tribunalului Bucureşti după ce a fost începută urmărirea penală în cazul ei, este judecată pentru constituire a unui grup infracţional organizat, cinci infracţiuni de trafic de influenţă, dintre care una în formă continuată şi trei infracţiuni de luare de mită.

În acelaşi dosar au mai fost trimişi în judecată Marian Staicu, fratele lui Dinel Staicu (care a purtat numele Nuţu în perioada 8 martie 2011 - 09 aprilie 2013), avocatul Costel Daniel Petre, din Baroul Bucureşti, soţia acestuia, Daniela Petre, avocata lui Dinel Staicu, Ileana Alina Răducanu, şi soţul acesteia, Bogdan Marian Bobocel.

Alături de aceştia sunt judecaţi Sorin Vasilescu şi Iulia Neamţu, grefieri la Tribunalul Bucureşti, Angela Cîrlan, Leon Marius Neagu, Marian Vasile Tudor, Marian Catrin, Carmen Ionela Dăncuţă, Nicolae Petrişor, fost Duduianu, zis „Cristofor”, Ştefan Mincă, zis „Rosovelt”, Laurenţiu George Dinu, zis „Gore”, Cornel Lucian Enculescu, Tony Viorel Iaparnicu, Dragoş Pandele şi Silviu Constantin Amza, Bogdan Petrică Bagoli şi Dragoş Dumitrescu.

Judecătoarele ar fi promis hotărâri judecătoreşti favorabile pentru „mituitori”

Procurorii au arătat, în actul de sesizarea a instanţei, că Viorica Dinu şi Antonela Costache se foloseau de calitatea de magistrat pentru a promite pronunţarea unor hotărâri judecătoreşti „dorite de mituitorii sau cumpărătorii de influenţă”, în cazurile în care erau învestite să judece respectivele cauze penale.

Marian Staicu este acuzat că, în perioada august 2012 - februarie 2013, prin încercări repetate de corupere a magistraţilor, a urmărit să obţină la Tribunalul Bucureşti o soluţie definitivă de punere în libertate a fratelui său, Dinel Staicu, judecat în stare de arest preventiv pentru infracţiuni asimilate corupţiei.

Pe 14 ianuarie 2013, dosarul a fost repartizat la Secţia II-a penală a Tribunalului Bucureşti, la completul din care făceau parte judecătoarele Dinu şi Costache. Procurorii suţin că repartizarea a fost efectuată fraudulos de magistratul Antonela Costache, pe atunci preşedinte al Secţiei Secţiei a II-a penale, care a introdus şi a modificat în sistemul ECRIS date informatice (complexitate şi parametri de timp), „fără drept (cu depăşirea limitelor autorizării), astfel încât caracterul aleatoriu al distribuirii a fost eludat, iar dosarul a fost repartizat la singurul complet care devenea în acest fel eligibil”.

Citeşte mai multe ştiri pe aceeaşi temă:

Judecătoarea Viorica Dinu se simte umilită în arest pentru că stă în celulă cu analfabeţi

Judecătoarea Viorica Dinu a declarat joi în faţa magistraţilor de la Curtea de Apel Bucureşti care judecă dosarul în care este acuzată că ar fi primit mită, că se simte „umilită” de condiţiile din închisoare, deoarece „persoanele cu studii superioare nu trebuie să stea în acelaşi loc cu analfabeţii”.

Judecătoarea Viorica Dinu, acuzată de luare de mită, găsită de inspectorii de integritate cu o diferenţă semnificativă între averea dobândită şi venituri

Inspectorii Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI) au găsit o diferenţă nejustificată de bani între averea dobândită şi veniturile realizate de Viorica Dinu, în timp ce era judecător al Tribunalului Bucureşti, Secţia a II-a Penală. Această diferenţă ar fi de peste 46.000 de euro. În acest moment magistratul se află în arest preventiv pentru luare de mită.

Judecătoarele Dinu şi Costache, şi alte patru persoane au primit mandat de arestare preventivă

Fostele judecătoare ale Tribunalului Bucureşti Viorica Dinu şi Antonela Costache şiavocata Ileana Răducan, Marian Vasile, Angela Cîrlan şi Marius Neagu au primit mandate de arestare preventivă pentru 29 de zile. Aceştia sunt acuzaţi de luare şi dare de mită şi trafic de influenţă. Magistraţii Curţii de Apel Bucureşti au luat această măsură după o şedinţă care a durat mai multe ore.

Fratele lui Dinel Staicu, arestat în dosarul judecătoarelor de la Tribunalul Bucureşti

Fratele lui Dinel Nuţu (fost Staicu), Marian Staicu, acuzat de dare de mită şi cumpărarea influenţei judecătoarelor Viorica Dinu şi Antonela Costache, a fost arestat preventiv pentru 29 de zile, potrivit deciziei luate joi seară de Curtea de Apel Bucureşti, la propunerea procurorilor anticorupţie.

Avocatul Daniel Costel Petre, acuzat de trafic de influenţă, a fost arestat preventiv

Avocatul Daniel Costel Petre de la Baroul Bucureşti, acuzat că ar fi primit bani pentru a interveni la judecători, a fost arestat preventiv pentru 29 de zile, potrivit deciziei luate duminică seară de Curtea de Apel a Capitalei, la propunerea procurorilor anticorupţie.

Doi magistraţi de la Tribunalul Bucureşti, audiaţi în dosarul judecătoarelor Viorica Dinu şi Antonela Costache

Judecătorii Mitu Stegaru şi Ioana Şipoteanu de la Tribunalul Bucureşti au dat declaraţii, miercuri, în calitate de martori în dosarul în care sunt cercetate pentru corupţie colegele lor  Antonela Costache şi Viorica Dinu. Alături de acestea mai sunt anchetaţi şi avocaţi şi persoane care ar fi intermediat oferirea unor sume de bani pentru intervenţii în dosare.

Mercurialul corupţiei: judecătoarele Costache şi Dinu aveau stabilite „tarife” pentru sentinţe. Magistratele se întreceau în haine de blană

Fragmente din referatul procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) întocmit în cazul judecătoarelor de la Tribunalul Bucureşti, Antonela Costache şi Viorica Dinu, au fost publicate de Mediafax. Cele două judecătoare au fost arestate preventiv, vineri, acuzate că ar fi primit mită pentru a-l scoate din închisoare pe Dinel Nuţu (fost Staicu).

Agenţia Naţională de Integritate verifică averile judecătoarelor Viorica Dinu şi Antonela Costache

Agenţia Naţională de Integritate (ANI) verifică averile judecătoarelor Viorica Dinu şi Antoanele Costache, de la Tribunalul Bucureşti, arestate pentru că ar fi luat mită pentru intervenţii în soluţionarea favorabilă a unor dosare, printre care şi cel al lui Dinel Nuţu, potrivit unor surse judiciare.

Judecătoarea Viorica Dinu, arestată preventiv, renunţă la magistratură

Judecătoarea Viorica Dinu, arestată preventiv pentru luare de mită şi trafic de influenţă, vrea să demisioneze din magistratură. Plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) va lua act miercuri de cererea acesteia.

Judecătoarele Costache şi Dinu, interesate de cazul delapidării fabricii de mobilă Mobins

Unul dintre dosarele în care judecătoarele Antonela Costache şi Viorica Dinu erau interesate să obţină pronunţarea de către Curtea de Apel Bucureşti a unor hotărâri părtinitoare este cel al lui Ştefan Rădulescu - condamnat la cinci ani de închisoare pentru delapidarea fabricii de mobilă Mobins. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite