Judecătoarea care ar fi primit mită de la primarul din Năvodari a fost suspendată din funcţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Judecătorul Corina Jianu, de la Tribunalul Constanţa, deferită justiţiei pentru că ar fi primit mită un teren de 500 de metri pătraţi de la primarul din Năvodari, Nicolae Matei, a fost suspendată din funcţie de Consiliul Superior al Magistraturii.

Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii a decis suspendarea Corinei Jianu din funcţia de judecător şi de preşedinte al Secţiei a II-a civilă a Tribunalului Constanţa, ca urmare a trimiterii în judecată pentru luare de mită şi abuz în serviciu.

Trimisă în judecată alătui de primarul din Năvodari

Judecătorul Corina Jianu a fost trimisă în judecată în 28 noiembrie, în dosarul în care primarul suspendat din Năvodari, Nicolae Matei, este acuzat de abuz în serviciu, dare de mită şi constituire a unui grup infracţional organizat. 

Primul termen în dosar va avea loc în 5 decembrie, la Curtea de Apel Constanţa, care va decide şi dacă primarul Nicolae Matei va fi judecat în arest sau în libertate.

În acelaşi dosar vor fi judecaţi, cumnatul lui Nicolae Matei, Isidor Gurgu, sub control judiciar pe cauţiune, şi firma acestuia, SC Dormarbib Group SRL, pentru spălare a banilor, complicitate la tentativă la abuz în serviciu şi constituire a unui grup infracţional organizat.

Procurorii i-au trimis în judecată şi pe Vasile Alexandru Manu, membru în Adunarea Generală a Asociaţiei Fotbal Club Săgeata Năvodari la data faptelor, pentru spălare a banilor, Victoria Căpăţână, pentru complicitate la abuz în serviciu şi constituire a unui grup infracţional organizat, şi Constantin Florin Idvu, pentru spălare a banilor şi constituire a unui grup infracţional organizat.

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) Constanţa arată, în rechizitoriul trimis instanţei, că Nicolae Matei, cumnatul său Isidor Gurgu şi firma acestuia, SC Dormarbib Group SRL, au constituit un grup infracţional organizat, prin care au urmărit dobândirea unor terenuri din Năvodari, producând un prejudiciu Primăriei de 104.988.896 de lei (aproximativ 25 milioane de euro).

Teren în Năvodari pentru două decizii favorabile

Judecătoarea Corina Jianu este acuzată că a dat decizii favorabile unor persoane, în două dosare privind proprietatea unor terenuri, beneficiar real fiind însă Nicolae Matei şi membrii grupului constituit de acesta.

În schimbul acestor decizii de la Judecătoria Constanţa, în 19 octombrie 2010, Nicolae Matei i-ar fi dat judecătoarei Jianu, prin intermediul fiicei acesteia, un teren de 500 de metri pătraţi în Năvodari.

Anchetatorii susţin că, pentru a ascunde provenienţa acestui teren, ar fi fost încheiat un contract de vânzare-cumpărare între SC Top Vision SRL, al cărei asociat unic este Nicolae Matei, şi fiica magistratului, prin care aceasta a dobândit terenul la preţul de 8.560 de lei, deşi valoarea de circulaţie a acestuia era de 139.550 de lei.

"Transferul acestei suprafeţei de teren s-a realizat la scurt timp după ce inculpatul Matei Nicolae a beneficiat, prin intermediul unor persoane interpuse, de efectele hotărârilor judecătoreşti nelegale şi netemeinice pronunţate cu rea-credinţă de către inculpata Jianu Corina Eugenia", au scris procurorii în rechizitoriu.

În cadrul grupului, Victoria Căpăţână l-ar fi ajutat pe primarul Nicolae Matei să comită fapta de abuz în serviciu în legătură cu emiterea unui titlu de proprietate. Aceasta ar fi introdus mai multe acţiuni identice la Judecătoria Constanţa, apoi ar fi renunţat la toate dosarele, cu excepţia unuia repartizat judecătoarei Corina Jianu.

Procurorii arată, în documentul citat, că perioada 2010-2011, primarul Nicolae Matei, care era preşedintele Comisiei locale pentru stabilirea dreptului de proprietate asupra terenurilor, a luat decizii privind reconstituirea dreptului de proprietate în cazul mai multor terenuri din intravilanul localităţii Năvodari, aflate pe malul Mării Negre.

Ulterior, în 23 iulie 2012, Nicolae Matei a luat măsuri pentru vânzarea, la un preţ derizoriu, a trei terenuri în suprafaţă de 20,6419 hectare, 15,9850 hectare şi 25,090 hectare, aparţinând domeniului privat al oraşului Năvodari, către SC Dormarbib Group, reprezentată de Isidor Gurgu. Prin vânzarea celor trei terenuri s-a produs un prejudiciu de 1.853.970,4 lei, reprezentând diferenţa dintre valoarea reală de circulaţie a terenurilor, respectiv 2.129.480 de lei, şi preţul plătit de cumpărător - 275.509,6 lei.

Prejudiciul total produs Primăriei Năvodari a fost estimat la suma de 119.495.866,4 lei (26.554.636 euro), la care se adaugă un potenţial prejudiciu de 4.919.932 lei, care s-ar fi putut produce ca urmare a schimbului de terenuri cu SC Dormarbib Group SRL. Primăria oraşului Năvodari nu a comunicat în cursul urmăririi penale dacă se constituie parte civilă în cauză, deşi i s-a solicitat acest lucru, se mai arată în rechizitoriu.

Citiţi şi:

Sentinţă. Trustul Intact obligat să plătească peste milion de euro despăgubiri către RCS şi să difuzeze pe post decizia instanţei, timp de o lună

Trustul Intact, condus de familia lui Dan Voiculescu, va trebui să plătească RCS&RDS peste un milion de euro „despăgubiri pentru prejudiciul moral”, în urma unei campanii de denigrare din anii 2011 şi 2012. Asta după ce magistraţii Curţii de Apel Bucureşti au admis apelul formulat de societatea de cablu. Decizia nu este definitivă.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite