Judecătoarea Maria David a fost condamnată la patru ani de puşcărie, cu executare, pentru fapte de corupţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Judecătoarea Maria David a fost reţinută de procurorii DNA pe 28 februarie 2012
Judecătoarea Maria David a fost reţinută de procurorii DNA pe 28 februarie 2012

Judecătoarea Maria David, de la Înalta Curte de casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a fost condamnată azi la patru ani de închisoare cu executare, în dosarul în care este acuzată că a făcut trafic de influenţă în favoarea unui om de afaceri de la care a primit peste 200.000 de euro. Sentinţa nu este definitivă.

Decizia nu este definitivă, ea putând fi contestată la Completul de cinci judecători al ÎCCJ.

Condamnarea de azi a fost pronunţată azi de un complet format de colegii judecătoarei de la ÎCCJ.

Maria David a primit câte patru ani de închisoare pentru fiecare dintre cele două fapte de corupţie imputate de procurorii DNA: una din noiembrie 2009 şi una din februarie 2012, când a fost organizat un flagrant

De asemenea, instanţa a mai stabilit ca Maria David să nu îşi poată exercita unele drepturi civile timp de doi ani după executarea pedepsei de patru ani de închisoare.

Maria David este obligată să-i restituie cei 200.000 de euro omului de afaceri Petru Blanda, bani pretinşi acestuia în schimbul promisiunii că îi va rezolva unele dosare aflate la instanţe, făcând trafic de influenţă pe lângă colegii ei.

Totodată, Maria David a fost obligată la plata a 10.00 de lei, reprezentând taxe judiciare către stat ocazionate de ancheta penală.
Judecătoarea Maria David a fost trimisă în judecată în 21 martie, în stare de arest preventiv, pentru două fapte de trafic de influenţă, Petru Blanda fiind denunţătorul din acest dosar.

Potrivit procurorilor anticorupţie, în perioada noiembrie-decembrie 2009, judecătoarea Maria David ar fi pretins şi primit de la omul de afaceri Petru Blanda 200.000 de euro, promiţându-i, în schimb, că va interveni pe lângă magistraţi din cadrul Curţii de Apel Ploieşti învestiţi cu soluţionarea unei acţiuni de contestaţie în anulare şi îi va determina să adopte o soluţie favorabilă.

Prin această contestaţie, Blanda dorea anularea unei decizii penale a Curţii de Apel Ploieşti prin care fusese condamnat la o pedeapsă de trei ani de închisoare în regim de detenţie pentru evaziune fiscală. În 10 decembrie 2009, această acţiune a fost admisă în principiu, iar în 19 aprilie 2010, Curtea de Apel Ploieşti a respins ca nefondată contestaţia în anulare.


Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite