Judecătoarea Corina Dăescu ţine în mână condamnarea lui Voiculescu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un complet de divergenţă va judeca mâine contestaţia lui Dan Voiculescu împotriva condamnării la 10 ani de închisoare în dosarul privatizării ICA. Primii doi judecători nu s-au înţeles asupra deciziei, iar în complet a intrat un al treilea care este fost procuror

Curtea de Apel Bucureşti decide mâine dacă Dan Voiculescu rămâne în închisoare sau scapă de pedeapsa de 10 ani primită în dosarul ICA. Magistraţii vor dezbate contestaţia în anulare formulată de omul de afaceri, în complet de divergenţă.

Asta după ce magistraţii Isabelle Tocan şi Dan Lupaşcu, cei doi judecători care au analizat iniţial dosarul, nu au ajuns la o concluzie comună, Lupaşcu fiind pro-eliberare, iar Tocan contra. Astfel a fost desemnat un al treilea magistrat, Cornelia Corina Dăescu, care va înclina balanţa în favoarea sau în defavoarea celui care controlează postul de televiziune Antena 3. Decizia ar putea fi luată mâine.

Cine este Corina Dăescu

Trecutul magistratului Cornelia Corina Dăescu este unul controversat, cu scandaluri legate de dosarele pe care le-a instrumentat pe când era procuror DIICOT. Unele dintre cele mai mari semne de întrebare au apărut în dosarul „Cocaină pentru VIP-uri“, în care era cercetat pentru trafic de droguri şi Ion Ion Ţiriac, fiul celebrului om de afaceri Ion Ţiriac.

Dăescu ar fi fost cea care practic a schimbat încadrarea juridică în cazul lui Ion Ion Ţiriac, din trafic de droguri în consum de droguri, infracţiune prevăzută cu o pedeapsă mult mai blândă. Ulterior, Ion Ion Ţiriac a fost achitat, iar Corina Cornelia Dăescu a plecat de la DIICOT. Aceasta s-a transferat la Parchetul Curţii de Apel Timişoara, iar în noiembrie 2013, a fost repartizată la Secţia II Penală a Curţii de Apel Bucureşti.

„Armaghedon II“, ţinut la sertar

Dosarul „Armaghedon II“ a fost instrumentat la începutul anilor 2000 tot de către Cornelia Corina Dăescu. În 2005, inspectorii CSM au ajuns la concluzia că, în cazul procedurilor din „Armaghedon II“, procurorul a omis să dispună restituirea bunurilor, că aceasta nu a motivat „convingător“ ordonanţa prin care Mugur Ciuvică a fost scos de sub urmărire penală, precum şi faptul că anchetatorul a „ţinut dosarul în nelucrare“, iar soluţia dată nu a fost înregistrată în registru.

Tot Cornelia Corina Dăescu, în 2006, în calitate de procuror, şi-a dat acordul ca sirianul Zaher Iskandarani să părăsească ţara.

Cornelia Corina Dăescu se numea atunci Cornelia Corina Gherghişan, dar şi-a schimbat numele căsătorindu-se cu comandantul unei unităţi SRI, devenind Dăescu.

Bate pasul pe loc în dosarul lui Mazăre

După ce a ajuns judecător, Corinei Dăescu i-a fost repartizat dosarul în care primarul Constanţei, Radu Mazăre este judecat, alături de alte 36 de persoane, în legătură cu restituirea şi atribuirea nelegală a unor întinse suprafeţe de teren intravilan (plaja şi faleza) din Constanţa, Mamaia. Prejudiciul în acest dosar a fost calculat la 114 milioane de euro.

Procurorii anticorupţie l-au trimis în judecată pe Radu Mazăre în acest caz pe 28 octombrie 2008. De-a lungul celor şase ani de proces, primarul Constanţei a fost judecat şi de judecătorul Stan Mustaţă (acelaşi care îl judeca şi pe DanVoiculescu), care a fost arestat anul trecut pentru acte de corupţie după ce a fost prins că vindea sentinţe ca la piaţă.

Dosarul lui Mazăre este acum la judecătorul Corina Cornelia Dăescu şi înregistrează în continuare numeroase amânări.

Tocan şi Lupaşcu s-au contrat pe soluţie

Condamnat definitiv la zece ani de închisoare, cu executare, pentru privatizarea frauduloasă a Institutului de Cercetări Alimentare, Dan Voiculescu a atacat decizia definitivă printr-o cale extraordinară – contestaţia în anulare. Aceasta a fost admisă de principiu de completul format din Dan Lupaşcu şi Viorica Costiniu, soţia judecătorului Florin Costiniu, condamnat în dosarul fostului senator Cătălin Voicu.

Atunci când s-a trecut la judecarea pe fond a cauzei, locul judecătorului Viorica Costiniu a fost luat de Isabelle Tocan, titular de drept în complet, dar care nu a putut fi prezentă atunci când a fost admisă în principiu contestaţia lui Voiculescu. De altfel, judecătoarea Isabelle Tocan este cea care s-a opus admiterii contestaţiei, în timp ce colegul său, Dan Lupaşcu, a susţinut contrariul.

10 ani de închisoare în dosarul ICA

Dan Voiculescu a fost condamnat la 10 ani de închisoare în dosarul privatizării frauduloase a Institutului pentru Cercetări Alimentare (ICA) pentru trafic de influenţă. Sentinţa a fost dată pe 8 august 2014, atunci când Curtea de Apel Bucureşti a pus capăt unui proces ce s-a întins pe mai bine de şase ani. În urma sentinţei, lui Dan Voiculescu i-a fost confiscată o mare parte din avere, inclusiv sediul postului de televiziune Antena 3.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite