Judecătoarea Anamaria Trancă, detaşată pentru trei ani la CSM. Controversele din jurul magistratului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Judecătoarea Anamaria Trancă a fost detaşată pentru următorii trei ani de la Curtea de Apel Bucureşti la Consiliul Superior al Magistraturii. Trancă a fost acuzată că ar fi încălcat legea de mai multe persoane publice, inclusiv de fostul şef al ANI, Horia Georgescu.

„Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii a hotărât detaşarea în cadrul aparatului propriu al Consiliului Superior al Magistraturii, pe o perioadă de 3 ani, începând cu data de 07.05.2018, a următorilor judecători: - doamna EPURE DIANA, judecător la Judecătoria Braşov

- doamna FELDIOREANU MARIANA, judecător la Judecătoria Sectorului 4 Bucureşti

- doamna FILIP ANA MARIA, vicepreşedinte al Tribunalului Neamţ;

- doamna FROICU LUMINIŢA, vicepreşedinte al Tribunalului Suceava;

- doamna IVAN STELA FLORENTINA, judecător la Tribunalul Bucureşti;

- doamna MĂDULĂRESCU EMILIA, judecător la Curtea de Apel Bucureşti;

- doamna MIHALCEA DOINIŢA, preşedinte al Secţiei a III-a civilă şi pentru cauze cu

minori şi de familie a Cuirţii de Apel Bucureşti;

- doamna TRANCĂ ANAMARIA, judecător la Curtea de Apel Bucureşti“, arată ordinea de zi a şedinţei Secţiei pentru judecători a CSM din 19 aprilie.

Comportamentul judecătoarei Anamaria Trancă pe paginile de socializare sau modul cum s-a raportat la unele dosare judecate a dus la apariţia mai multor controverse în ceea ce o priveşte pe aceasta. De exemplu, Ingrid Mocanu, fost vicepreşedinte al ANRP, a cerut strămutarea procesului său, susţinând că judecătorea Ana Maria Trancă nu ar fi imparţială. 

De asemenea, Horia Georgescu, fost şef al ANI condamnat în primă instanţă la patru ani cu executare în dosarul ANRP, a acuzat-o pe aceasta că nu ar fi fost imparţială şi nu ar fi respectat legea. „Doamna Trancă a selectat în urmă cu doi ani trei experţi, selectaţi de ea, cu o înaltă calificare profesională. pe parcursul celor doi ani au făcut rapoarte de expertiză, care au desfiinţat pe de o parte, concluziile specialiştilor experţilor DNA, iar pe de altă parte, au stabilit că nu există prejudiciu. După doi ani, doamna judecător Trancă a spus: Nu e bună expertiza pe care eu am făcut-o, am şi plătit şi din buzunarul contribuabililor 25.000 şi sunt bune concluziile experţilor DNA, desfinţate de aceeaşi expertiză. Deci, verdictul sfidează logica juridică şi nu are de a face cu probabtoriul administrat în instanţă. Am declarat apel. Judecătoarea cauzei, din punctul meu de vedere, s-a aflat în incompatibilitate. Eu am formulat mai multe cereri de recuzare, am fomulat plângeri la Inspecţia Judiciară şi am formulat plângeri penale care aştept să fie rezolvate. Eu nu m-am rezumat la declaraţii publice, eu am acţionat instituţional, cum e corect. Aştept ca aceste lucruri să fie rezolvate.Dânsa a mai avut o situaţie în care a încălcat Constituţia, lucrur consfiinţit de o decizie a CCR. Dânsa a formulat o excepţie, pe OUG 13, care nu era în vigoare. Eu nu ştiu de ce un judecător care încalcă Constituţia în mod deliberat mai poate sta în scaun“, declara Horia Georgescu la Adevărul Live, la începutul lunii martie.  

De altfel, informaţia privind detaşarea lui Trancă a fost comentată şi de Horia Georgescu. „Judecătoarea Ana Maria Trancă este un instrument până la capăt şi acest lucru este răsplătit cu un loc călduţ la CSM pe o perioadă de trei ani. Din ce aud va lucra la relaţii cu publicul ( https://www.csm1909.ro/…/Şedinţa-Secţiei-pentru-judecători-…) . Este vorba de acelaşi judecator care încalcă Constituţia, de acelaşi judecator pentru care conducerea Curţii de Apel Bucureşti a statuat, într-un raport oficial, că comportamentul acesteia pe reţele sociale este motiv de recuzare şi încalcă dreptul la un proces echitabil prin antepronunţare aspect reţinut şi de ICCJ , fiind cercetată în prezent de inspecţia judiciară, de acelaşi judecător care încalcă statulul magistratului în mod grav, de acelaşi judecator care încalcă proceduri elementare, de acelaşi judecator care plagiază şi nimeni nu verifică, de acelaşi judecător care dispune expertize de zeci de mii de euro în dosare cu experţi aleşi chiar de ea şi ulterior, când rezultatul este prejudiciu egal cu zero, înlătură proba administrată chiar de ea, de acelaşi judecator care îşi judecă recuzarea singură şi care a fost cercetată de Agenţia Naţională de Integritate în timpul mandatului meu urmare unei sesizări formulată de CSM“, a scris Horia Georgescu pe pagina de Facebook.  

„Poate Curtea de Apel Bucureşti a considerat că Trancă nu mai dă bine printre ceilalţi magistraţi şi imaginea acestei instanţe nu mai poate fi pătată de comportamente reprobabile. Dar nu este suficient, această judecătoare trebuie să răspundă disciplinar, nu să fie EXTRASĂ şi RECUPERATĂ pe un loc călduţ, dupa ce m-a condamnat vădit nelegal şi în mare grabă“, continuă Georgescu.  

Anamaria Trancă a devenit cunoscută după ce, împreună cu judecătorul George Dorel Matei, a decis condamnarea Marianei Rarinca, în anul 2015, la trei ani de închisoare cu suspendare. Rarinca a fost acuzată de către Livia Stanciu, şef al ÎCCJ la acea vreme, de şantaj, însă instanţa a decis că trebuie achitată.  

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite