Judecătoarea Alina Ghica, apărată de CSM: Două publicaţii i-au afectat reputaţia profesională

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alina Ghica
Alina Ghica

Secţia pentru judecători a CSM a admis în şedinţa de joi, 10 ianuarie, cererea de apărare a reputaţiei profesionale formulate de judecătoarea Alina Nicoleta Ghica, de la Curtea de Apel Bucureşti, fost preşedinte al CSM. Judecătoarea i-a dat câştig de cauză lui Liviu Dragnea în speţa completelor de 5, suspendând o tragere la sorţi efectuată de ICCJ.

Cererea a fost formulată ca urmare a apariţiei în presă a mai multor articole în care aceasta era acuzată că l-a favorizat pe Liviu Dragnea când i-a admis acestuia contestaţia împotriva tragerii la sorţi a completurilor de 5 judecători de la ÎCCJ, după decizia CCR. Decizia Secţiei pentru judecători a CSM a fost luată în unanimitate.

În raportul Inspecţiei Judiciare în care se constată afectarea reputaţiei profesionale sunt citate articole din publicaţiile g4media.ro şi ziare.com.

"Prin cererea forumată, doamna judecător Alina Nicoleta Ghica a solicitat apărarea reputaţiei profesionale, motivând că, după pronunţarea sentinţei civile nr. 4827 din data de 23 noiembrie 2018, în dosarul nr. 7249/2/2018 al Curţii de Apel Bucureşti, au apărut o serie de articole de presă, precum şi de intervenţii la emisiuni televizate care au speculat, fără niciun temei, că soluţia ar fi fost pronunţată în alt mod decât cel prevăzut de lege, prin analiza probelor dosarului, în mod independent şi imparţial, ci în scopul favorizării uneia dintre părţile din dosar, respectiv reclamantul", se arată în raport.

Acuzată că a intrat ilegal în completul care a dat decizia în privinţa situaţiei de la ÎCCJ, Alina Ghica are de partea sa deciziile Colegiului de conducere al Curţii de Apel Bucureşti.

"De asemenea, din hotărârile menţionate, reiese că doamna judecător Alina Nicoleta Ghica a înlocuit, în mai multe cazuri, judecătorii care, din motive obiective, nu erau prezenţi la instanţă, în zilele în care completul din care făceau parte avea stabilită şedinţă de judecată, aprobându-se, prin hotărâre a Colegiului de conducere al Curţii de Apel Bucureşti, modificarea componenţei completului de judecată", se mai precizează în raportul IJ.

În concluzie, raportul Inspecţiei Judiciare reţine că "situaţia de fapt, prezentată distorsionat şi subiectiv, în respectivele articole, este de natură să creeze suspiciuni justiţiabililor cu privire la imparţialitatea judecătorilor, întrucât se conturează ideea că în cadrul Curţii de Apel Bucureşti nu sunt respectate dispoziţiile legale şi regulamentare privind repartizarea aleatorie a dosarelor, punându-se în discuţie şi legalitatea unor hotărâri judecătoreşti".

Curtea de Apel Bucureşti a decis în luna noiembrie suspendarea hotărârii prin care a fost desemnat completul de 5 judecători de la Înalta Curte, completul care urma sa judece procesul angajărilor fictive în care este judecat preşedintele PSD Liviu Dragnea. ÎCCJ se grăbise să tragă la sorţi completurile, după decizia CCR prin care s-a constat nelegala compunere a vechilor completuri, fără a mai aştepta motivarea CCR. Ulterior, s-a dovedit că decizia Curţii de Apel Bucureşti era corectă, pentru că motivarea CCR prevedea o altă procedură decât cea adoptată de ÎCCJ, astfel încât tragerea la sorţi a completurilor s-a reluat.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite