Judecătoarea acuzată că a luat mită pentru o soluţie de achitare în dosarul Transferurilor, trimisă în judecată. La fel şi fraţii Becali, dar şi Cristi Borcea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fraţii Becali, Cristi Borcea şi judecătoarea Geanina Terceanu FOTO Mediafax
Fraţii Becali, Cristi Borcea şi judecătoarea Geanina Terceanu FOTO Mediafax

Judecătoarea Geanina Terceanu, de la Tribunalul Bucureşti, a fost trimisă în judecată de procurorii anticorupţie care o acuză că a luat mită pentru a da o soluţie de achitare în dosarul „Transferurilor”. În acelaşi dosar, în faţa instanţei vor ajunge şi fraţii Victor şi Ioan Becali, dar şi Cristi Borcea.

Geanina Terceanu va ajunge în faţa instanţei pentru luare de mită, în timp ce Ioan Becali, Victor Becali şi Cristi Borcea vor fi judecaţi pentru dare de mită.

De asemenea, procurorii i-au mai trimis în judecată şi pe avocaţii Daniel Costel Petre şi George – Antonie Iorgovan, acuzaţi de mărturie mincinoasă.

Potrivit rechizitoriului întocmit de Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA), în februarie 2009, Geaninei Terceanu, în calitate de de judecător în cadrul Tribunalului Bucureşti, i-a fost repartizat spre judecare dosarul „Transferurilor” , cauză în care erau implicaţi printre alţii Ioan Becali, Victor Becali şi Cristi Borcea, alături de alte persoane. 

Ulterior, pe 3 aprilie 2012,  Terceanu a pronunţat în dosarul „Transferurilor” o hotărâre de achitare faţă de toţi inculpaţii trimişi în judecată şi pentru toate infracţiunile reţinute în sarcina acestora pe motiv că „fapta nu există”.

Potrivit documentelor anchetatorilor, pentru a pronunţa această soluţie de achitare, judecătoarea Geanina Terceanu a primit, în intervalul aprilie 2009 – mai 2012, o sumă totală de 195.000 de euro.

„Din acest total, suma de 185.000 de euro a fost dată inculpatei Terceanu Geanina de către inculpaţii Becali Ioan şi Becali Victor (cei doi fiind fraţi), iar suma de 10.000 de euro a fost dată inculpatei Terceanu Geanina de către inculpatul Borcea Cristian”, spun anchetatorii.

De altfel, în cursul anului 2009, o parte din banii primiţi, respectiv 56.000 de euro, ar fi fost folosiţi de Terceanu pentru a cumpăra o locuinţă al cărei preţ total a fost de 93.000 de euro.

Ulterior, arată DNA, pe 12 noiembrie 2012, hotărârea de achitare pronunţată de către Terceanu a fost desfiinţată printr-o decizie a Curţii de Apel Bucureşti care i-a condamnat pe inculpaţii din dosarul „Transferurilor” la pedepse privative de libertate.

Avocatul Daniel Costel Petre a fost trimis în judecată, fiind acuzat că în momentul audierii la DNA în calitate de martor, respectiv pe 24 noiembrie 2015, ar fi făcut afirmaţii mincinoase şi nu ar fi spus ceea ce ştie cu privire la fapte şi împrejurări esenţiale asupra cărora a fost întrebat, respectiv despre infracţiunile comise de Terceanu şi Victor şi Ioan Becali.

La rândul lui, avocatul George-Antonie Iorgovan a fost trimis în judecată după ce, pe 8 decembrie 2015, când a fost audiat în calitate de martor în acest dosar, cu privire la infracţiunilor comise de Terceanu şi Cristi Borcea, ar fi făcut afirmaţii mincinoase şi nu ar fi spus ceea ce ştia cu privire la fapte şi împrejurări esenţiale asupra cărora a fost întrebat.

În acest caz, procurorii au dispus măsura asigurătorie a sechestrului asupra bunurilor mobile şi imobile ce Geaninei Terceanu.

Dosarul a fost trimis spre judecare Curţii de Apel Bucureşti.

Dosarul „Transferurilor”

Pe 2 octombrie 2008, DNA i-a trimis în judecată pe George Copos, preşedinte şi patron al Clubului de Fotbal Rapid Bucureşti, Mihai Stoica, fost director al Clubului de Fotbal Oţelul Galaţi, Jean Pădureanu, preşedinte al Clubului de Fotbal Gloria Bistriţa, Gheorghe Popescu, fost angajat al firmei "Becali sport". Toţi au fost acuzaţi de înşelăciune, evaziune fiscală în formă continuată şi spălare de bani.

În acelaşi dosar au mai fost trimişi în judecată Gigi Neţoiu, fost acţionar la Clubul de Fotbal Dinamo, pentru înşelăciune, evaziune fiscală şi spălare de bani, Cristian Borcea şi fraţii Ioan şi Victor Becali, impresari, toţi acuzaţi de înşelăciune, evaziune fiscală, spălare de bani în formă continuată şi asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni.

DNA susţine că faptele săvârşite de cei opt inculpaţi au provocat un prejudiciu total de aproape 1,5 milioane de dolari în dauna statului şi de peste 10 milioane de dolari în dauna a patru cluburi de fotbal, o parte dintre banii obţinuţi din transferuri fiind "spălaţi" prin intermediul unor firme off-shore.

Rechizitoriul întocmit de procurori se referă la 12 transferuri ale unor fotbalişti români efectuate de la cluburile Dinamo Bucureşti, Rapid Bucureşti, Gloria Bistriţa şi Oţelul Galaţi către cluburi din străinătate, în perioada 1999-2005.

Traseul dosarului „Transferurilor”

Dosarul a ajuns prima dată pe masa judecătorilor Tribunalului Bucureşti au dat o soluţie de achitare, însă decizia a fost atacată şi a ajuns la masa magistraţilor Curţii de Apel Bucureşti. Această instanţă a a dispus pedepse între trei şi opt ani de închisoare, cu suspendare sau cu executare. 

Decizii Curţii de Apel Bucureşti nu a fost definitvă, astfel că dosarul a ajuns pe masa magistraţilor de la Curtea Supremă care au decis rejudecarea cauzei, motivând că judecătorii de la Curtea de Apel au respins toate probele cerute, nu i-au ascultat temeinic pe cei opt oameni de fotbal acuzaţi şi a dispus condamnarea pe probe în baza cărora fuseseră anterior achitaţi, de Tribunalul Bucureşti.

În urma rejudecării, tot la Curtea de Apel, toţi inculpaţii au primit, în martie 2014, pedepse cu executare: Cristian Borcea şi Ioan Becali, la câte şase ani şi patru luni, Victor Becali, la patru ani şi opt luni, Gheorghe Copos, la trei ani şi opt luni, Mihai Stoica, la trei ani şi şase luni, Gheorghe Neţoiu şi Jean Pădureanu, la câte trei ani şi patru luni, şi Gheorghe Popescu, la trei ani, o lună şi zece zile. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite