Jobbik cere audierea ambasadorului român la Budapesta. Vona Gabor: „Acţiunile împotriva HVIM reprezintă o politică şovină, bazată pe teroare”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Partidul de extremă dreapta Jobbik din Ungaria vine în apărarea grupării Mişcarea de Tinerilor din cele 64 de Comitate (HVIM), vizată recent de o serie de acţiuni SRI-DIICOT. După ce mai mulţi lideri HVIM au fost reţinuţi, unul chiar de 1 Decembrie, Vona Gabor, liderul Jobbik, cere convocarea ambasadorului român de la Budapesta pentru a da explicaţii cu privire la „acţiunile antimaghiare şi bazate pe intimidare” ale statului român.

Jobbik a emis sâmbătă un comunicat cu privire la situaţia HVIM, în care cere Parlamentului de la Budapesta convocarea unei şedinţe extraordinare a comisiilor pentru politică externă şi solidaritate naţională din Legislativ, în timpul căreia să fie audiat ambasadorul României în Ungaria cu privire la arestarea mai multor lideri ai grupării extremiste. 

Vona Gabor, liderul partidului şi semnatarul comunicatului, vorbeşte în acesta despre „măsuri antimaghiare şi bazate pe intimidare” ale statului român, acuzând totodată Guvernul şi Parlamentul de la Budapesta pentru lipsa unor poziţii cu privire la „abuzurile” comise de autorităţile române asupra drepturilor comunităţii maghiare. 

„Cer ca la sedinta comisiei pentru politica externa si solidaritate nationala a parlamentului  sa fie audiat si ambasadorul toman la budapesta, dupa ce, recent, au fost arestati in romania mai multi lideri ai gruparii miscarea de tineret 64 de comitate din transilvania. actiunile din romania au avut loc pe baza unei politici cu caracter sovin si a terorii

Cer ca la şedinţa comisiilor pentru politică externă şi solidaritate naţională din Parlament să fie audiat ambasadorul român la Budapesta după ce, recent, au fost arestaţi în România mai mulţi lideri ai grupării Mişcarea Tinerilor din cele 64 de Comitate din Transilvania. Acţiunile din România au avut loc pe baza unei politici cu caracter şovin şi a terorii”, scrie Vona Gabor. 

Miercuri, Curtea de Apel Bucureşti a decis să aprobe cererea de arestare a lui Szocs Zoltan, liderul HVIM, pentru 30 de zile. Szocs este acuzat de DIICOT că i-ar fi instigat pe membrii grupării să confecţioneze un dispozitiv exploziv care urma să fie detonat la Târgu Secuiesc, în timpul evenimentelor organizate pentru celebrarea zilei naţionale a României. Atunci, un alt lider al grupării, Beke Istvan, a fost reţinut. 

Beke a fost reţinut pe 1 Decembrie, având asupra sa un dispozitiv exploziv artizanal pe care ar fi intenţionat să-l detoneze în timpul evenimentelor organizate la Târgu Secuiesc pentru celebrarea Zilei Naţionale a României. 

Arestarea sa a ridicat însă numeroase semne de întrebare, după ce autorităţile au anunţat că-l monitorizau de mai multe luni şi mai ales că, în noaptea dinaintea reţinerii sale, i-au percheziţionat locuinţa, sediile unei firme deţinute de el şi un poligon de airsoft unde petrecea mult timp. Acolo, poliţiştii au descoperit un adevărat arsenal, se arată în referatul DIICOT. 

Bazele formaţiunii Mişcarea de Tineret 64 de Comitate au fost puse de  Toroczkai Laszlo, la Szeged (Ungaria), în 2001. Numele provine de la cele 64 de comitate în care era împărţită Ungaria înainte de Tratatul de la Trianon. În data de 16 mai 2001 a avut loc prezentarea oficială a organizaţiei, care are ca motto: „Credinţă, loialitate, curaj“. 

Mişcarea de Tineret 64 de Comitate nu este organizată juridic în România. În 2008, iniţiatorii mişcării din România (Peter Waum, Lokodi Ferenc, Tokos Szabolcs, Szabo Nandor şi Frafft-Szabo Istvan) au cerut Judecătoriei Odorheiu Secuiesc aprobarea înfiinţării HVIM România, însă ulterior şi-au retras cererea. 

[<a href="//storify.com/elenadumitru/antisemitism" target="_blank">View the story "Ascensiune extremei dreapta" on Storify</a>]

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite