Motivarea judecătorilor. Jean Pădureanu poate fi tratat în penitenciar sau operat într-o unitate sanitară, sub pază

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Jean Pădureanu poate fi tratat în spitalele penitenciare, iar operaţia recomandată nu este "urgentă", putând fi făcută cu aviz cardiologic, într-o unitate medicală, sub pază. Aşa arată Tribunalul Ilfov în motivarea deciziei de respingere a cererii acestuia de întrerupere a executării pedepsei.

Tribunalul Ilfov a respins, în 12 iunie, cererea lui Jean Pădureanu de întrerupere, din motive medicale, a executării pedepsei de trei ani şi patru luni de închisoare, primită de fostul preşedinte al Gloriei Bistriţa în dosarul transferurilor de jucători, scrie Mediafax.

Instanţa a dispus, după ce a analizat expertiza medicală efectuată de Institutul Naţional de Medicină Legală, că nu este necesară întreruperea executării pedepsei lui Jean Pădureanu, întrucât bolile de care acesta suferă pot fi supravegheate şi tratate şi în reţeaua penitenciară.

Decizia Tribunalului Ilfov a fost contestată de Jean Pădureanu în 18 august, la Curtea de Apel Bucureşti, care va judeca dosarul în 12 septembrie, urmând să dea o decizie definitivă în acest caz.

Pentru întreruperea executării pedepsei închisorii din motive medicale trebuie îndeplinite cumulativ mai multe condiţii: persoana condamnată să sufere de o boală; boala să nu poată fi tratată în reţeaua sanitară a Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor; boala să facă imposibilă executarea imediată a pedepsei; specificul bolii să nu permită tratarea acesteia cu asigurarea pazei permanente în reţeaua sanitară a Ministerului Sănătăţii; întreruperea executării şi lăsarea în libertate să nu prezinte un pericol pentru ordinea publică.

În cazul lui Jean Pădureanu, în raportul de expertiză medico-legală din 26 mai sunt prezentate afecţiunile de care suferă fostul preşedinte al Gloriei Bistriţa şi este făcută menţiunea că acestea necesită tratament medical de specialitate, care poate fi făcut în spitalul penitenciar.

"Comisia a apreciat că actualul stadiu evolutiv al patologiei severe şi complexe pe care o prezintă condamnatul necesită tratament medical de specialitate, care poate fi realizat în cadrul reţelei sanitare a ANP", se arăta în raportul de expertiză, citat de judecător în motivare.

Intervenţia chirurgicală nu are caracter de urgenţă

În ce priveşte intervenţia chirurgicală recomandată pentru una dintre bolile de care suferă Jean Pădureanu, în urma expertizei medico-legale s-a stabilit că aceasta "nu are caracter de urgenţă, putând fi realizată în unităţi medicale de profil aparţinând Ministerului Sănătăţii prin internare cu pază asigurată de către ANP, numai cu aviz cardiologic, după programare prealabilă şi cu acordul scris al pacientului (consimţământ informat)".

În raportul de expertiză a fost făcută menţiunea că în cazul lui Jean Pădureanu trebuie avut în vedere şi efectul cumulativ al patologiei organice multiple pe care acesta o prezintă, "potenţat şi de vârsta înaintată, care generează un risc permanent de decompensare a echilibrului biologic, ceea ce impune pe lângă asigurarea tratamentului medicamentos recomandat pentru afecţiunile organice menţionate şi o monitorizare medicală permanentă, corelată cu asigurarea unui regim igieno-dietetic strict".

Comisia medico-legală a apreciat că aceste condiţii ar putea fi realizate prin internarea lui Jean Pădureanu într-o unitate spitalicească a reţelei sanitare a ANP pe toată durata detenţiei, dar cu consulturi de specialitate periodice sau la nevoie, efectuate în unităţi de profil aparţinând Ministerului Sănătăţii.

În concluzia raportului se arată că, la momentul efectuării experizei medico-legale, Jean Pădureanu nu se afla în imposibilitatea executării pedepsei din punct de vedere medical.

Judecătorul arată, în motivare, că din concluziile expertizei medico-legale rezultă îndeplinirea doar a unei condiţii pentru eliberarea condiţionată, respectiv ca persoana condamnată să sufere de o boală, însă nu şi a celorlalte, întrucât s-a apreciat că bolile lui Jean Pădureanu pot fi tratate în reţeaua medicală a ANP şi nu fac imposibilă executarea imediată a pedepsei în regim de detenţie.

Magistratul a reţinut recomandarea privind intervenţia chirugicală în cazul lui Pădureanu, dar a arătat că, potrivit expertizei medico-legale, aceasta nu este urgentă, iar comisia medico-legală a stabilit că, în cazul unei eventuale operaţii, aceasta poate fi făcută în reţeaua sanitară a Ministerului Sănătăţii, cu asigurarea pazei permanente.

Instanţa a respins, din aceste motive, cererea lui Jean Pădureanu de întrerupere a executării pedepsei, apreciind că este neîntemeiată.

Magistratul menţionează că, potrivit prevederilor legale, "persoana condamnată la o pedeapsă privativă de libertate poate solicita, contra cost, să fie examinată, la locul de deţinere, de un medic din afara sistemului penitenciar", iar constatările acestui medic "se consemnează în dosarul medical al persoanei condamnate".

Pedepse cu închisoare pentru „greii” fotbalului românesc

Curtea de Apel Bucureşti i-a condamnat, pe 4 martie, pe Jean Pădureanu la trei ani şi patru luni de închisoare, pe George Copos la trei ani şi opt luni, pe Mihai Stoica la trei ani şi şase luni, pe Cristian Borcea şi Ioan Becali la câte şase ani şi patru luni, pe Victor Becali la patru ani şi opt luni, pe Gheorghe Popescu la trei ani, o lună şi zece zile, iar pe Gigi Neţoiu la trei ani şi patru luni de închisoare cu executare.

Avocaţii lui Mihai Stoica şi Cristian Borcea au depus la Curtea de Apel Bucureşti contestaţie în anulare în cazul condamnărilor primite în dosarul transferurilor de jucători.

Sesizarea lui Mihai Stoica a avut primul termen de judecată pe 21 martie. Instanţa a amânat atunci judecarea pentru 4 aprilie, în lipsa motivării deciziei din dosar.

Contestaţia lui Cristian Borcea a fost înregistrată pe 12 martie şi ar fi trebuit judecată pe 28 martie, însă a fost amânată până pe 25 aprilie, din acelaşi motiv ca şi în cazul lui Mihai Stoica.

Şi avocaţii lui Ioan şi Victor Becali au depus, pe 14 martie, la Curtea de Apel Bucureşti, contestaţii în anulare, care se vor judeca pe 11 aprilie, în dosare separate.


Jean Pădureanu este imobilizat la pat după ce şi-ar fi fracturat două coaste

Jean Pădureanu rămâne în detenţie, deşi are Alzheimer. Decizia nu este definitivă

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite