UPDATE Jandarmul-bătăuş, cercetat disciplinar. Restul problemelor de la intervenţia jandarmilor, ignorate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Jandarmul filmat în timp ce lovea cu pumnul mai mulţi protestatari la mitingul din Capitală, de sâmbăta trecută, este cercetat disciplinar. Căpitanul Răducu Şerban, de la Brigada de intervenţie a Jandarmeriei, este anchetat de şefii săi pentru modul în care a acţionat. Şeful Jandarmeriei a declarat că Şerban îşi va continua activitatea până când i se va demonstra vinovăţia. Sora jandarmului a fost condamnată pentru că a lovit un elev.

UPDATE „Vă asigur că Jandarmeria va analiza imaginilie şi va lua măsuri în cazul jandarmului. Cel puţin până se demonstrează vinovăţia acestuia, el îşi va continua activitatea”, a declarat şeful Jandarmeriei Române Sebastian Cucoş, luni seară, la TVR.

„Este căpitan în cadrul Jandarmeriei Bucureşti. Este în curs o procedură disciplinară, în momentul în care se va încheia, o să anunţăm rezultatele. Durata maximă de analiză este de o lună“, a explicat şi căpitanul Georgian Enache, purtătorul de cuvânt al Direcţiei Generale de Jandarmi a Municipiului Bucureşti.

Însă, nu doar reacţia jandarmului care a lovit protestatarii este contestată, ci şi modul în care a acţionat dispozitivul forţelor de ordine. Este discutabilă şi decizia superiorilor săi, care au dat ordin ca protestatarii să fie ţinuţi cu forţa după gardurile metalice. În această privinţă, nu a fost declanşată însă nicio verificare.

„Ancheta internă care îl priveşte pe colegul nostru are ca obiect strict analiza acelei situaţii în care a fost implicat. Despre modul de adoptare a dispozitivelor de ordine publică de către Jandarmerie se pot pronunţa doar nişte specialişti. Deocamdată, nu se face nicio analiză pe modul de intervenţie la protestul de sâmbătă. Asta o pot cere eşaloanele superioare“, a mai precizat căpitanul Georgian Enache.

Controversele acţiunii jandarmilor

Jandarmeria anunţase înainte de protest că vor fi luate măsuri sporite pentru protestul de sâmbătă. Şi aşa a şi fost. Au fost foarte multe echipe de jandarmi călare, scutieri şi jandarmi dotaţi cu gaze lacrimogene.

Numai că forţele de ordine nu au anticipat numărul foarte mare de manifestanţi, iar acţiunile jandarmilor au stârnit controvese.

Deşi era evident că mulţimea de oameni nu mai putea fi menţinută în perimetrul stabilit iniţial de forţele de ordine, jandarmii i-au împins pe protestatari cu putere după gardul de protecţie pentru a nu fi blocat carosabilul.

Un alt moment controversat a avut loc în staţia de metrou Universitate. Un cordon de jandarmi a blocat ieşirea oamenilor pe scările care duceau la suprafaţă. Decizia a dus însă la busculade în subteran care se puteau încheia cu o tragedie. Sute de persoane s-au înghesuit să iasă din staţia de metrou, dar au fost împiedicate de jandarmi. Blocajul a fost ridicat după o jumătate de oră, oamenii putând să iasă la aer abia în momentul în care cei de la suprafaţă au rupt cordoanele jandarmilor şi au ocupat strada.

Sociolog: Se putea întâmpla o tragedie

Specialiştii spun că este nepermis ca un jandarm să-şi piardă cumpătul, aşa cum au explicat reprezentanţii instituţiei gestul căpitanului Răducu Şerban.

„Evident că jandarmul nu avea voie să-şi piardă cumpătul, mai ales că nu era orice fel de jandarm, ci unul cu vechime. Un jandarm care îşi pierde cumpătul trebuie dat la o parte, pentru că poate face lucruri mai nefăcute decât să dea pumni în cap. Este un pericol“, a explicat, pentru „Adevărul“, sociologul Mircea Kivu.

Referitor la modul în care oamenii au fost ţinuţi blocaţi în subteranul staţiei de metrou sau după garduri, la suprafaţă, sociologul spune că jandarmii au acţionat neinspirat şi că se putea produce o tragedie. „Povestea cu jandarmii care încercă să ţină protestarii pe trotuare, deşi numărul lor nu mai permite asta, este o practică veche. S-a întâmplat aşa la toate protestele organizate la Piaţa Universităţii. Şi acum a fost o decizie neinspirată. La metrou se putea întâmpla o tragedie. Nu văd logica măsurilor luate de jandarmi. Spui că e periculos să iasă oamenii la suprafaţă, dar în schimb îi obligi să stea în subteran într-un spaţiu închis, unde puteau să se calce în picioare. Se putea crea panică, era un spaţiu cu potenţial claustrofob. În alte situaţii similare, s-a luat decizia ca metroul să nu oprească în staţiile din zonele unde au loc proteste. Să zicem că era o măsură mai bună“, a mai spus Mircea Kivu.

Sora jandarmului este profesoară şi a fost condamnată pentru lovirea unui elev

Sora jandarmului buzoian Răducu Şerban predă Geografia în localitatea Padina şi a fost condamnată la 6 luni de închisoare cu suspendare pentru purtare abuzivă în luna noiembrie 2016.

Mihaela Burnel, fostă Şerban, a întrat în invăţământ în anul şcolar 2013-2014, iar în vara anului 2015 a avut un incident cu un elev de clasa a VI-a de a Şcoala din Padina, pe care l-a pălmuit în faţa clasei. Părinţii copilului au mers să discute cu profesoara  şi apoi s-au adresat Poliţiei care a deschis un dosar penal. Dosarul a ajuns în instanţă, iar magistraţii Judecătoriei Pogoanele au condamnat-o pe sora jandarmului în septembrie 2016 la 6 luni de închisoare cu suspendare pentru purtare abuzivă.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite