Jandarmii se pregătesc pentru Kosovo

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Baza sportivă din cadrul Inspectoratului General al Jandarmeriei Române a răsunat, ieri, de pocnete de petarde şi huiduieli. 115 jandarmi blindaţi cu căşti şi scuturi au contrat prin

Baza sportivă din cadrul Inspectoratului General al Jandarmeriei Române a răsunat, ieri, de pocnete de petarde şi huiduieli. 115 jandarmi blindaţi cu căşti şi scuturi au contrat prin "activităţi specifice de intervenţie" o mulţime violentă, în cadrul unei simulări pentru misiunile sub egida ONU din Kosovo. Jandarmii au exersat acţiuni de check-point, în care au căutat încărcături explozive la bordul unui autoturism, şi au salvat un VIP din mijlocul manifestanţilor periculoşi. A urmat lupta cu recalcitranţii, în care s-a trecut prin toate fazele impuse de ONU: somarea, respingerea atacurilor, folosirea gazelor lacrimogene şi a armelor nonletale, apoi intervenţia în forţă a unităţilor antitero. "În aceste situaţii, se încearcă tot timpul negocierea. Însă dacă se aruncă în ei cu borduri, jandarmii nu pot să întoarcă celălalt obraz", a explicat comandantul Brigăzii de Intervenţie "Vlad Ţepeş", colonelul Zoltan Balint.

Dintre cei 115 luptători, mai mult de jumătate au cel puţin doi ani de experienţă în misiunile din Kosovo, la care Jandarmeria Română participă din anul 2002. În această perioadă, un jandarm a fost rănit, acum trei ani, într-un schimb de focuri, iar alţi doi s-au ales cu zgârieturi, cu patru zile în urmă, după ce au fost atacaţi cu pietre de mii de rebeli albanezi. "Diurna pentru aceste misiuni este de 40 de dolari pentru subofiţeri, respectiv de 45 de dolari pentru ofiţeri. Însă ei merg pentru experienţă", a conchis comandantul Balint. Detaşamentul care a participat la exerciţiul de ieri se va deplasa în Kosovo între 19 februarie şi 4 martie, urmând să înlocuiască alţi jandarmi români.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite