Alina Mungiu-Pippidi: Jandarmi, păstraţi-vă calmul! Protestatari, nu încălcaţi nicio lege!

Publicat:
Ultima actualizare:

Urmarea propagandei interesate făcute de televiziunile care sunt de ambele părţi ale unor condamnaţi penali pentru înşelăciuni şi evaziuni fiscale (le doresc tot binele, dar şi vreo două excepţii care mai există au procese din care pot fi condamnate pe viitor) este că oameni nevinovaţi de ambele părţi, jandarmi şi protestatari, se trezesc faţă în faţă într-un război care nu e al lor.

E un coşmar ce văd acum în Piaţa Victoriei, unde locuiesc, şi am văzut asta din 18 februarie 1990, adică nişte provocatori care vor să împingă cîţiva oameni la încălcat legea, ca să aibă loc contra lor o intervenţie în forţă care să compromită tot statul, sub privirile unor oameni nevinovaţi chemaţi acolo de masă de manevră şi animaţi de cele mai bune intenţii.

Guvernul, care are puterea, trebuie să dea exemplu de reţinere. Ascultaţi doleanţele celor supăraţi, sunt şi ei o parte din popor, chiar dacă nu au votat cu voi! Nu ai ce vorbi cu cine strigă "PSD, Ciuma Roşie", dar ai ce vorbi cu cine protestează contra încercărilor de a mutila Codul de procedură penală. Gîndiţi-vă că oamenii sunt separaţi de Facebook în cercuri de informaţie parţială, că din păcate ăsta e efectul negativ al Facebook, dar oamenilor din stradă chiar le pasă de justiţie, dar nu pricep că nu doar politicienii pot controla justiţia, ci şi serviciile secrete, vor să apere DNA, chiar dacă nu sunt la curent că au existat scăpări din imparţialitatea DNA. Trebuie dialogat cu aceşti oameni.

Jandarmeria, îndemnată la ora asta la unele televiziuni să se poarte ca poliţia spaniolă la Barcelona, e cea mai greu încercată. Jandarmii trebuie instruiţi să nu reacţioneze excesiv. A-l da deoparte pe unul care dă jos un gard sau aruncă un cocktail Molotov e întemeiat. Dar majoritatea oamenilor de acolo sunt neviolenţi şi au o supărare întemeiată. Respectaţi-i şi menajaţi-i. Cum aţi reuşit sîmbăta trecută să aveţi atîtea demonstraţii paşnice, la fel faceţi şi acum!

Protestatari, de un an vă expuneţi la demonstraţii pe care nu le controlaţi, unde sunteţi alături de partide de opoziţie sau de oameni cu agenda lor fără să ştiţi măcar cine sunt. Nu aveţi nicio organizare şi nicio formă de a-i exclude pe cei care provoacă, cum aveam la demonstraţiile de la Roşia Montană. Ca atare, vă sfătuiesc să vă depărtaţi de cei care fac scandal, să îi izolaţi, să atrageţi atenţia jandarmilor dacă are cineva armă sau îndeamnă la lucruri ilegale. Nu vă întindeţi pe asfalt şi nu mai dărîmaţi garduri. Se fac eforturi pentru a convinge puterea să vină să vorbească cu voi şi acum, şi în zilele următoare. Scrieţi aici ce anume vreţi, cît mai exact (de exemplu, eliminarea schimbării de la articolul...). Înjurăturile nu sunt o agendă de schimbare şi vă rugăm să le evitaţi. Sunt sigură că puterea va găsi o cale mai directă să asculte şi punctul vostru de vedere.

Justiţia e în pericol, dar se ţine bine, iar pericolul nu vine doar dintr-o parte. Hai că avem puterea, ca societate, să echilibrăm lucrurile fără violenţă. Nicio insurecţie şi nicio represiune a ei nu au cum să ne avanseze. Pot doar să ne dea înapoi.

Îi puteţi trimite comentariile dvs. autorului pe RomaniaCurata.ro

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite