Jandarmeria: Opt adunări publice din cele 35 care au avut loc duminică au fost autorizate, a fost dată o singură amendă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Proteste faţă de proiectele privind graţierea şi modificarea codurilor penale FOTO Florin Ghioca
Proteste faţă de proiectele privind graţierea şi modificarea codurilor penale FOTO Florin Ghioca

Dintre cele 35 de adunări publice care au avut loc, duminică, în Capitală şi în 34 de reşedinţe de judeţ, opt au fost autorizate, respectiv în Timişoara, Alba-Iulia, Sibiu, Satu Mare, Baia Mare, Oradea, Piatra Neamţ şi Piteşti, anunţă Jandarmeria Română, precizând că, în cursul protestelor, a fost dată o singură amendă.

Opt dintre cele 35 de proteste care au avut loc în ţară, duminică, faţă de proiectele Guvernului vizând graţierea şi modificarea codurilor penale, au fost declarate în prealabil  şi autorizate, respectiv cele de la Timişoara, Alba-Iulia, Sibiu, Satu-Mare, Baia-Mare, Oradea, Piatra-Neamţ şi Piteşti, potrivit Jandarmeriei.

"Cu ocazia acestor adunări nu s-au înregistrat evenimente majore de natură să tulbure ordinea publică, fiind aplicată o singură sancţiune contravenţională sub aspectul «instigării prin orice mijloace, iniţierea sau recurgerea la acţiuni violente sau alte manifestări, cu intenţia de zădărnicire ori tulburare, în orice mod, a adunărilor publice» (cap.V, art.26, lit.e), Legea 60/1991, privind organizarea şi desfăşurarea adunărilor publice, republicată la 14 martie 2014)", precizează reprezentanţii Jandarmeriei Române.

Ei mai arată că Jandarmeria nu a făcut nicio estimare oficială în ceea ce priveşte numărul de participanţi la proteste, deoarece nu are atribuţii legale şi nici instrumente specializate în acest sens, putând realiza doar o proiecţie privind dimensionarea dispozitivelor proprii de ordine şi siguranţă publică.

"Obligativitatea declarării numărului estimativ de participanţi la o adunare publică aparţine integral organizatorului evenimentului, în situaţia în care se respectă prevederile legale în ceea ce priveşte organizarea şi desfăşurarea adunărilor publice", precizează jandarmii.

Peste 40.000 de oameni au protestat, duminică, în Capitală faţă de proiectele Guvernului vizând graţierea şi modificarea Codului penal şi a Codului de procedură penală, în urma unui apel lansat pe Facebook.

Manifestaţii la care au participat, în total, peste 30.000 de oameni, au mai avut loc, duminică, şi la Cluj-Napoca, Sibiu, Braşov, Iaşi, Timişoara, Oradea, Piatra Neamţ, Constanţa, Ploieşti, Alba Iulia, Satu Mare, Baia Mare, Piteşti, dar şi în diaspora.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite