Jaf ca-n codru la Primăria Snagov. Chefurile primarului Marian Oancea pe bani publici, în raportul Curţii de Conturi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Primarul Snagovului, Marian Oancea, nu a vrut să comenteze prea mult neregulile constate de Curtea de Conturi
Primarul Snagovului, Marian Oancea, nu a vrut să comenteze prea mult neregulile constate de Curtea de Conturi

Primarul comunei Snagov, Marian Oancea, taie şi spânzură după bunul plac. Contracte umflate, decontări ilegale pentru lucrări inexistente, cheltuieli de protocol la restaurante de lux, sunt doar câteva dintre constatările unui raport al Curţii de Conturi, rămas fără urmări cel puţin deocamdată.

Primăria Comunei Snagov, condusă de Marian Oancea (PSD), aflat la al doilea mandat de primar, a făcut nenumărate cheltuieli ilegale. O dovedeşte un raport al Curţii de Conturi din 2014, făcut public recent.

Prin Hotărârea nr. 216 din data de 2 iulie 2015, plenul Curţii de Conturi a sesizat organele judiciare pentru comiterea infracţiunii de abuz în serviciu. Deşi a trecut de atunci mai bine de un an, niciun procuror DNA nu a trecut încă pe la Snagov pentru a cerceta neregulile semnalate de Curtea de Conturi.

Chefuri pe bani publici

Una dintre cele mai grave constatări ale auditorilor Curţii de Conturi se referă la cheltuielile de protocol făcute de Primăria Snagov.

Beneficiara încasărilor, în sumă de 215.506 lei, a fost firma Antreprenor SRL, care administrează complexul de lux Mirage Snagov Hotel & Resort. Astfel, în 2012, societatea a încasat de la Primăria Snagov 54.917 lei, în 2013 – 114.699 lei, iar în 2014 – 45.890 lei. Cheltuielile au fost înregistrate fără să se menţioneze pe ce au fost daţi banii.

”Până la data verificărilor, entitatea nu a prezentat documente justificative din care să rezulte natura acestor cheltuieli, tipurile de produse consumate, beneficiarii serviciilor de cazare şi organizare de evenimente, realitatea acestora, în strictă concordanţă cu activitatea entităţii”, se arată în raport.

Pentru a afla cum au fost tocaţi banii de protocol, Curtea de Conturi a apelat la ANAF. Aşa s-a aflat că primarul şi apropiaţii acestuia au dat chefuri memorabile la Mirage Snagov Hotel & Resort.

Auditorii au dat ca exemplu factura fiscală nr. 12.107/19.12.2012, în valoare de 35.342 lei: prânz 80 persoane x 60 lei/persoană - protocol (meniu – gulaş, mix grill – cârnaţi, ceafă, mici, cartofi prăjiţi, salată de murături, prăjituri tiramisu, răcoritoare), cină în Sala de Cristal 290 de persoane x 60 lei/persoană – protocol (meniu: aperitiv tradiţional, ceafă de porc la grătar, cartofi la cuptor cu rozmarin, salată, apă, sucuri).

Cu alte facturi s-a decontat o masă de prânz pentru 225 de persoane, respectiv, 248 de persoane.
Toate cheltuielile au fost ilegale, arată Curtea de Conturi. Asta pentru că în bugetul de venituri şi cheltuieli, pentru perioada analizată, Primăria Snagov nu a avut prevăzute cheltuilei de protocol şi nici nu au existat hotărâri ale Consiliului Local Snagov prin care să fie aprobate astfel de cheltuieli.

”Ocolul Pământului” cu maşina Primăriei Snagov

În anul 2013, Primăria Snagov a achitat firmei Gecom SRL 447.000 de lei, reprezentant cheltuieli cu carburanţii. Auditorii nu-şi pot explica cum au reuşit să consume maşinile şi utilajele Primăriei o cantitate uriaşă de carburanţi. Actele puse la dispoziţie Curţii de Conturi conduc la concluzia că facturile au fost umflate fictiv.

”Pentru unele autovehicule din dotare (ede exemplu buldoexcavator) nu au fost întocmite foi de parcurs şi nu există alte documente justificative din care să rezulte numărul de kilometri parcurşi/orele de funcţionare”, se arată în document.
Auditorii au remarcat consumul exagerat de mare de carburanţi, pentru unele utilaje ce deservesc Serviciul Public de Gospodărie Comunală. De exemplu, pentru o motocoasă sau o drujbă au fost trecute consumuri lunare de peste 500 de litri.

Autoturismul marca Nubira, ce deserveşte activitatea Primăriei, a avut un consum în anul 2013 de nu mai puţin de 5.199.54 de litri benzină, rezultând un consum mediu lunar de 433,29 litri.
Asta însemnă că, lunar, maşina ar fi parcurs circa 3.000 de kilometri, ceea ce este imposibil.
De asemenea, carburantul consumat de maşina primarului Marian Oancea într-un an ar ajunge cu brio pentru a face ocolul Pământului.

Contracte umflate şi lucrări fictive

Primăria Snagov a decontat unor firme numeroase cheltuieli pentru materiale de construcţii, fără a avea la bază documente justificative (situaţii de lucrări, devize, procese verbale de recepţie etc.).

Astfel, în iunie 2013, Primăria a decontat firmei Mirton Investment SRL facturi în valoare de 6.500 de lei pentru 160 de saci de ciment, 15 kilograme de  cuie etc., pentru obiectivul Baza sportivă Snagov. În lunile următoare, aceeaşi firmă a mai încasat 57.000 de lei pentru materiale construcţii folosite la acelaşi obiectiv, dar şi la Şcoala Gimnazială Tâncăbeşti şi Căminul cultural din aceeşi localitate.

Auditorii Curţii de Conturi au verificat în teren realitatea acestor cheltuilie, constatând că cele mai multe reparaţii s-au făcut fictiv. Asta înseamnă că materialele de construcţii plătite de primărie au fost deturante.

Primăria a tocat bani ilegal şi pentru repararea unor autoturisme. Problema este că respectivele maşini nu aparţineau Primăriei Snagov, ci unor persoane fizice. Astfel, service-urile Elegance Service SRL şi Mancom SRL au fost decontate piese de 125.000 de lei pentru reparaţii la trei autoturisme Dacia Logan. Toate deconturile s-au făcut fără documente justificative.

Marian Oancea: Ce vor hotărî organele în drept, vom duce la îndeplinire

Primarul Marian Oancea a fost destul de evaziv atunci când a fost întrebat cum comentează jaful de Primăria Snagov constatat de Curtea de Conturi.

”O parte dintre nereguli au fost remediate, altele se remediază în continuare. Dacă se consideră că sunt de natură penală, vor merge mai departe. Nu m-a căutat încă nimeni de la Parchet. Nu pot să vă spun decât că ce vor hotărî organele în drept, vom duce la îndeplinire. Am contestat şi pe instanţă, să vedem ce spune şi instanţa. Nu am contestat tot raportul, doar anumite constatări”, a declarat, pentru ”Adevărul”, primarul Snagovului, Marian Oancea.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite