Iubirea, homosexualitatea şi sodomia au fost redefinite

Iubirea, homosexualitatea şi sodomia au fost redefinite

Arhiva Adevărul

Definiţiile unor termeni ca "iubire", "homosexualitate" şi "sodomie" au fost modificate în DEX pentru a se asigura neutralitatea dicţionarului, a declarat pentru Mediafax Monica Busuioc, cercetătoare la Academia Română.

Ştiri pe aceeaşi temă

Un nou tiraj al DEX a fost tipărit în februarie anul acesta, cu o serie de modificări, în urma unor sesizări de la mai multe asociaţii, înaintate Academiei Române de Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării, a declarat Monica Busuioc, şefa Secţiei de Lexicologie şi Lexicografie a Institutului de Lingvistică "Iorgu Iordan - Alexandru Rosetti" al Academiei Române, care coordonează editarea unor publicaţii ca Dicţionarul Explicativ al Limbii române (DEX) şi Dicţionarul Tezaur.

Alături de sesizări ale unor asociaţii care reprezintă comunitatea romă şi comunitatea evreiască privind termeni ca "ţigan" şi "jidan", Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării a mai înaintat Academiei solicitări ale Asociaţiei Accept cu privire la definirea unor termeni din aria sexualităţii.

Cuvântul "iubire" era definit în DEX ca "sentiment de dragoste faţă de o persoană de sex opus", această precizare "de sex opus" fiind înlăturată în noul tiraj.

Termenul "homosexual", în explicaţia căruia erau folosite cuvinte ca "înclinaţie patologică" sau "anormală", este explicat acum drept "persoană care manifestă atracţie faţă de persoane de acelaşi sex". Totodată, la "heterosexualitate" nu mai este făcută precizarea "personalitate normală".

Din aceeaşi arie, cuvântul "sodomie", care definea o "relaţie sexuală anormală", este acum explicat drept "practicarea coitului anal", conform Dicţionarului medical.

Termenul "exhibiţionism" nu mai denumeşte o "perversitate sexuală", ci o "deviaţie a comportamentului sexual".

"DEX-ul trebuie să fie neutru, nu trebuie să dea note", a declarat Monica Busuioc.

Cea mai recentă ediţie a Dicţionarului Explicativ al Limbii Române a fost scoasă în 1996, cu un nou tiraj în 2009 şi acesta din urmă, din 2012.Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: