Încă o lovitură pentru „Brigada“, primul clan mafiot românesc din Italia. Poliţia italiană a găsit şi armele mafioţilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Echipa mobilă a carabinierilor din Torino a descoperit vineri arsenalul primului clan mafiot românesc din Italia, care se numeşte „Brigada“, scrie presa italiană.

Arsenalul, care era ascuns într-un local de noapte din capitala regiunii Piemont, era compus din patru pistoale, un pistol electric, 83 de proiectile, cinci măşti care erau utilizate în cursul jafurilor şi cinci veste antiglonţ.

Descoperirea a fost făcută în cadrul unei percheziţii efectuate vineri într-unul din localurile de noapte care au fost puse sub sechestru şi care aparţinea acestui clan. Ancheta în acest caz continuă, după arestarea, pe data de 20 iunie, a 17 membri ai clanului mafiot românesc descoperit de poliţia din Torino. Gruparea, dezmembrată la 20 iunie de echipa mobilă din Torino, era compusă în totalitate din cetăţeni români.

În cursul operaţiunii de vineri, a fost arestat cel de-al 18-lea membru al „Brigăzii“, Bogdan Lupu, în vârstă de 29 de ani, considerat de poliţia italiană persoana care se ocupa, în numele organizaţiei criminale, de clonarea de cărţi de credit
Dacă până acum, despre români se spunea că nu comit mari infracţiuni, ci se limitează la mici furtişaguri şi violenţă contra persoanelor, asistăm la un salt de calitate.

Ancheta este coordonată de procurorul Sandro Ausiello, şeful Direcţiei Districtuale Antimafia din Torino, împreună cu adjuncţii Paolo Toso şi Monica Abbatecola.

„Este pentru prima dată în Italia când este acuzată de asociere de tip mafiot o organizaţie de cetăţeni străini care operează pe teritoriul naţional“, declara după arestarea mafioţilor români procurorul şef din Torino, Gian Carlo Caselli. Ancheta este coordonată de procurorul Sandro Ausiello, şeful Direcţiei Districtuale Antimafia din Torino, împreună cu adjuncţii Paolo Toso şi Monica Abbatecola.

Operaţiunea din 20 iunie a poliţiei din Torino s-a derulat în colaborare cu autorităţile din România. „Brigada“ este o organizaţie criminală formată numai din români care gestiona activităţi de prostituţie, trafic de droguri, extorcări de fonduri şi răpiri în scop de extorcare, spălare de bani, tăinuire, falsificare de carduri, contrabandă de ţigări.

În câţiva ani „Brigada“ a învins organizaţiile criminale albaneze care aveau aceleaşi interese ilicite. Gruparea avea monopol la Torino şi în provincie în privinţa serviciului de siguranţă la discoteci şi are în proprietate, pe diverse nume, numeroase localuri, scrie „Gazeta Românească“.

Organizaţia avea ritualuri similare celei din mafia italiană. Ierarhia folosea nume din jargonul paramilitar: brigada, generali, săgeţi, sclavi. Vârsta medie a „generalilor“ este de 30 de ani.

Şeful organizaţiei, „il padrino“, se numeşte Viorel Oarză, 36 de ani, fost boxer de performanţă. El conducea activităţile direct din închisoarea „Delle Vallette“ din Torino, unde se află din 2011 pentru tentativă de omor. Oarză, la fel ca toţi membrii clanului, are tatuat pe corp o cruce malteză de culoare roşie.

Magistraţii suspectează faptul că cineva i-a furnizat lui Oarză un telefon pentru a comunica direct cu oamenii săi. Ar fi vorba de o soră voluntară, potrivit ordinanţei mandatului de peste 600 de pagini, care l-a ajutat să menţină controlul asupra „Brigăzii“, permiţându-i să folosească celularul său în timp ce se afla la bucătăria închisorii „Vallette“, mai scrie „gazeta Românească“.



Adjunctul lui, Eugen Păun, zis Coco, aflat în libertate, era cel care punea în aplicare ordinele. Coco primea ordinele prin intermediul soţiei lui Oarză, care mergea la vorbitor să-şi vadă soţul.

Localul de noapte al lui Păun, „Zimbrul“, a fost pus sub sechestu, alături de un alt local şi 14 maşini, bunuri pe care investigatorii le consideră achiziţionate cu bani rezultaţi din activităţi ilicite.

Oarză este un cunoscut interlop din Iaşi. El este vărul lui Cătălin Costea, zis Băcăuanu. Oarză a fost implicat în martie 2009 în scandalul dintre Băcăuanu şi membrii clanului Corduneanu, din clubul ieşean Hypnotic.

 Soţia lui Oarză, Alina Ursache a avut şi ea probleme cu legea. În 2011, Alina Ursache, ieşeancă de 34 de ani, a fost acuzată că ar fi pus bazele unei reţele care se ocupa în Italia cu fraudarea bancomatelor prin utilizarea de carduri clonate, dar şi de trafic de persoane, mai scrie publicaţia românească din Peninsulă.
 

image
Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite