IT-ul, ramura economică care duduie chiar şi-n deficit de personal. Cifrele industriei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste 37.000 de profesionişti IT au plecat din România în ultimii 20 de ani, în timp ce deficitul anual al angajaţilor din industria de profil este de aproape 15.500 în fiecare an. Cei mai mulţi IT-işti au ales să lucreze în Marea Britanie, SUA şi Canada, arată un studiu recent.

Lipsa personalului din industria IT din România continuă să rămână o problemă, dar aceasta nu mai apare din cauza migraţiei specialiştilor pentru că experţii în piaţa de profil consideră că fenomenul plecării peste hotare are solide tendinţe de stabilizare. Asta datorită creşterilor salariale din industria românească de profil şi pe fondul costurilor relativ scăzute ale vieţii în România, susţin specialiştii în domeniu. „Salariile în acest sector au crescut atât de mult încât sunt comparabile chiar şi cu cele de pe piaţa americană. Şi tocmai din acest motiv, tendinţa de migrare a specialiştilor în IT s-a temperat.  Aproape că nu mai există dacă ne uităm  la ce nivel ajunsese fenomenul în urmă cu şase, şapte sau zece ani. Lipsa de personal de pe piaţă se manifestă în continuare, însă, prin apariţia continuă a mii de posturi noi care nu pot fi ocupate în fiecare an. Şi nu este vorba numai de absolvenţi de facultăţi de specialitate pentru că din posturile vacante care apar în fiecare an numai pentru câteva mii se cere un specialist licenţiat.  Cea mai mare parte sunt posturi pentru tineri cu studii medii, autodidacţi”, a declarat pentru “Adevărul” expertul în HR George Butunoiu. 

Salarii în topul economiei

La rândul lor, reprezentanţii companiei româneşti producătoare de soluţii de securitate cibernetică Bitdefender consideră că fenomenul migraţiei a fost serios frânat de costul mai redus al vieţii, pe fondul unor salarii din IT&C „aflate în topul salariilor din întreaga economie românească”. 

  Din zece joburi deschise în industria de software în România se acoperă între patru şi şase Reprezentanţii Bitdefender

Experţii de la Bitdefender spun însă că deficitul de personal din industrie rămâne unul ridicat. „În prezent, din zece joburi deschise în industria de software în România se acoperă între patru şi şase. Facultăţile aduc în piaţă circa 7-8.000 de absolvenţi de IT pe an, însă necesarul din piaţă este cel puţin dublu. Distanţa dintre cerere şi ofertă a crescut constant în ultimii ani. Diferenţa faţă de alte ţări în care cererea de specialişti IT&C a crescut de asemenea constant, e că la noi numărul de locuri la aceste specializări a variat în ultimii zece ani între 7.000 şi 8.000, cu o creştere de aproximativ 10-15% în 10 ani, pe când industria a avut ritmuri de crestere de peste 10% în fiecare an din ultimii cinci ani. Fireşte, dezvoltarea industriei de IT este strâns legată de resursa umană”, au precizat reprezentanţii Bitdefender. 

Facilităţile fiscale ne-au făcut competitivi în zonă

Asociaţia Patronală a Industriei de Software şi Servicii, care reprezintă industria IT din România susţine că piaţa autohtonă de specialiate s-a dezvoltat şi în urma unor demersuri guvernamentale fără de care nu ar fi fost aşa competitivă în comparaţie cu cele din zonă. „Facilităţile fiscale au făcut şi menţin industria IT românească competitivă, într-o cursă cu alte ţări care oferă programatorilor impozit pe venit zero, precum Ucraina, Polonia sau Belarus. Deficitul de forţă de muncă din IT la nivelul UE este atât de mare încât eliminarea scutirii de la impozitul pe venit pentru lucrătorii din industria tech ar putea avea ca rezultat o reducere masivă a specialiştilor din ţară. Aşadar, măsura va avea un impact major asupra economiei naţionale. Cifra de afaceri a industriei locale de IT este estimată pentru 2019 la peste 5 miliarde de euro, aproximativ 6% contribuţie la PIB. Din 2013 până astăzi dimensiunea pieţei s-a dublat, iar comparativ cu cifrele din 2003, piaţa a crescut de cinci ori (de la 1 la 5 miliarde de euro). Contribuţia în PIB a industriei tech a evoluat de la 0.5% în 2003 la aproape 6% astăzi”, a declarat Gabriela Mechea, director executiv al Asociaţiei Patronale a Industriei de Software şi Servicii ANIS. 

Gabrielei Mechea mai susţine că în prezent, sunt peste 100.000 de lucrători în industria IT din România, a căror contribuţie însumează o pondere de aproximativ şase procente în PIB-ul naţional. „Nevoia anuală de specialişti este de 14.000 de oameni pe an, dublu faţă de numărul absolvenţilor din domeniu. IT-ul contribuie acum cu 6% în PIB-ul României, dar are potenţial să ajungă la 10% în următorii 5 ani”, a precizat directorul executiv al ANIS. 

Au migrat în trei zări

Chiar dacă fenomenul migrării IT-ştilor este unul care tinde să stopeze, plecările din ultimii ani au produs grave prejudicii industrie de profil. Astfel, zeci de mii de astfel de profesionişti din industria IT au plecat din România în ultimii 20 de ani, în timp ce deficitul anual al angajaţilor din industria de profil este unul apreciabil, arată un studiu întocmit de Codecool şi Brainspotting.

Potrivit documentului, 15.467 de oameni lipsesc din industria IT în fiecare an, însă datele nu includ absolvenţii de facultate. Pe acest fond, s-a ajuns la concluzia că 37.031 de profesionişti IT au plecat din România în ultimii 20 de ani, dintre care 30% sunt în SUA şi Canada, 60% în Europa (13% numai în Marea Britanie), iar restul de 10% în ţări asiatice şi în alte zone.

În viziunea a 9 din 10 lideri de companii care activează în industria IT din România, curicula educaţională trebuie adaptată cu realitatea zilelor noastre. În plus, 60% dintre companii consideră că trebuie crescut numărul de absolvenţi, un procent similar fiind de părere că trebuie menţinută scutirea de taxe. În timp ce 50% dintre companii vor să fie încurajată reconversia profesională, pentru 40% este importantă încurajarea IT-iştilor de a se întoarce în ţară.

Industria IT a ajuns la 6 la sută din PIB

De altfel, şi preşedintele Klaus Iohannis a declarat, ieri, că speră ca autorităţile să sprijine în continuare industria IT, care a cunoscut o dezvoltare fără precedent. „Pentru următorii ani, consider că sprijinirea dezvoltării sectorului digital ar trebui să se afle, cu titlu de prioritate zero, pe agenda oricărui guvern – care sper că va veni după săptămâna viitoare.” - a spus Iohannis la deschiderea târgului de tehnologie şi internet GoTech World, care are loc la Bucureşti. 

„Sectorul digital este marea revelaţie a economiei româneşti.(…) Avem un capital uman de peste 140 de mii de profesionişti angajaţi în domeniu şi o valoare actuală de circa 4,5 miliarde de euro a pieţei autohtone de profil. În paranteză, ieri am fost în Belgia, în Bruxelles, unde România participă la un mega-eveniment cultural, Europalia, şi am avut ocazia să discut cu Majestatea Sa Regele Belgiei şi cu câţiva miniştri din guvernul belgian. Le-am spus exact aceste lucruri. La noi, în mai puţin de un deceniu, IT&C a crescut de la practic 0 la 6% (din PIB-n.red.) şi m-au întrebat de două ori „la 6%?!”. Deci, oamenii au fost extrem de impresionaţi de această performanţă nemaipomenită a României” a precizat Klaus Iohannis. 

Declaraţia preşedintelui vine după ce, recent, Ludovic Orban a produs reacţii din partea industriei de profil declarând că nu i se pare normal ca cei care lucrează în IT să fie scutiţi de plata impozitului pe venit. „Orice venit trebuie impozitat. Nu poţi să creezi facilităţi fiscale care îmbracă forma unor privilegii”, a precizat atunci Ludovic Orban.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite