Isvoranu: Nu suntem de acord cu disponibilizările din educaţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gheorghe Isvoranu, preşedintele Federaţiei "Spiru Haret"
Gheorghe Isvoranu, preşedintele Federaţiei "Spiru Haret"

Preşedintele federaţiei Spiru Haret, Gheorghe Isvoranu, a declarat astăzi că nu sunt de acord cu numărul de posturi ce urmează să fie disponibilizate.

UPDATE 14.30

"Ministrul nu a dorit să renunţe la acel număr de 15.000 de disponibilizări din educaţie. La discuţiile ulterioare vom cere ca modificarea Ordonanţei 114 să se facă în toate punctele de vedere şi a numărului de posturi care se disponibilizează", a spus Gheorghe Isvoranu, la finalul întâlnirii liderilor sindicatelor din învăţământ cu ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu.

Acesta a precizat că din datele pe care le deţine, dacă s-ar aplica reducerea celor 15.000 de posturi, ar însemna numărul posturilor din învăţământul preuniversitar ar fi redus cu peste 39.000, începând cu 2008.


"Este o aberaţie această reducere mai ales că noi nu am avut o scădere şcolară", a precizat Isvoranu, citat de Agerpres.

În ceea ce priveşte comasarea între clase şi şcoli, liderul sindical a afirmat că acesta poate fi făcută numai acolo unde există posibilitatea deplasării elevilor şi unde sunt şi părinţii de acord pentru că sunt situaţii în mediul rural unde această comasare este imposibilă.

Sindicaliştii acuză că a apărut o altă anexă la ordonanţa care prevede reducerea personalului didactic

Sindicaliştii din educaţie au acuzat, astăzi, Guvernul că a apărut o nouă anexă la Ordonanţa 114 privind disponibilizarea personalului din învăţământul preuniversitar, anexă care este modificată faţă de cea anterioară, întrucât numărul persoanelor care urmează să fie disponibilizate a fost modificat în fiecare judeţ.

"Constatăm cu surprindere că s-a mai ivit o anexă a Ordonanţei 114/2009, care dezechilibrează total judeţele. Noua anexă diferă foarte mult de situaţia de la un judeţ la altul din punctul de vedere al reducerilor de posturi în fiecare judeţ, fără ca ministerul să dea niciun argument. Sunt judeţe care rămân la acelaşi număr de posturi din anexa iniţială, dar sunt şi judeţe care au număr mai mare sau mai mic disponibilizat", a declarat secretarul general al Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ, Liviu Pop, înainte de întâlnirea cu reprezentanţii Ministerului Educaţiei.

Liviu Pop afirmă că nici inspectorii generali nu au ştiut de această nouă anexă, care a fost înaintată de minister încă de săptămâna trecută.

Referindu-se la cele patru măsuri propuse săptămâna trecută sindicaliştilor de reprezentanţii MECTS, Liviu Pop a apreciat că acestea "nu sunt viabile" şi nu pot duce la creşterea actului educaţional.

La rândul său, secretarul general al Federaţiei Educaţiei Naţionale, Constantin Ciosu, a afirmat că a venit la discuţiile cu reprezentanţii MECTS cu speranţă şi cu dorinţa de a găsi soluţii care să nu ducă la disponibilizări de persoane.

Reprezentanţii Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului le-au prezentat săptămâna trecută sindicaliştilor din Educaţie un set de măsuri care, în opinia lor, ar putea ameliora situaţia.

Mai mulţi elevi în clasele din şcolile din mediul urban sau majorarea efectivelor minime de preşcolari sau elevi care să permită dobândirea personalităţii juridice a unităţilor de învăţământ, sunt două dintre soluţiile avansate.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite