Istoria cere protecţie la Roşia Montană

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dezbaterea privind exploatarea auriferă din zonă a scos la iveală problema masivului Cârnic, devenit monument istoric. Arheologii susţin că cei 80 de km de galerii medievale şi moderne descoperiti în muntele de lângă Roşia Montană nu pot fi distrusi de o carieră minieră.

Specialiştii în arheologie şi restaurare susţin că proiectul Roşia Montană nu poate fi pus în aplicare pentru că unul dintre masivele muntoase ce urmează să fie doborâte, Cârnic, a devenit recent monument istoric. Replica lor a venit la ultima dezbatere organizată de Adevărul.ro, după ce directorul executiv al Agenţiei pentru Protecţia Mediului Alba, Vasile Todea, a  declarat că Ministerul Mediului va elibera în curând avizul de mediu pentru exploatarea aurului din zonă.

O nouă listă a monumentelor istorice

Mai mulţi arhitecţi şi arheologi aduc în discuţie Lista Monumentelor Istorice, republicată în Monitorul Oficial din data de 1 octombrie 2010, unde întregul Masiv Cârnic de la Roşia Montană deţine statutul de monument istoric.

Citiţi şi:

VIDEO Roşia Montană - miza pe aur sau pe turism?

VIDEO Virgil Nariţă, despre Roşia Montană: „Cel mai bine ar fi să se facă şi minerit şi turism“

Lista monumentelor istorice se actualizează la un interval de patru ani. Iniţial, doar o parte din masiv era declarată monument istoric, însă galeriile medievale şi contemporane descoperite în ultimii ani au făcut ca întreg muntele să intre sub protecţia legii. Propunerea a fost trimisă Ministerului Culturii de arhitecţi şi arheologi care au cercetat zona şi apoi aprobată.

80 de km  galerii noi

Specialiştii arată că toate componentele de patrimoniu ale acestui monument sunt protejate: întregul sistem de exploatări miniere de epocă romană, precum şi cele medievale şi de epocă modernă. „În faza iniţială, de evaluare a impactului asupra mediului şi de realizare a tuturor documentaţiilor pentru proiect, masivul nu era monument istoric, dar acum această mare calitate trebuie respectată. Iar Gold Corporation trebuie să explice cum o va respecta.

O altă schimbare faţă de legea monumentelor este că acum, pe lângă galeriile romane, sunt protejati încă 80 de km  galerii medievale şi din epoca modernă", a spus Virgil Apostol, arhitect de la Asociaţia „Arhitectură. Restaurare. Arheologie" (ARA).

S-ar încălca două legi

Potrivit arheologilor, în cazul unui aviz pozitiv al Ministerului Mediului şi Pădurilor, prin care s-ar autoriza exploatarea pe masivul Cârnic, s-ar încălca atât Legea Monumentelor Istorice, cât şi cea a Minelor.

„În consecinţă, noi solicităm respectarea acestor legi prin respingerea imediată şi fără rezerve a cererii de emitere a avizului de mediu pentru proiectul de exploatare minieră promovat de Roşia Montană Gold Corporation (RMGC) şi returnarea Studiului de impact asupra mediului depus în acest scop la Ministerul Mediului şi Pădurilor", mai spune Virgil Apostol.

„Avizarea este ilegală"

Specialiştii de la ARA consideră că proiectul minier depus spre avizare la minister are drept urmare distrugerea acestui monument istoric prin amplasarea chiar pe masivul Cârnic a unei cariere de exploatare minieră.

„Prin urmare, orice avizare de exploatare minieră contemporană pe masivul Cârnic este ilegală. În consecinţă şi avizarea proiectului minier promovat de RMGC, în forma depusă la Ministerul Mediului şi Pădurilor, este ilegală", a spus Virgil Apostol, reprezentat al Asociaţiei ARA. Reprezentanţii Gold Corporation n-au luat o poziţie faţă de această problemă.

Dezbateri pe www.adevarul.ro

„Adevărul" a început o serie de dezbateri online cu privire la proiectul Roşia Montană, pe care le puteţi urmări săptămânal pe www.adevarul.ro. Vineri, 4 martie, „Adevărul TV" va organiza o nouă dezbatere, care va fi transmisă în direct pe www.adevarul.ro, începând cu ora 15.00.

Tema dezbaterii va fi „Pro şi contra  Roşia Montană - sit UNESCO". Vor participa specialişti care vor încerca să aducă argumente privind includerea sau neincluderea zonei în reţeaua mondială a monumentelor istorice. În plus, toţi cei dornici să-şi expună părerea despre situaţia din Roşia Montană o pot face accesând site-ul
www.adevarul.ro.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite