Irina Socol, fosta şefă a Siveco România, condamnată la doi ani şi şase luni de închisoare, ar putea fi eliberată după ce a stat aproape două luni în penitenciar

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Judecătoria Ploieşti a decis ca Irina Socol, fostul preşedinte al Siveco România, condamnată la doi ani şi şase luni de închisoare, să fie eliberată condiţionat, după ce a stat aproape două luni în Penitenciarul Ploieşti. Decizia a fost contestată de procurori, hotărârea definitivă urmând a fi luată de Tribunalul Prahova.

Judecătoria Ploieşti a admis solicitarea formulată de Comisia de propuneri pentru punerea în libertate condiţionată din cadrul Penitenciarului Ploieşti în cazul Irinei Socol. Instanţa a stabilit că intervalul cuprins între data liberării condiţionate şi data împlinirii duratei pedepsei, respective 10 martie 2017, constituie termen de supraveghere pentru Irina Socol.

“Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Ploieşti au făcut contestaţie faţă de această decizie a instanţei, urmând ca o hotărâre definitivă să fie luată de Tribunalul Prahova, la o dată ulterioară”, a declarat pentru News.ro purtătorul de cuvânt al instituţiei, procurorul Tudor Marian.

Condamnarea

rina Socol a fost condamnată definitiv, în 3  mai 2016, la doi ani şi şase luni de închisoare cu executare, de Curtea de Apel Bucureşti, care i-a redus cu un an pedeapsa primită la judecarea în fond, în dosarul de evaziune fiscală în domeniul comercializării de programe informatice. Din pedeapsa Irinie Socol a fost scăzută durata reţinerii şi arestării preventive, de la 9 septembrie 2014 la 3 noiembrie 2014, precum şi durata arestului la domiciliu, de la 3 noiembrie 2014 până în 3 mai 2016.

În acelaşi dosar, Mihai Valentina Gogu şi Mihai Nicolae Gogu au primit pedepse de câte doi ani de închisoare cu suspendare, iar Aurora Ecaterina Crusti a primit o pedeapsă redusă de la şase ani şi şase luni de închisoare la doi ani şi şase luni. Tiberiu Grabany şi Dumitru Constantinescu au fost condamnaţi la câte trei ani de închisoare cu executare, pedeapsă redusă de la şase ani.

Irina Socol a stat două luni în arest preventiv şi, la momentul condamnării, era în arest la domiciliu de 632 de zile. Aceasta poate fi eliberată condiţionat după executarea a două treimi din pedeapsă, respectiv după 608 zile. Având în vedere că perioada petrecută în arest la domiciliu se scade din pedepasa primită, Irina Socol putea cere imediat după încarcerare eliberarea condiţionată.

Acuzaţiile

Procurorii Parchetului Curţii de Apel Bucureşti au acuzat-o pe Irina Socol  că a pus bazele unui mecanism evazionist în care a angrenat firma pe care a înfiinţat-o, după atragerea mai multor complici, care au recunoscut faptele şi au prezentat pe larg modul în care acestea au fost comise. În acelaşi dosar au fost judecaţi Aurora Ecaterina Crusti, fost preşedinte comercial adjunct al Siveco România, Tiberiu Grabany, Dumitru Constantinescu, Valentina Gogu Mihai şi Nicolae Gogu Mihai.

Potrivit procurorilor, Sivco a achiziţionat fictiv servicii de programare informatică de la mai multe firme de tip "fantomă". În lanţul evazionist au fost implicate mai multe firme de tip "fantomă", iar unele dintre acestea, care ar fi furnizat servicii informatice companiei Siveco, au aparţinut unor cetăţeni de etnie romă din Sinteşti.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite