Ipoteză. Dan Diaconescu a scăpat dintr-un flagrant după ce a fost avertizat de o "cârtiţă" din PNA

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dan Diaconescu ar fi fost avertizat, în 2005, de către o persoană din interiorul PNA, că urmează să fie săltat pentru şantaj. Patronul OTV, Dan Diaconescu, a fost la un pas de arestare în 2005, când se presupune că l-ar fi şantajat pe omul de afaceri Petre Paul Ţârdea.

Flagrantul procurorilor anticorupţie a eşuat însă, conform unor surse judiciare, din cauza scurgerilor de informaţii care ar fi ajuns la urechile bossului OTV, acesta şi-a schimbat tactica la 180 de grade. Astfel, el a refuzat să mai primească banii ceruţi lui Ţârdea, spunându-i acestuia că doreşte să încheie un contract de publicitate.

Mai citiţi şi:

Dan Diaconescu: „Sunt gata să împart aceeaşi pereche de cătuşe cu Emil Boc"

Povestea a început în primăvara lui 2005, când Petre Paul Ţârdea ar fi apelat la Dan Diaconescu pentru a participa la o emisiune. Boss-ul OTV i-ar fi spus omului de afaceri că acest „favor" îl costă 100.000 de euro, iar în cazul în care nu acceptă „oferta" la postul pe care îl păstorea va fi declanşată o anchetă împotriva lui Ţârdea. În urma insistenţelor lui Dan Diaconescu şi ale fostului director al ziarului „Atac la persoană", Mihai Ghezea - care era, la acea vreme şi colaborator la OTV -, Ţârdea le-ar fi dat 4.500 de euro, iar în aprilie 2005 a mers la PNA (în prezent DNA) şi a depus o plângere penală împotriva lui Dan Diaconescu şi a lui Mihai Ghezea, sub acuzaţia de şantaj.

Interceptări

Principala probă adusă de Ţârdea în sprijinul său ar fi fost convorbirile telefonice avute cu patronul OTV, dar şi cu colaboratorul său, pe care le-a înregistrat cu ajutorul unui telefon mobil Nokia Communicator. Ancheta a fost preluată de procurorul Cătălin Macovei, în prezent preşedintele Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI), şi a fost coordonată de Horia Miclescu, fost procuror general adjunct al PNA. Anchetatorii au obţinut la vremea respectivă mandat de la judecători pentru a intercepta convorbirile telefonice ale lui Dan Diaconescu, dar şi pentru a-l monitoriza audio-video.

Tot atunci, procurorii au audiat mai mulţi martori care au certificat existenţa şantajului reclamat de Paul Petre Ţârdea. Printre aceştia s-a numărat şi Sorin Micula Cociuban, partener de afaceri al lui Ţârdea. Acesta ar fi dat o declaraţie scrisă în 2005 în faţa anchetatorilor, în care a povestit cum era şantajat Paul Petre Ţârdea, subliniind şi că aceste fapte ale patronului OTV i le-ar fi povestit şi fostului impresar sportiv Marcel Puşcaş, care modera o emisiune sportivă la postul lui Dan Diaconescu.

Puşcaş, acuzat de mărturie mincinoasă

La vremea respectivă, Marcel Puşcaş nu a fost audiat, însă în urmă cu câteva zile procurorul care se ocupă de dosarul lui Dan Diaconescu, Gheorghe Bocşan, a decis începerea urmăririi penale pentru mărturie mincinoasă împotriva lui Puşcaş, întrucât impresarul a susţinut că nu îşi mai aminteşte episo­dul din 2005. Marcel Puşcaş nu a putut fi contactat în cursul zilei de ieri.

Flagrantul, eşuat

În momentul în care procurorii aveau toate probele necesare pentru prinderea în flagrant a lui Dan Diaconescu, iar Ţârdea scosese 95.500 de euro de la bancă, bossul OTV ar fi primmit informaţia - din interiorul PNA - că urmează să fie „săltat". Astfel că, în momentul în care trebuia realizat flagrantul, Dan Diaconescu a refuzat să ia banii şi i-a spus lui Paul Petre Ţârdea că trebuie să încheie contracte de publicitate.

Procurorii DNA încearcă acum să afle cine l-ar fi putut informa pe Dan Diaconescu despre ancheta desfăşurată împotriva sa. De altfel, la DNA a fost audiat miercuri, în calitate de martor, şi Cătălin Macovei, procurorul care a avut iniţial în lucru acest dosar. El a declarat că nu ştie unde se află înregistrările de pe telefonul lui Petre Paul Ţârdea, dar că el le-a predat la departamentul „Tehnic" din PNA, unde specialist era Horia Georgescu, în prezent secretar general al ANI.

Dosarul lui Dan Diaconescu a fost declinat în anul 2006 la Parchetul Judecătoriei Sectorului 4, iar în urmă cu două luni a fost din nou preluat de procurorii anticorupţie, care l-au conexat cu cel în care Dan Diaconescu este acuzat de şantaj alături de clarvăzătorul Doru Pârv.

Ţârdea şi creditele ilegale

Paul Petre Ţârdea are, la rândul său, probleme cu Justiţia. El este judecat la Sibiu după ce, în 2005, procurorii anticorupţie l-au deferit Justiţiei pentru obţinere ilegală de credite de la BCR, Romanian International Bank şi Banca Românească. Prejudiciul total în acest dosar în care sunt judecate 70 de persoane este de aproximativ 2.000 de miliarde de lei vechi.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite