Iordanianul declarat indezirabil în România a fost expulzat sâmbătă seară

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Iordanianul Jamal Abdel Jabbar Khalil Shalash a fost expulzat sâmbătă seară, în jurul orei 23.00, din România, anunţă Digi 24.

Jamal Abdel Jabbar Khalil Shalash a fost escortat de autorităţi pe aeroportul Otopeni şi a fost urcat într-o aeronavă cu destinaţia Amman, capitala Iordaniei. Jamal nu are voie să se întoarcă în România timp de 15 ani, potrivit deciziei instanţei.

În 29 decembrie 2015, Curtea de Apel Bucureşti a admis cererea Parchetului de pe lângă această instanţă şi l-a declarat indezirabil în România pe Jamal Abdel Jabbar Khalil Shalas, din raţiuni de securitate naţională, pentru o perioadă de 15 ani.

Decizia a fost contestată de cetăţeanul iordanian la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, care vineri i-a respins ca nefondată cererea de suspendare a executării sentinţei civile a Curţii de Apel Bucureşti.

În 29 decembrie, cetăţeanul iordanian a fost ridicat de reprezentanţii Serviciului pentru Imigări de la locuinţa sa situată pe bulevardul Mamaia din Constanţa, fiind dus atunci la Bucureşti.

Poziţia SRI

Cetăţeanul iordanian susţinea necondiţionat gruparea Stat Islamic (ISIS), pentru care făcea propagandă online, încercând chiar să legitimeze atentatele de la Paris şi era dispus să se implice în acţiuni ale acesteia împotriva României, potrivit Serviciului Român de Informaţii.

SRI preciza atunci, într-un comunicat de presă, că Jamal A. Abdel Jabbar Khalil Shalash, aflat în România din anul 1991, a fost monitorizat începând din 2014, context în care s-a stabilit că desfăşura activităţi care, potrivit cadrului legal în domeniul antiterorism, constituie riscuri şi ameninţări la adresa securităţii naţionale.

"Astfel, începând cu anul 2014, Jamal A. Abdel Jabbar Khalil Shalash a parcurs un proces progresiv de (auto)radicalizare ca urmare a accesării sistematice a propagandei online a unor entităţi teroriste jihadiste prezente în arealul de conflict siriano-irakian şi, în special, Daesh (denumirea în limba arabă a organizaţiei Stat Islamic, n.r.). Jamal A. Abdel Jabbar Khalil Shalash a derulat în mediul virtual şi relaţional o susţinută propagandă jihadistă, de radicalizare şi recrutare ideologică în favoarea Daesh, încercând chiar să legitimeze modul de operare al organizaţiei, inclusiv atacurile comise recent la Paris. De altfel, susţinerea necondiţionată pe care acesta o manifestă faţă de acţiunile Daesh include şi disponibilitatea de a se implica în acţiuni împotriva României", arăta SRI. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite