Ion Iliescu rupe tăcerea în limba rusă: PSD mai funcţionează doar ca instrument de putere. Relaţiile dintre România şi Rusia nu pot fi considerate normale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ion Iliescu FOTOAdevărul
Ion Iliescu FOTOAdevărul

Tăcut cu presa din România, Ion Iliescu a oferit un amplu interviu agenţiei de presă TASS din Rusia în contextul împlinirii a 30 de ani de la Revoluţia Română. Fostul preşedinte vorbeşte despre Decembrie 1989, despre situaţia din PSD şi despre relaţiile dintre Bucureşti şi Moscova. Interviul este realizat de Nikolai Morozov, corespondentul TASS la Bucureşti în zilele Revoluţiei.

Ajuns la 89 de ani, Ion Iliescu nu mai are ieşiri publice şi se confruntă cu probleme de sănătate. Totuşi, a acordat un interviu-fluviu pentru TASS, agenţia de propagandă a statului rus. „A făcut o excepţie pentru corespondentul TASS“, se felicită autorul materialului, Nikolai Morozov.

Fostul preşedinte al României vorbeşte despre Decembrie 1989, situaţia din PSD şi relaţiile dintre Bucureşti şi Moscova. Per ansamblu, deplânge uitarea aspectelor sociale în evoluţia societăţii.

Întrebat dacă România post-Ceauşescu pentru care a militat corespunde cu cea de azi, Iliescu a ţinut să sublinieze că tot ce a făcut, „începând cu 22 decembrie 1989“, a fost pentru o„nouă Românie“, dar acest proces de transformare este departe de a fi finalizat.

El deplânge totodată rolul UE, care acum este „doar o piaţă, o zonă de liber schimb“ în care aspectele sociale sunt pe plan secund, în timp ce inegalitatea se adânceşte.

Vorbind despre diplomaţia română, Iliescu apreciază că se află „într-un moment prost“ şi este lipsită de atât de „perspectivă“, cât şi de „imaginaţie“.

Iliescu, despre relaţia României cu Rusia 

În opinia sa, relaţiile româno-ruse nu pot fi numite normale după niciun criteriu. Totuşi, pledează pentru normalizarea lor. Mai mult, fostul preşedinte român consideră normalizarea relaţiilor cu Rusia ca o oportunitate pentru Bucureşti de a fi implicat în soluţionarea problemelor din ţările vecine.

„După niciun criteriu valid, relaţiile actuale dintre România şi Rusia nu pot fi caracterizate drept normale, şi satisfăcătoare. Aş vrea să deschid o paranteză: viaţa la limita imperiilor nu este niciodată comodă pentru ţări precum România, şi nu toate amintirile istorice sunt dintre cele mai plăcute. Cea mai mare greşeală este să le absolutizezi pe cele neplăcute, şi să nu găseşti nimic bun în trecut. Asta ȋnseamnă un mecanism de veto asupra oricărei încercări de normalizare a relaţiilor cu acela pe care-l declari pe moment adversar pe vecie. În cazul nostru un motiv de veto este ”tezaurul”. Da, este o problemă în suspensie, de asta am convenit cu preşedintele Putin un mecanism de discuţii pe această temă, pentru a găsi soluţii. Am lăsat problema istoricilor. Din păcate ea a revenit în zona politicului. Restul îl cunoaştem. În fond, relaţiile sunt bune atunci când vrem să fie bune. Deocamdată în România nu există nevoia unor relaţii bune cu Rusia“, afirmă Ion Iliescu.

„Continui să sper că România va înţelege că relaţii normale cu Rusia înseamnă, dincolo de comerţ, de schimburi culturale, creşterea capacităţii României de a participa la rezolvarea problemelor din vecinătatea ei, inclusiv din Moldova şi din Ucraina. Unde, normal şi firesc, ca orice alt stat, avem interese“, spune primul preşedinte al României.

Iliescu, despre situaţia din PSD

Întrebat despre situaţia din PSD, Iliescu denunţă o alunecare spre „spre centru“ şi folosirea partidului ca „instrument de putere“.

„Nu este un secret faptul că relaţiile mele cu partidul s-au răcit în ultimii ani. Din motive care ţin strict de valori şi de principii, pentru că, în politică, am demonstrat tot ce era de demonstrat. Din păcate nu se înţelege nici măcar în partid, acum, şi cu atât mai puţin în rândul noilor generaţii, de ce România a ieşit la stânga din comunism, în loc să iasă ”la dreapta”, precum celelalte ţări foste socialiste. Numai că acea dreaptă a avut puternice accente sociale, care nu au dispărut, mai mult, s-au întărit, ca în Ungaria şi în Polonia. La noi socialul a slăbit, iar liberalismul economic ia forme de-a dreptul extremiste. Presat să se ”reformeze”, să fie un partid ”de stânga europeană”, PSD s-a mutat la centru, iar restul, partide mai mari sau mai mici, la dreapta, chiar la dreapta externă. În plus, mulţi dintre foştii votanţi ai PSD au emigrat din motive economice în Occident, după aderarea la UE(negociată de PSD!), şi acum votează la dreapta, deşi nevoile lor şi ale apropiaţilor lor rămân tot de stânga! Cea mai penalizatoare transformare a PSD este aceea că se structurează nu ideologic şi pe bază de valori, ci doar ca un instrument de putere, s-a transformat într-un partid al puterii, ca toate celelalte. Realităţile îl vor forţa să se re-ideologizeze, să se democratizeze interior şi să-şi refacă electoratul, pornind de la actualele structuri sociale. România, şi ţările din Est, în general, nu-şi pot permite luxul renunţării la politicile de stânga“, afirmă Iliescu.

Iliescu, despre Revoluţie

În ceeea ce priveşte Revoluţia Română, rămâne la părerea că a fost cauzată de nemulţumirile sociale care s-au acumulat în anii '80.

„Adevărul despre Revoluţie este simplu, şi este ştiut de toată lumea: austeritatea din anii 1980 a dus la creşterea nemulţumirii sociale, care s-a transformat în revoltă violentă în decembrie 1989, şi care a devenit Revoluţie, prin proiect, program, instituţii şi tot ce înseamnă ele:pluralism politic şi economic, drepturi şi libertăţi, o nouă Constituţie, care le garantează, etc. Tot din adevărul Revoluţiei face parte şi neputinţa societăţii româneşti de a produce o alternativă politico-civică, precum în Polonia sau Ungaria, ca în Cehoslovacia, care să asigure tranziţia paşnică la democraţie“, spune Iliescu.

„Revoluţia Română a fost un act de demnitate naţională“, insistă el.

Fostul preşedinte dur îşi reafirmă opoziţia faţă de dosarul Revoluţiei. „

„Aşa-zisul «Dosar Revoluţia» este o însăilare absurdă de fapte care, în ansamblu, nu demonstrează nimic, dar care poate fi folosit în scopuri politice, de uz intern. Conceptul de ”infracţiuni împotriva umanităţii”, de care sunt acuzat, este invenţia unui român, e validat de UE, via Parlamentul European, dar nu este preluat decât în legislaţia României. Unde nimeni nu ştie ce conţinut să-i dea. Dar pentru scopul propus, demonizarea unor lideri politici, este perfect. Istoria nu se scrie cu justiţia. Unii, în România, n-au aflat asta, dar noi încercăm s-o facem“, susţine Ion Iliescu.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite